Corona-update: het zuiden ‘rood’

do 27 augustus 2020

Categorieën:

Persconferentie van premier Castex vanmorgen (27/8): na Parijs en het departement Bouches-du-Rhône geldt corona-code ‘rood’ nu ook in de zuidelijke departementen Les Alpes-Maritimes, Le Var, Le Vaucluse, L’Hérault, en Le Gard. Code ‘rood’ staat voor ‘circulation active’ van het virus, dus verhoogde kans op besmetting. In de praktijk: de prefecten kunnen voor hun departement allerlei beperkende maatregelen afkondigen, inclusief het sluiten van scholen, bars en restaurants, markten, etc. Een verplicht mondkapje op straat ligt in de rede, maar een prefect kan eventueel ook besluiten tot herinvoering van de ‘maximaal 100 km van huis’-regel.
De maatregelen – waarschijnlijk vanaf morgen – kunnen (en zullen) dus per departement verschillen.
België geeft een negatief reisadvies voor de Alpes-Maritimes en de Hérault.
Zoals eerder al gemeld: de Nederlandse code ‘oranje’ (negatief reisadvies) geldt voor Parijs en omgeving, Monaco en de departementen Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Hérault en Sarthe.
Kijk, Zuid-Frankrijk! zal je zo goed mogelijk op de hoogte blijven houden.

16 gedachten over “Corona-update: het zuiden ‘rood’”

 1. De regels slaan echt helemaal nergens op en we worde zwaar in de maling genomen! Niemand sterft meer aan corona en de ic liggen ook niet vol!! Wakker worden mensen en de regels aan ons laars lappen! Je laat je vrijheid toch niet afpakken? En als je zo bang bent blijf dan lekker thuis!

  1. Woon je wel op deze planeet? Er zijn op 6 maanden tijd 10.000 doden gevallen in België door corona. Dat er vandaag nog maar enkele doden per dag te betreuren vallen komt net door de maatregelen.

 2. Wij zouden zondag naar Cotignac vertrekken en vernemen nu net dat de Var rood kleurt. We hebben er een villa gehuurd , maar vragen ons nu af: welke maatregelen worden er getroffen? Is men van plan bars en restaurants te sluiten? Enig idee?

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Klopt, de Var is sinds vanmorgen ook rood. Maatregelen hangen af van de prefect en van de gemeentes. Ook kunnen bars en restaurants zelf besluiten tot maatregelen, daar is echt niks algemeens over te zeggen. Maar neem in elk geval een mondkapje mee.

  2. Wij zouden morgen (vrijdag) voor 4 weken naar Flayosc (Var, dus ook Cotignac) vertrekken, maar hebben geannuleerd. We willen relaxen en niet steeds moeten kijken wat er aan de hand is en of en hoe we terug kunnen. Iedereen die we het vertellen vinden het verstandig. Volgend jaar misschien beter en nog langer….

  3. Anne-Mie, als ze niu niet gesloten zijn zegt dat niet over de toestand later op de dag of in de week. De plaatselijke autoriteiten kunnen allerhande maatregelen nemen. En dat vrij plotseling! Reis niet af, want je kan in de problemen komen. Niet doen!
   Wij zitten in hetzelfde schuitje. Nu gaan wij ook het risico van wegafsluitingen, lockdown ed niet wagen.

 3. Gaan die departmenenten nu eerst de Tour de France laten passeren en daarna allerlei beperkingen afkondigen? Is er een site waar we de meest actuele situatie betreffende de VAR en de aangrenzende regio’s kunnen zien?

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Nee, die beperkingen zijn er al goeddeels. Wel kunnen ze worden aangescherpt als de toestand verslechtert. Overigens is er best kans dat de Tour wordt gestaakt in dat geval.

 4. En toch vertrekken er nog Belgen naar het zuiden! Sommigen houden toch met niets of niemand rekening. Ze denken juist aan hun eigen plezier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven