Corona-weekrapport in cijfers

wo 26 augustus 2020

Categorieën:

Woensdag 26 augustus
Ongetwijfeld een kwestie van definitie waarover verschillend gedacht wordt, maar dat Frankrijk geteisterd wordt door zo’n ‘tweede golf’ lijkt duidelijk. Want in de afgelopen week steeg het aantal besmettingsgevallen met 26.891tot 248.158. Een week eerder waren er 17.095 bij gekomen. Het sterftecijfer liep met 96 tot 30.531 op. In de ziekenhuizen liggen nu 4.578 corona-patiënten, 205 minder dan een week geleden. Maar onder hen 401 die er ernstig aan toe zijn, 44 meer dan 7 dagen terug. In totaal zijn nu 85.494 (+ 1.197) mensen genezen verklaard.

Ook in de regio Le Sud/PACA zijn cijfers van de voorbije week weinig geruststellend. Er kwamen 4.729 nieuwe besmettingsgevallen bij, in totaal zijn nu 27.320 mensen met corona in aanraking gekomen. Het sterftecijfer liep met 12 (een week eerder met 4) op tot 986. In het departement Bouches-du-Rhône overleden 5 mensen, in de Alpes-Maritimes 4, in Le Var 2 en in de Hautes-Alpes 1. Er verblijven nu 342 (-2) coronazieken in de hospitalen, maar het aantal ernstig getroffenen (beademing) liep met 24 tot 40 op. Er zijn nu 6.247 (+375) personen genezen verklaard.

Alpes-de-Haute-Provence: 7 ziekenhuis, 1 beademing, 13 doden, 133 genezen.
Hautes-Alpes: 3 ziekenhuis, 2 beademing, 19 doden, 140 genezen.
Alpes-Maritimes: 73 ziekenhuis, 7 beademing, 194 doden, 863 genezen.
Bouches-du-Rhône: 189 ziekenhuis, 23 beademing, 578 doden, 3.800 genezen.
Le Var: 53 ziekenhuis, 3 beademing, 143 doden, 1.038 genezen.
Vaucluse: 10 ziekenhuis, 4 beademing, 39 doden, 273 genezen.

De autoriteiten maken nu ook meer gedetailleerde andere cijfers bekend: ‘taux d’incidence’, het percentage nieuwe besmettingsgevallen ten opzichte van een week ervoor:
Alpes-de-Haute-Provence: + 29,1%.
Hautes-Alpes: + 14,8%.
Alpes-Martimes: + 97,4%.
Bouches-du-Rhône: + 131,4%.
Le Var: + 46,8%.
Vaucluse: + 42,4%.

La Drôme: 6 ziekenhuis, 1 beademing, 129 doden, 541 genezen.
Corsica: 9 ziekenhuis, 2 beademing, 59 doden, 256 genezen.
Monaco: 4 ziekenhuis, 1 beademing, 4 doden, 85 genezen.
Vanaf vanavond (woensdag) geldt een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 11 jaar in de hele stad Marseille. De gemeente zag er geen reden voor, de regering in Parijs wél en gaf de prefect van de Bouches-du-Rhône opdracht de verplichting op te leggen. De prefect heeft tevens bepaald dat alle bars en restaurant in Marseille én de rest van het departement voorlopig om 23 uur moeten sluiten.

De regering weigert gratis mondkapjes te verstrekken aan de leerlingen die binnenkort weer naar school gaan.

Zoals gisteren gemeld: de Nederlandse code ‘oranje’ (negatief reisadvies) geldt voor Parijs en omgeving, Monaco en de departementen Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Hérault en Sarthe.

Jean-François Defraissy, president van de Wetenschappelijke Raad, meent dat we maar moeten leren leven met het virus. Naar zijn mening houdt de pandemie nog heel veel maanden aan.

Volgens een opiniepeiling zijn vier van de tien Fransen tegen een verplicht ‘masque’ op het werk. Ze zijn niet van plan zo’n maatregel te respecteren.

Met name in de departementen Bouches-du-Rhône en de Vaucluse sta je nu vaak uren in de rij als je getest wilt worden. Ook een groot probleem: de laboratoria kunnen het werk niet aan.

Het jaarlijkse Yachting Festival de Cannes (8-13 september) gaat niet door. Tot woede van de gemeente, hoteliers en winkeliers. Die schadevergoeding eisen. Het besluit is door de prefect van het departement Alpes-Maritimes genomen. Die vindt dat hij niets ‘geannuleerd’ heeft, alleen de regels toegepast. Maximaal 5.000 man bij evenementen, de organisatoren wilden een uitzondering tot 15.000. De prefect zei nee, wilde eventueel nog over 7.500 nadenken, maar tot een compromis kwam het niet.

Debat in het onderwijs aan de vooravond van ‘la rentrée’: verplicht ‘masque’ vanaf 3, 6 of 11 jaar?

10 gedachten over “Corona-weekrapport in cijfers”

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Dag Arie, Vooralsnog (!) is de Var niet oranje, dus het zou kunnen, bijvoorbeeld als je voor een rustige camping in het achterland hebt gekozen en niet aan de drukke kust gaat zitten. Maar hou onze corona-updates in de gaten want het kan ook zomaar veranderen.

  1. Heb dit al eerder voorspeld. Kon niet uitblijven. op zich niet zo dramatisch als een ieder zich maar aan de simpele regels houdt . Mondkapje , doen, afstand houden , doen en we moeten gewoon ‘n beetje op elkaar blijven letten. Simple comme toujours.

  2. Wij hebben vanaf zondag een huisje gehuurd in Plan De La Tour (departement Var) voor een weekje. Daarna rijden wij nog door naar de Ardèche (waar het nog steeds een groene zone). Is het nog een verstandige keuze om naar Var af te reizen? Ik zie dat het momenteel tussen 2 rode zones ligt…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven