Woningmarkt: de huidige stand van zaken

di 13 oktober 2020

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

‘Coronajaar 2020’ heeft ongetwijfeld enige impact op de Franse huizenmarkt, allicht ook en vooral voor wie nadenkt of -dacht over een tweede huis in Frankrijk. Hoe zit dat? Vijf vragen aan makelaar/taxateur Rob Brink.

1. Doe alvast een terugblik op dit jaar.
“Voor de meeste makelaars een jaar om nooit meer te vergeten. Van het ene uiterste kwamen we in een ander uiterste terecht. In het begin van het jaar tijdens de totale lockdown kwam de vastgoedmarkt vrijwel geheel stil te liggen, iets wat we in de recente geschiedenis nog niet eerder hadden meegemaakt. De makelaars maakten zich enorme zorgen. Toen de lockdown gefaseerd werd opgeheven aan het einde van de lente ontstond er een soort van zondvloed aan belangstelling. Het platteland! Franse en buitenlandse interesse. We verkochten zelfs huizen virtueel, dat wil zeggen via bezichtigingen met Facetime. En vele huizen gingen zelfs tegen vraagprijs weg en in enkele gevallen zelfs boven de vraagprijs! Nog nooit meegemaakt het Zuid-Franse platteland. Een gevolg is dat de huizenvoorraad om het zomaar even te noemen behoorlijk geslonken is.”

2. Ook de Fransen zelf klopten aan?
“Ja, ze vluchtten massaal de steden uit. Na al die maanden opgesloten in een appartement in een grote stad wilden ze een huis met een tuin bij ons in Zuid-Frankrijk. Verre reizen zitten er voorlopig niet meer in, ik verwacht dat die trend aanhoudt. Wat ook speelt: door de lockdown zijn vele Fransen erachter gekomen dat telewerken ook prima mogelijk is en dat je niet persé in een drukke stad hoeft te wonen. En bij de stedelijke pensionado’s gaat het nu vaak om allerlei gezondheidsrisico’s.”

3. Wat als corona voortduurt?
“Sinds de zomer weer negatieve reisadviezen naar Frankrijk. Dat schrikt natuurlijk af. Daardoor loopt het aantal potentiële kopers uit het buitenland weer terug. Maar de strengere maatregelen hebben in zekere zin ook positief effect. Want als buitenlandse aspirant-kopers nu toch besluiten om naar onze te regio komen, zijn ze ook bovengemiddeld gemotiveerd. Ik bedoel: de nieuwsgierigen of toeristen zijn er niet meer. Ik maak nu mee dat Noord-Europese kopers soms heen en weer rijden of vliegen naar Zuid-Frankrijk om één enkel huis te komen bekijken, zo gericht en gemotiveerd zijn ze. Heb ik het over Duitsers, Nederlanders, Belgen en Britten. Duitsers hadden altijd voorkeur voor Spanje en de Spaanse eilanden. Maar Zuid-Frankrijk kun je gewoon met de auto bereiken.”

4. Wat doe de Britten, Brexit nadert.
“We zitten nu nog zo’n dikke 2 maanden af van de Brexit-datum. Zelden heeft Frankrijk zo’n grote vraag meegemaakt naar huizen in Frankrijk door Engelse aspirant-kopers! Want vele Engelsen willen nog voor de Brexit Frans resident worden omdat men verwacht dat dit straks een stuk bureaucratischer zal gaan. Tot de jaarwisseling kan men nog steeds Frans resident worden onder de bestaande regels van de EU. De run op Franse huizen door de Engelsen zal nu ongetwijfeld af gaan nemen want het wordt kort dag om nog voor 31 december 2020 een huis te kunnen kopen. Het aankoopproces in Frankrijk duurt immers twee tot drie maanden.”

5. Zo’n storm Alex, schrikt die potentiële kopers af?
‘Nee, men weet inmiddels gelukkig ook dat dergelijke staaltjes natuurgeweld over het algemeen nooit lang duren in Zuid-Frankrijk. Maar eigenlijk al sinds de grote overstromingen in 2010 is iedereen kritischer is geworden als het gaat over de ligging van een huis. Een potentieel overstromingsgebied? Voor die ramp in 2010 repte vrijwel niemand erover. Er zijn nu allerlei gebieden langs rivieren en in valleien tot een ‘zone rouge’ verklaard. Dit soort informatie dient ook aan een potentiële koper te worden gemeld, in het diagnostisch rapport, het zogenaamde État des Risques et Pollutions (ERP), een verplicht onderdeel van een voorlopig koopcontract. Verbaast me niks dat huizen in dergelijke zones minder courant zijn geworden.”

Rob Brink is directeur van makelaarskantoor New Home, met vestigingen in Lorgues, Fayence en Sainte-Maxime. www.new-home.fr

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven