Actualités: geen corona-verbetering, herdenking kerkmoorden, reconfinementregels en meer

za 7 november 2020

Categorieën:

Corona: (nog?) geen verbetering
– Ondanks de ‘reconfinement’ (2e lockdown) gisteren weer een nieuw ‘dagrecord’ met 60.486 nieuwe besmettingsgevallen binnen 24 uur. In de afgelopen 7 dagen 19.825 ziekenhuisopnamen. 2.948 van die patiënten aan de beademing.
– Er zijn nu 61 mensen met een medisch vliegtuig naar andere regio’s overgebracht. In een aantal departementen, waaronder de Bouches-du-Rhône, worden niet spoedeisende operaties uitgesteld.
– In Parijs mogen na 22 uur geen vooraf bestelde maaltijden meer afgehaald worden. ‘Vente à emporter’ voor drank ook verboden.
– De ‘routiers’ (wegrestaurants) mogen vanaf vanavond 18 uur weer ‘truckers’ in hun eetzaal ontvangen. Tot 6 uur, op vertoon van een ‘carte professionele’. Tot nu toe moesten de chauffeurs in hun cabine eten en drinken.
– Het lijkt erop dat de ‘reconfinement’ niet veel indruk maakt. In elk geval is het wegverkeer twee à drie keer zo druk als ten tijde van het eerste ‘huisarrest’ in april.
– Burgemeesters die de winkels (ook niet-essentiële producten) in hun gemeenten open wilden houden, zijn door de administratieve rechtbanken teruggefloten. Die winkels moeten toch dicht. Een aantal burgemeesters gaat in hoger beroep. De prefect van het departement Alpes-Maritimes laat weten dat winkeliers die open blijven, geen aanspraak meer mogen maken op staatssteun.
– In steeds meer gemeenten verzet tegen het verplichte mondkapje (‘masque’) voor scholieren vanaf 6 jaar. Ouders, veelal bezorgd om de gezondheid van hun kinderen, hebben zich in veel gemeenten georganiseerd in een ‘collectif antimasque à l’école’ en stappen naar de rechter. Volgens premier Castex mogen scholen ‘ongemaskerde’ leerlingen de toegang weigeren.
– Woensdag weer een corona-update met nieuwe cijfers. Of eerder als daar aanleiding toe is.

De kerkmoorden in Nice
Vanmorgen (zaterdag) was er een nationale hommage aan de 3 slachtoffers van de kerkmoorden in Nice. Op de Colline du Château boven de stad. Daar zijn eerder de 86 doden van de aanslag op 14 juli 2016 herdacht. Nabestaanden en onder anderen de oud-presidenten Sarkozy en Hollande waren vandaag aanwezig, en premier Castex.
– De familieleden van de slachtoffers worden dezer dagen door de paus in Rome ontvangen.
– De vermoedelijke dader van de Nice-aanslag is naar een ziekenhuis in Parijs overgebracht. Vooral op verzoek van ongerust personeel in het Niçoise hospitaal waarin hij meteen na zijn aanhouding werd opgenomen. Men heeft hem nog niet kunnen verhoren.
– Christian Estrosi, de burgemeester van Nice, pleit voor een opschorting van de afspraken binnen het akkoord van Schengen over het vrije verkeer binnen EU-landen. President Macron wil dat de buitengrenzen van de EU beter bewaakt worden. De Franse grenzen worden alvast strenger bewaakt, 4.000 extra grensbewakers erbij.
– Enquête: 90% van de Fransen oordeelt dat er sprake is van een verhoogd risico op terroristische aanslagen.

Wat kan of mag
De regelgeving met betrekking tot de ‘reconfinement’ levert vooral vragen op. Zo mag je wel het strand op, maar niet in zee zwemmen. En op dat strand: wandelen, maximaal 1 uur en hooguit 1 km van je huis vandaan. Je moet een ‘attestation’ bij je hebben. Mag je naar je moestuin als die verder dan 1 km ligt? Ja. Mag je olijven plukken en die dan naar de molen brengen? Ja. Mag je champignons in het bos gaan zoeken? Nee. Tenzij je in dat bos woont.
Naar het oordeel van veel Fransen viert verwarring hoogtij. Nog afgezien van de verschillen binnen regio’s en departemeten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven