Spaghetti à la Bolognaise

vr 6 november 2020

Door Renée Vonk-Hagtingius

Ik zit een beetje in de Amerikaanse verkiezingen. En nee, daar heeft spaghetti Bolognaise niks mee te maken. Of toch wel, een beetje. Joe Biden bijvoorbeeld, is er dol op. Wellicht smult hij straks een bordje weg als de stemmen zijn geteld. Maar of hij de originele versie voorgezet krijgt? Dus eerst even wat onzin opruimen: Spaghetti à la Bolognaise bestaat niet. Als je er in het Italiaanse Bologna naar vraagt bekruisen ze zich meteen alsof de duivel zelf voor de deur staat. Jawel, de saus komt in oorsprong hier vandaan, de Romeinen schijnen er zelfs al een potje van gekookt te hebben, maar dan toch niét met spaghetti hè! Die dunne deegsliertjes komen toch echt uit Napels, die zijn niet eens om een vork te winden en daar blijft al helemaal geen behoorlijke saus aan plakken. In Bologna doen ze het met tagliatelle of een andere ‘dragende’ pasta. Bovendien is de Bolognaise-saus van vandaag de dag wel erg ver weggeraakt van het origineel. Allemaal de schuld van de Amerikanen. Of eigenlijk de Italianen die op de vlucht voor Napoleontische oorlogen, eerst naar Engeland en daarna naar Amerika vluchtten. Met medeneming van hun recepten. Daar werd de pasta met gehakt/tomatensaus een hit, en is inmiddels niet meer weg te denken uit de Amerikaans/Italiaanse keuken. Er zijn in de loop der jaren zoveel varianten bedacht (met gehaktballetjes, met ketchup, met plakken kaas erover) dat het je duizelt. Wij gaan maar voor een authentiekere versie. Eentje waar we hier in de Provence (per slot ooit een provincie van Italië) ook heel content mee zijn.

Ingrediënten:
500 gram spaghetti
500 gram (runder)gehakt
1 ui
3 tenen knoflook
1 grote wortel
1 stengel selderij
1 blik gepelde tomaten in blokjes (circa 800 gram)
1 groot glas rode wijn
½ runderbouillontablet
wat takjes peterselie
1 eetlepel herbes de Provence
olijfolie
geraspte Parmesan

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Rasp de wortel en snij ‘m in plakjes.
Haal de kont van de selderijstengel en snij hem in ringetjes.
Hak de peterselie grof.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime pan en fruit de ui erin aan. Voeg de knoflook (uit de knijper) eraan toe, plus de wortel en selderij en laat op laag vuur even een paar minuutjes mee-fruiten. Af en toe omroeren.
Voeg het gehakt toe, roer het los en draai het vuur weer hoog, laat alles even doorbakken.
Giet de rode wijn erbij, en de tomatenblokjes, verkruimel de bouillontablet er overheen, voeg de herbes de Provence toe en roer alles goed door elkaar. Breng even aan de kook, draai het vuur laag en laat een half uurtje sudderen met het deksel half op de pan zodat de boel kan inkoken en de saus lekker dik wordt. Voeg op het laatst de peterselie toe.
Kook intussen de spaghetti beetgaar in ruim kokend water.
Laat de pasta uitlekken in een vergiet (niet onder de koude kraan afspoelen) en verdeel over de borden.
Dump er een ferme plens Bolognaise-saus overheen. Geef de Parmesan er los bij, plus vanzelfsprekend een stukje stokbrood en een mooi glaasje naar keuze. Ik neig alweer naar rood…

3 gedachten over “Spaghetti à la Bolognaise”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven