Actualités: cannabis, de doodstraf, het weer, en weer corona

za 19 september 2020

Categorieën:

Weer een nieuw corona-record
In de afgelopen 24 uur 13.215 nieuwe besmettingsgevallen, een ‘record’. Er overleden 123 mensen. In de voorbije week 3.626 ziekenhuisopnames, van wie er 571 beademend moeten worden. In totaal zijn er nu 31.249 personen aan het virus bezweken.
Woensdag weer een compleet overzicht in cijfers.

Enquête: meerderheid voor de doodstraf
Een kleine meerderheid (52%) van de Fransen is vóór herintroductie van de doodstraf. Volgens onderzoekers hangt dat samen met de sterk toegenomen zorg in het land over de onveiligheid en vooral het stijgende aantal geweldsmisdrijven. In politieke kring (de minister van Binnenlandse Zaken) wordt gesproken van een ‘ensauvagement de la société’ (verwildering van de samenleving). President Mitterand (staatshoofd van 1981 tot 1995) schafte de doodstraf in 1981 af, het was zijn allereerste besluit. De 27-jarige Tunesiër Hamida Djandoubi (‘Het monster van Marseille’, veroordeeld wegens foltermoord op zijn ex-partner) was in 1977 de laatste die onder de guillotine terecht kwam. Hij was ook de laatste die in West-Europa geëxecuteerd is.

Medicinale cannabis mag
Frankrijk staat op heel beperkte schaal en onder zware controle hennepplantages toe als de cannabis voor medisch gebruik is. Patiënten mochten al eerder om deze pijnstiller vragen, maar tot nu toe ging het dan om geïmporteerde cannabis.
Het zou zo zijn dat Frankrijk Europees kampioen is als het gaat om cannabisgebruik onder jongeren. Bij de handel in drugs zouden 236.000 mensen betrokken zijn, er zouden nu 650.000 personen regelmatig cocaïne gebruiken. Wie in het bezit blijkt van drugs krijgt meteen een forfaitaire boete van € 200, er komt geen rechter meer aan te pas.

Het weer kantelt
Volgens Météo France is het vanaf morgen (zondag) wel zo’n beetje gedaan met de zomer. Er wordt voor een aantal dagen regen en onweer voorspeld voor de hele Provence. Ook daarna lagere temperaturen. De natuur zal opgelucht reageren.

Corona-nieuws in het kort
– In vrijwel alle 51 ‘rood’ verklaarde departementen kondigen prefecten nieuwe maatregelen af. Er is geen samenhangend nationaal beleid. Bijvoorbeeld evenementen nu maximaal 1.000 bezoekers (was 5.000) en op straat maximaal 10 mensen bij elkaar. Ook niet meer dan 10 mensen bij je thuis, maar dat is vooralsnog een advies.
– Een groot deel van de kalender van de Journéés Européenes de patrimoine is alsnog geschrapt.
– In onder meer Nice (Alpes-Martimes) moeten de bars en restaurants om 0.30 uur dicht, nog (?) niet in het hele departement.
– Er staan in het hele land vrijwel overal lange rijen wachtenden die getest willen worden. Het kan uren duren voor ze aan de beurt zijn. Er is nu besloten dat fysiotherapeuten andere tests (niet via de neus en minder betrouwbaar) mogen doen. Of dat een oplossing is, het is maar de vraag, want de laboratoria kunnen het werk niet aan. Er wordt gevraagd om extra apparatuur, maar die machines zouden pas begin volgend jaar leverbaar zijn.
– De burgemeester van Villeneuve-Loubet (Alpes-Martimes) heeft van het Tribunal Administratif gelijk gekregen. De prefect van het departement heeft zijn gemeente op onvoldoende gronden een maskerplicht opgelegd. De burgemeester was al begonnen me een tegencampagne, zie de affiche hierbij.
– In het departement Bouches-du-Rhône heeft de prefect bij de rechter ook bakzeil gehaald: het aantal gemeenten met maskerplicht is van 27 tot 17 teruggebracht.
– Volgens eerste schattingen is er voor € 225 miljoen gefraudeerd met de regeling van ‘chômage partiel’, gedeeltelijke werkloosheid, de regering betaalt het grootste deel van de loonkosten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven