Alvast getipt! La Grave-la-Meije: magistraal bergdorp (met filmpje)

zo 15 november 2020

Categorieën: , ,

Door Patrick de Graaf

We zullen het nu maar even niet over wintersport hebben. Niemand weet of en wanneer het toerisme weer wordt ‘vrijgegeven’. Maar mocht het zover komen: overweeg het minder bekende La Grave-la-Meije. Minder bekend? Het dorp staat wél op de lijst van ‘Les plus beaux villages de France’. Kijk maar even naar het plaatje hierboven en je snapt meteen waarom. En jawel, La Grave staat ook op de kaart vanwege de wintersport, en vooral omdat je hier magistraal ‘hors pistes’ naar beneden kunt glijden. Ik heb het geprobeerd, maar eigenlijk vind ik dat je dit skitraject beter aan gevorderden kunt overlaten. Het dorp zelf heeft genoeg te bieden voor ‘andersdenkenden’ zullen we maar zeggen.

Smalle straatjes, imposante Notre Dame
La Grave ligt op de rechteroever van de Vallei de la Romanche, op de grens van de Isère en de Hautes-Alpes. Gedomineerd door het Massif de la Meije, dat bij het Massif des Ecrins hoort, met z’n top van 3.982 meter. En La Grave (500 inwoners, 1450 meter hoogte) is ook uniek vanwege zijn ‘trabucs’, de smalle straatjes die het dorponderling verbinden. Er zijn sporen van leven die teruggaan tot de oudheid, maar het dorp werd pas in de middeleeuwen belangrijk als administratief en commercieel centrum. De Notre Dame de l’Assomption dateert uit de 11e eeuw. Ik was er een keertje ’s zomers. Dan kun je met een gletsjerkabelbaan van de Meije naar de Col des Ruillans en de Glacier de la Girose op zo’n 3200 meter hoogte. Écht een vakantietip als er niks te skiën valt. Kan overigens ook te voet, maar dan moet je wel een halve alpinist zijn.

Schitterende vergezichten
La Grave, zo gering als het is, reken ik tot mijn favoriete bestemmingen, zeker als het ‘beneden’ weer knap warm is. En aan schitterende panorama’s geen gebrek. Je kunt er in het seizoen terecht voor een lunch in La Cabine, op 3.200 meter hoogte.
En als je dan weer in het dorp bent, denk je over je dag na als je langs het kerkhof loopt. Met simpele houten en metalen kruizen, de slachtoffers van de bergen.

Uit eten:
Au Vieux Guide, ‘onder’ de Grand Chemin, +33(0)4 76 79 90 75.
Restaurant Auberge Edelweiss, Rue du Grand chemin, +33 (0)4 76 79 90 93.

Meer info: klik hier.

Voorproefje? Voor een filmpje: klik hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven