Vakantietip voor straks: Le Poët-Laval: toevluchtsoord met een zonnestraal (met filmpje)

za 7 november 2020

In Nederland en Vlaanderen vooral bekend doordat Gerard Reve er destijds een tijdje woonde in zijn ‘La Grace’. Maar dit prachtige dorpje, geklasseerd als ‘un des plus beaux villages de France’ boven de vallei van de Jabron in de Drôme Provençal, dateert uit de 12 eeuw en heeft zwaar geleden onder de godsdienstoorlogen. De ‘Ordre des Hospitaliers’ vestigde zich er, de Hugenoten zochten er hun toevlucht, er is nu het Musée du Protestantisme. Le Vieux village – het centrumpje – wordt gedomineerd door een imposante donjon die indrukwekkend afsteekt tegen de beboste heuvels die het dorp omringen. Je hebt er een magnifiek uitzicht over de Vallei van Jabron.
Er wonen ongeveer 1.000 mensen, in relatieve rust. Van massa-toerisme is (nog?) geen sprake. Ondanks de unieke ligging in beboste heuvels en de middeleeuwse sfeer.

Bijna verworden tot een spookdorp
Maar het had niet veel gescheeld of het dorp was verworden tot een spookdorp. Steeds meer panden, inclusief historische monumenten, raakten in verval. Dankzij de inzet van een clubje bevlogen ‘passionados’ Les amis du Vieux Village, die al in 1925 inzagen dat het dorp als ruïne zou eindigen, is er inmiddels zoveel gerestaureerd dat je een visite zeker de moeite waard zult vinden.
Zoals aan die 12e eeuwse donjon, of de vestingwallen uit de 14e eeuw, de 16e eeuwse commanderie van de Ridders van de Ordre des Hospitaliers, Le grand portail en le petit portail die toegang geven tot het dorp, en het Château: in 1988 aangekocht en in de loop der jaren gerestaureerd. Sinds 1996 geklasseerd als Monument Historique.
De Association des Amis du Vieux Poët-Laval (AVPL) organiseert regelmatig in samenwerking met het Office de Tourisme rondleidingen door het kasteel en het dorp. Voor meer info: www.paysdedieulefit.eu
Volgens de legende schijnt er altijd en zonnestraal op het dorp, maar het mooist is die in de herfst, als de dagen lengen en de bladeren kleuren.
En omdat we er nu even niet bij kunnen zijn, een filmpje: klik hier.
Voor de lunch :Les Hospitaliers, Vieux-village, +33 (0)4 75 46 22 32., www.hotel-les-hospitaliers.com
Tous les Matins du Monde, Nouveau village, +33 (0)4 75 46 46 00.

2 gedachten over “Vakantietip voor straks: Le Poët-Laval: toevluchtsoord met een zonnestraal (met filmpje)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven