Vraag het Kijk, Zuid-Frankrijk!

di 25 augustus 2020

Categorieën: , , ,

Als je hier een tijdje woont, krijg je allerlei vragen voor je kiezen. Van mensen die óók Frankrijk overwegen en hoe zit dit en dat dan? En vaak gaat dat verder dan charme, sfeer, het weer, cultuur en natuur. Bijvoorbeeld over wet- en regelgeving, (ver-)bouwen, financiële zaken, ik noem maar wat. Ook voor die vragen kun je nu bij het team van Kijk, Zuid-Frankrijk! terecht, dus kom maar op. Stel je vraag hieronder of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com
De Frankrijk Advocaat, Sietze-Jan Dijkstra, gaat om te beginnen vragen over de Franse wet- en regelgeving beantwoorden, eerst die van mij natuurlijk, want ik heb er best een paar, maar die van jullie zijn meer dan welkom en zijn vast belangrijker of urgenter.
Dus: stel je vragen, we zijn er klaar voor!
Renée Vonk-Hagtingius

Sietze Jan Dijkstra van De Frankrijk Advocaat,
Gespecialiseerd in aan- en verkoopbegeleiding van Frans onroerend goed, het Franse erfrecht, de Franse fiscus, Franse rechtspersonen, procederen in Frankrijk. Kantoor in Den Haag. Motto: ‘een contract in Frankrijk, regel het in Nederland’.

Vraag: Is de Franse wetgeving heel anders dan in Nederland of België?

Antwoord: “De Franse wetgeving heeft oorspronkelijk als basis gegolden voor zowel de Nederlandse als de Belgische wetgeving. Door het verloop van de jaren is dat enigszins uit elkaar gegroeid.
Zo is een belangrijk verschil tussen het Nederlandse en het Franse recht dat het Nederlandse civiele recht wordt beheerst door de redelijkheid en billijkheid. In Frankrijk wordt gekeken naar hetgeen letterlijk is geschreven. Dit laatste kan in een procedure vaak lastig zijn, omdat het eerste wat je leert als je rechten studeert is: “wat u leest, is niet wat er staat…”.
Je zult dus immer een uitleg moeten geven aan het geschreven contract, waarbij dus in Nederland wordt gekeken naar hetgeen redelijk en billijk is.”

5 gedachten over “Vraag het Kijk, Zuid-Frankrijk!”

 1. Uiteraard wordt het met een tuin en 20 eiken, naast een zwembad en een cottage uit 1972, tijd, omdat de kinderen de zorg niet willen dragen om aan verkoop te denken. Aankoop 1-7-2001. Voor ons nog steeds onduidelijkheid over de plus value en de geheimzinnige bijdrage aan de sociale lasten van de Franse regering. Makelaars (FR of Ned) en notarissen hebben in ons gebied ( Haut- Garonne) hun eigen kosten ideeën. Het invullen van de proef plus value is ook geen sinecure zonder een verkoopbedrag.
  In onze civid-2 tijd wordt het ook niet makkelijker. Wij betalen geen inkomsten
  belasting in Fr.
  Zijn er nieuwe ontwikkelingen? Met dank
  Peter de Jong

 2. Wij staan op het punt een huis te kopen. De overdracht is 1 september. Nu staat in de beschrijving van de makelaar hoeveel m2 iedere gite en het hoofdhuis heeft. Als dit in werkelijkheid afwijkt, in negatieve zin, dus als kamers toch kleiner blijken. Heb je dan recht op vergoeding van het aantal m2 dat je mist volgens afspraak? Dit is in Nederland namelijk wel zo?

 3. Wij hebben al een aantal jaren een boerderij met een stuk grond van 6000 m2 bestemming: NC (Non Constructible). Kan de NC grond omgezet worden in bouwgrond en hoe werkt dat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven