De tuinman en de samenzwering

zo 20 september 2020

Categorieën: , ,

Door Jon van Eerd

Jon van Eerd is theatermaker, musicalster en vooral ook schrijver. Woont ‘en Provence’ en deelt met enige regelmaat zijn gedachten en ervaringen met Kijk, Zuid-Frankrijk!

Afkloppen onder een ongeverfd houten tafelblad, geen schoenen op tafel, geen gekruiste messen; we kennen allemaal het fenomeen bijgeloof. En of we er nou in geloven of niet, onder die ladder door doen we toch liever niet.
Nou moet ik zeggen dat mijn gespleten persoonlijkheid mij aan de ene kant opdraagt het met een pffff-geluid weg te honen, maar aan de andere kant mij soms dwingt het zekere voor het onzekere te nemen en toch maar dat zout over de schouders te gooien. Ach, op een bepaalde manier is de romantiek van dat bijgeloof ook wel weer aantrekkelijk.
Maar er is nog iets anders. Iets dat afwijkt van het conventionele begrip ‘bijgeloof’. En dat is het geloven in vooropgezette planning, doemscenario’s, onheils- en complottheorieën. Ook dat is een vorm van bijgeloof, natuurlijk. En een klein boemeltreintje door Google-land brengt je al snel op de Twin Towers, Paul McCartney en 5G, met een leger aan volgers, gelovers en bedenkers. Mijn analyse is dat elke vorm van bijgeloof een heerlijk excuus is om niet zelf de verantwoordelijkheid te hoeven dragen voor het noodlot. Je kan er tenslotte helemaal niks aan doen. ‘Cela n’est pas de mon ressort!’

Van nature achterdochtig
In mijn ervaring zijn de Fransen van nature achterdochtig. Ik generaliseer. Daar waar de Nederlanders meestal beginnen met schreeuwen voordat ze nadenken – als ze dat al doen – gaan er in Frankrijk eerst allerlei assumpties, presumpties, presupposities en vooronderstellingen rond. Eerst het papierwerk, dán de hesjes! Vaak heeft zo’n actie met de overheid te maken. Hoe gedienstig en nederig de Fransen ook kunnen zijn naar Monsieur le Maire, ze draaien zich om, trekken hun schouders op, schenken een glas rosé in, en gaan ‘en groupe’ eens goed een felle discussie aan.
Je zou kunnen zeggen dat dat op zich misschien wel een gezonde houding is. Waarom zomaar aannemen wat ons wordt voorgeschoteld? Mondkapjes helpen wel, mondkapjes helpen niet; ik bedoel maar. Maar als de dogma’s en hypotheses hilarisch uit de hand lopen, dan kom ik in actie.

Le Roi de la Conspiration
Zo heb ik onlangs onze tuinman gekroond tot de Roi de la Conspiration van ons dorp. Onze Gérard vermaakt ons al jaren met zijn serieuze waarschuwingen voor van alles en nog wat. De een nog gekker dan de andere. Zo trok hij aan de alarmbellen toen bij ons een Linky (moderne elektriciteitsmeter) geplaatst werd. Die Linky zou door de overheid zijn ontwikkeld om ons af te luisteren en om al onze e-mails te lezen. Een andere keer vroeg hij zich serieus af waarom hij zomaar zou moeten aannemen dat de aarde rond is. Hij kwam ons ook eens waarschuwen dat ze bij de ingang van de supermarkt een systeem hadden geplaatst dat je koopgedrag kan beïnvloeden.

Het geheim van de griepprik
En gisteren, net vóór de kroning dus waarvan ik graag een heel theater had gemaakt, vroeg Gérard ons of we van plan waren een griepprik te halen. Ik zei dat ik dat, ook vanwege mijn vak, toch maar voor de zekerheid elk jaar deed.
‘Pas faire ça!’, was zijn strenge advies.
Want wat wij niet weten, is dat de regering via diverse laboratoria verschillende testmiddelen tegen Corona in de reguliere griepprik heeft verwerkt. Zo waren we allemaal ‘cochons d’Inde’ (proefkonijnen), en dat zou dus nog wel eens heel slecht kunnen uitpakken. Als we pech hadden liepen we het grote risico aan experimentele bijwerkingen te sterven!
‘Oui mais non! Ça peut aussi bien tourner! Mais tu sais: quand les poules auront des dents!’ (als de kippen tanden krijgen, oftewel als Pasen en Pinksteren samenvallen).

Ze kunnen je zien!
Ach ja, bijgeloof. Je kan je wel gek laten maken. Het is net als met het afplakken van de camera op je computer. Ze kunnen je zien! Ze kunnen je zien! Ik denk dan altijd ‘maar wát zien ze dan?!’
Een oude kop die met samengeknepen ogen naar een scherm zit te staren of de kippen al tanden krijgen.

1 gedachte over “De tuinman en de samenzwering”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven