Boîte à lire: onze boekentips

do 5 november 2020

Categorieën: ,

De leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar Frankrijk-boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of (meestal) downloaden als E-book.
Maria Edelman, boekenrecensent

Oui, Chef!
Simpele ziel als ik ben, word ik weleens een beetje moe van euforisch gezeur over de Franse keuken. Werelderfgoed. Maar iedereen weet dat het zonder de inbreng van de Italianen nooit veel was geworden. Ik was dus niet bij voorbaat enthousiast toen ik geattendeerd werd op een boek getiteld ‘Oui, Chef’. Tot ik begreep dat de auteur Bill Buford is, van wie ik de boeken ‘Tussen het tuig’ (over voetbal-hooligans) en ‘Hitte’ (over het bestaan als leerling bij een topchef in New York) heb gelezen. Sindsdien weet ik dat Buford (1954) even serieus als hilarisch kan schrijven. Die combi spreekt me altijd aan, is maar weinigen gegeven.
Zoals gezegd snap ik niet goed waarom de Franse keuken zo hoogdravend bejubeld moet worden. Maar in zijn nieuwste boek doet Buford op – wat mij betreft vooral vermakelijke wijze – verslag van zijn zoektocht naar de veronderstelde geheimen van die keuken. Hij komt in Lyon terecht, volgens de municipale propaganda ‘de hoofdstad van de Franse gastronomie’, maar naar mijn idee dan toch hooguit voor carnivoren. Doet er niet toe. Buford gaat met zijn vrouw en 3-jarige tweelingzonen naar die stad, wordt student aan het Institut Bocuse en gaat werken bij het 2-sterren restaurant La Mère Brazier. De Franse keuken wordt een soort obsessie voor hem, maar ook en vooral omdat hij humor allerminst schuwt, is zijn boek een aanrader voor wie van lekker eten, iets van avontuur en (een beetje) geschiedenis houdt, noteer ik ‘ Oui, Chef!’ als een aanrader.
Oui, Chef! Door Bill Buford. Uitgeverij J.M. Meulenhoff. € 24,99. E-book: € 14,99.

De vrouw die van Picasso bleef houden
Poëzie komt hier zelden ter sprake, maar ik wil het nu even hebben over de 42 gedichten van Julia Blackburn (1948) die ze wijdde aan Marie-Thérèse Walter (1909-1977), tussen 1927 en 1935 de minnares en het favoriete model van Picasso (1881-1973). Behalve kunstenaar was die Picasso ook schuinsmarcheerder van beroep en hij legde het aan met Marie-Thérèse toen ze pas 17 was. De schilder was gehuwd met Olga Khoklova, maar dat maakte kennelijk niet uit. De verhouding tussen de artiest en zijn minnares resulteerde in de geboorte van hun dochter Maya. Van een huwelijk is nooit sprake geweest en de relatie bekoelde toen Picasso in de ban raakte van de kunstenares Dora Maar (1909-1977) die en passant Ménerbes in de Provence op de kaart zette. Marie-Thérèse vertrok naar Parijs, waar zij en haar dochter financieel onderhouden werden door Picasso. Julia Blackburn doet in haar poëzie een soort zoektocht naar de vrouw die misschien zijn belangrijkste minnares was, maar ook naar een verklaring voor de verliefdheid van Marie-Thérèse voor de man die haar leven zo zou beheersen. Een paar jaar na de dood van Picasso pleegde ze zelfmoord. En weet dat de gedichten prachtig geïllustreerd zijn door de Australische kunstenaar Jeffrey Fisher die sinds 1993 in Frankrijk woont.
De vrouw die van Picasso bleef houden. Door Julia Blackburn. Uitgeverij De Bezige Bij. € 20,99.

1 gedachte over “Boîte à lire: onze boekentips”

  1. Leuk. Zelf heb ik net een trilogie gelezen van Eva García…..etc. De stilte van de witte stad, de riten van het water en de heren van de tijd. Zeker de moeite waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven