Verkeersdrempelitis

di 6 oktober 2020

Door Micheline Van Hautem

Oh ja, ik zit op mijn paard. En wanneer ik jullie vertel waarom worden jullie waarschijnlijk mijn mederuiters. Dit gaat wel niet over een paard maar over de rug van z’n mede-viervoeter, de ezel.
Ik wil het hebben over de Zuid-Franse ‘dos d’âne’ (ezelsrug), een poging om met een vriendelijke naamgeving toch nog wat sympathie te winnen voor die verschrikkelijke verkeersdrempels die officieel ‘ralentisseurs’ (vertragers) heten. Ze rijzen als paddenstoelen uit de macadam, in de meest afgelegen straatjes moet je remmen, over de hobbel sukkelen, om dan weer verder te mogen. Elke keer weer optrekken, niet goed voor je portemonnee, niet goed voor het milieu. De benzine raast erdoorheen maar ook je schokdempers worden extra belast. Ik zou er geen voor mijn deur willen want je krijgt dan steeds een wolk aan uitlaatgassen in je gezicht.
Wat voor zin heeft het trouwens om er een te plaatsen op een helling naar boven, daar kan ik toch niet te snel rijden, waarom kan ik niet lekker gestaag de berg op? Deze ezelsruggen halen voor mij veel plezier uit m’n rijden. Ik heb ze geteld in het buurtdorp waar mijn grootste frustratie ligt, daar zijn er zeven op anderhalve kilometer. En nog geen kleintjes ook, hè, stop je niet, dan is je neus eraan. Heb ik tijd, dan rijd ik om. Jammer voor de bakker op het dorpsplein, die mist een klant. En ik mis m’n croissantje, petit pain au chocolat en artisanale baguette.

‘Gendarme couché’
We hebben bij mij in de buurt nog een tweede bijnaam voor zo’n ‘ralentisseur’: ‘gendarme couché’, ongeveer ‘slapende agent’. Gendarme? Pas op, de regelgeving is ook met de natte vinger, hè, in het ene dorp zit een mannetje achter het bureau die groen denkt en in een ander gehucht heeft er een last van verkeersdrempelitis. M’n haren gingen dan ook rechtstaan toen ik onderstaand bericht las in de actualiteitenrubriek van dit platform:
“Volgens een onderzoek van het tijdschrift AutoPlus voldoet 37% van de 400.000 verkeersdrempels in Frankrijk (‘ralentisseurs’, in het spraakgebruik ‘dos d’âne’, ezelsrug) niet aan de wettelijke normen. Ze zijn te hoog of te breed dan wel slecht aangegeven. In Toulon (Le Var) heeft de ‘Association des automobilistes’ zich bij justitie gemeld. In die stad zou maar één verkeersdrempel aan de wettelijke voorschriften beantwoorden”.

Doe de flits!
Het wordt tijd – vind ik – dat de lokale overheid zijn inwoners wat meer vertrouwt, dat we niet als kleine kinderen steeds hobbeltjes over moeten. Ja, ik weet, er zijn altijd snelheidsduivels, maar plaats dan een flitscamera, die brengt zelfs nog wat centjes in de la van de dorpskas.
Om nog even terug te komen op mijn beginzin: ik ga er volgend weekend te paard op uit en zal alleen echte ezelsruggen tegenkomen, grazend in de gezonde groene weide. Wedden dat jullie mijn mederuiters worden? Al is het maar in gedachten.

Micheline Van Hautem, www.michelinemusic.com Chanteuse & Gite La Cigogne, Vence, Côte d‘Azur.

6 gedachten over “Verkeersdrempelitis”

  1. Er staat altijd een bord voor met “zone “30”. Wel eens met detig kilometer per uur zo’n ezels(b)rug genomen? De hond vliegt van de achterbank, de boodschappentassen vallen om. Vijftien tot twintig kilometer maximaal. Je kunt om op te schieten ook beter gaan paardrijden. Ik word wel mederuiter.
    Leuk stukje overigens.

  2. Het Tribunal Administratif van Toulon heeft donderdag 8 oktober de gemeente Lorgues (Le Var) veroordeeld in verband met een verkeersdrempel in de Avenue Allongue. Die voldoet niet aan de wettelijke normen. De gemeente heeft nu 3 maanden de tijd om die drempel in orde te maken. Tegelijkertijd heeft de rechtbank een schadevergoeding van € 1.793 toegekend aan de eigenaar van een Audi A4, wiens auto door die ‘dos d’âne’ beschadigd raakte. Longues zal moeten betalen.

  3. Ik woon aan een doorgaande weg waar regelmatig ‘gescheurd’ wordt. 30 km is de norm, die wordt hier bijna altijd (ver) overschreden. Daarom liggen hier maar liefst 3 (!) dos d’ânes op de weg. Van die lage, kunststof exemplaren. Met bijbehorend bordje erbij. Dacht je dat het helpt? Nee hoor. Er wordt nog steeds veel te hard gereden. Verderop, midden in het dorp, ligt een betonnen exemplaar van veel meer dan de wettelijk toegestane 10 cm hoogte. Aan de sporen te zien is daar al menig bumper gesneuveld. Maar hij helpt wel om de snelheid eruit te halen! Ieder nadeel hep zijn voordeel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven