Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com
Een lezersvraag van iemand die met een huis in Frankrijk bezig is en stuitte op het begrip: ‘maître d’ oeuvre’. Lennart van der Meulen, zelf ‘maître d’oeuvre’, leg het uit.
Wie of wat is dat, een ‘maître d’ oeuvre’?
“Een bouwmeester, een coördinator, die namens een opdrachtgever letterlijk alles volgt bij de bouw of renovatie van een woning.”
Hoe word je dat in Frankrijk?
“Als je je officieel Maître d’oeuvre wil noemen heb je een assurance Maîtrise d’oeuvre nodig. Om zo’n verzekering in Frankrijk te krijgen kun je bepaalde bouwtechnische opleidingen volgen en een flinke bouwervaring kunnen aantonen, zoals bijvoorbeeld als aannemer.”
Waarom wilde je dat worden, ‘maître d’ oeuvre’?
“De combinatie van kantoorwerk en buitenwerk in een prachtig land met een heerlijk klimaat en met de daarbij behorende afwisseling.
De rol om tussen je klant en de vakmensen in te staan en zorg te dragen voor een juiste communicatie in alle facetten van de bouw spreekt mij enorm aan.
De continue ontwikkeling van de bouwtechniek, wat denk je, met nu als actueel item energie neutraal of passief bouwen. Spannend! En ja, ook de vrijheid om als eigen ondernemer te werken, dat telt ook.”
Ondernemen in Frankrijk?
“Ik snap je vraag en ja er is bureaucratie, maar als je weet hoe de hazen lopen, valt het uiteindelijk enorm mee en kan je veel bereiken door een juist aanpak. Taal, cultuur en technische kennis is wel een noodzakelijke mix. In zekere zin zijn de bureaucratie, de regels en obstakels ook het bestaansrecht van mijn bedrijf. Als alles eenvoudig te regelen was zou niemand me nodig hebben. Ik zie het als een uitdaging hobbels voor mijn klanten glad te strijken en een mooi project te realiseren.”
Er is in jouw prakrijk een verschil tussen Franse dan wel Nederlandse/Belgische opdrachtgevers?
“Nee er is weinig verschil in ervaringen of aanpak tussen Belgen, Fransen of Nederlanders. Er zijn wel nuanceverschillen in communicatie en aanpak. Belgische klanten zijn (zoals ze dat zelf zeggen) met een ‘brique in de maag’ geboren, waardoor zij minder angst hebben om een bouwproject aan te gaan dan Nederlandse klanten. Nederlanders moet je wat meer overtuigen dat bouwen of renoveren echt een haalbare kaart is en een leuk proces om samen uit te voeren. Franse klanten zijn daarentegen wat zuiniger en leveren daarvoor liever wat kwaliteit in, Belgische of Nederlandse klanten willen eerder wat meer uitgeven dan op kwaliteit inleveren”.
Lennart van der Meulen, maître d’oeuvre van Bouwen & Renoveren France,
Al 17 jaar specialist in het bouwen en renoveren van individuele woningen. Onder architectuur bouwen en verbouwen in elke stijl, van klassiek Provençaals tot eigentijds en energieneutraal. Als erkende maître d’oeuvre is hij de verantwoordelijke begeleider van het hele proces.
Hallo,
Ik ontdekte vorige week uw website, heerlijke artikelen!
Momenteel woon ik bijna tien jaar in Oeganda, maar wil volgend jaar verkassen naar Zuid Frankrijk.
Ik las met verbazing het artikel ‘Koesterkapjes’ (echt geweldig leuk geschreven trouwens).
Dat het in la douce France al even erg is, dat er ook daar in rurale gebieden geen kapjes worden uitgedeeld, of heel minimaal, net als in een onderontwikkelingsland, dat verbaasde me echt.
Is er dan echt niemand die de drive heeft om een lap stof en een naaimachine bijeen te nemen en wasbare mondkapjes a volonte begint te naaien?
Hier dus wel.
Een Nederlandse vriendin van me, Kim Vogel in cc, maakt met de mensen van haar project fleurige, drie-lagege, herbruikbare mondkapjes.
Ze kunnen per DHL opgestuurd worden en je steunt er een goed doel mee.
Win-win toch?
Dus, als er iemand is die contactpersoon wil zijn, dan kan je Kim contacteren en een bestelling plaatsen en dan wordt het opgestuurd en kan het bij jullie vekocht worden en hoef je je kapjes niet meer te koesteren, of toch iets minder.
Hier is meer info over Kim haar project:
https://www.facebook.com/rakaiuganda
Alvast bedankt voor de leuke artikels, ik heb er plezier aan!
groetjes,
Het is helemaal duidelijk Lenke, merci.