Tipje: Coaraze, le village du soleil!

zo 20 september 2020

(klik op de afbeeldingen om ze te vergroten)

Nu allicht even niet, corona is nogal actief in het departement Les Alpes-Maritimes, maar ‘après corona’ is het dorpje Coaraze beslist een visite waard. Ongeveer 25 km van Nice, op 650 meter hoogte, vlakbij het Parc du Mercantour, iets van 850 inwoners. Rijke historie, strategische ligging, en van een ongewone architectonische schoonheid met middeleeuwse huizen in blauw, geel en roze, plus gewelfde passages. Italiaanse sfeer, bijna altijd zon, op de affiches: ‘le village du soleil’. Te midden van olijfbomen kom je via authentieke straatjes bij een kerkje uit de 14e eeuw terecht, paar eeuwen later versierd door anonieme kunstenaars die iets met engeltjes hadden.
Loop ook even binnen bij de Chapelle Saint-Sébastien met fresco’s gewijd aan Maria, uit ongeveer 1530, een gebedshuis dat het dorp van de pest moest vrijwaren. Nu een ‘monument historique’, anoniem gebleven kunstenaars hebben de muren en het plafond subliem gedecoreerd. Coaraze staat volkomen terecht op de lijst van ‘les plus beaux villages de France’, terwijl Johanna I van Napels (1326/1327-1382), de 4 keer gehuwde koningin van Sicilië, het dorp destijds al de doodstraf had toegewenst. Het is maar een legende: ze zou een keer de nachtmis in Coaraze hebben bijgewoond en toen zouden haar politieke en militaire vijanden haar zonen op de BBQ hebben gelegd. Er schijnt nergens een bewijs van die moorden te vinden te zijn, maar Johanna zou gezegd hebben dat er in Coaraze nooit meer een haan of een kip te horen zou zijn.
Anno nu weten we beter.
Lunch: Bar Chez Yanis, Place Alexandre Mari, +33(0)4 93 79 34 90.
Meer info: www.coaraze.eu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven