Beaujolais primeur lamsstoofpotje

za 21 november 2020

Door Renée Vonk-Hagtingius

’t Is geen best jaar voor de beaujolais nouveau. Nee, begrijp me niet verkeerd, de kwaliteit is puik in orde, maar de introductie afgelopen donderdag, de 3e donderdag in november is de traditionele ‘daar zijn we weer-dag’, is nogal stilletjes voorbij geslopen. Vanwege dat vermaledijde virus. Restaurants en cafés gesloten, caves, slijterijen en supermarkten mochten er ook al geen feestje van maken, privé-partijtjes en proeverijen, vergeet het maar.
Georges Duboeuf (1933-2020), de ‘paus’ van beaujolais primeur, hoeft het gelukkig niet meer mee te maken; hij heft sinds begin dit jaar het glas met Petrus. Die is hem ongetwijfeld dankbaar, want zonder Georges Duboeuf uit Crèche-sur-Saône (Saône-et-Loire), die in de vorige eeuw tal van wijnmakers en grote chefs ervan wist te overtuigen dat de eerste wijn van de nieuwe oogst, de ‘primeur’, een eigen feestje waard was, hadden we waarschijnlijk zelfs nooit van beaujolais nouveau gehoord. De 3e donderdag in november werd de iconische aftrapdatum. Wee je gebeente als je als slijter een flesje ‘nieuw fris’ vóór die datum durfde aan te bieden.
En nu staan de verse flesjes maar zo’n beetje in de schappen. De wijnmakers en detaillisten vrezen een omzetverlies van minstens 25 à 30 %. Terwijl het volgens kenners nou juist een uitstekend jaar is. Dat zeggen ze elk jaar, maar je zou déze lichting zelfs een paar jaar kunnen bewaren. Een frisfruitige wijn, met zachte tannines, zonder die gevreesde bananensmaak. En dat maakt hem dus ook uitstekend geschikt voor in de keuken, denk ik dan. Niet voor een stevige vleespot als een daube, of een ossobucco, maar iets lichters. Een stoofje met lams- of kalfsvlees. Vieren we toch nog een beetje de beaujolais nouveau.

Ingrediënten:
1 kg gigot d’agneau (kalfsvlees mag ook)
3 uien
3 tenen knoflook
4 eetlepels olijfolie
3 eetlepels vloeibare honing
1 theelepel gedroogde tijm
½ flesje beaujolais primeur (of andere vin nouveau)
4 eetlepels balsamico-azijn
1 groentebouillontablet
peper en zout

Bereiding:
Verhit de oven voor op 180 graden.
Pel en snipper de uien en de knoflook.
Snij het lams- (of kalfsvlees) in brokken.
Verhit op hoog vuur een flinke scheut olijfolie in een braadpan en bak het vlees rondom aan. Bestrooi het met peper en zout, vis het uit de pan en hou apart.
Doe de uien en de honing – met eventueel nog een extra scheutje olijfolie – in de braadpan en laat op zacht vuur zo’n 10 minuutjes sudderen.
Voeg de rode wijn, het vlees, de tijm, de balsamico-azijn en de knoflook toe en laat alles nog een minuutje of 10 doorsudderen.
Zet de pan vervolgens zonder deksel in het midden van de voorverwarmde oven en laat de boel langzaam maar zeker botermals worden. Wel af en toe omroeren. Na een uurtje of 2 (slowfood!) zal het vocht vrijwel geheel gereduceerd zijn, en is het vlees min of meer gekarameliseerd.
Serveren met iets van groente, rijst, krieltjes of pasta. En vanzelfsprekend met een stukje sopbrood en een mooi glas ‘nieuwe’ wijn.

4 gedachten over “Beaujolais primeur lamsstoofpotje”

  1. Renée , echt ‘n heerlijk recept , en de Beaujolais dit jaar is echt heerlijk en past uitstekend bij dit gerecht. Klasse !! Komt bij de favorieten, dank je wel en jullie 2 ‘n fijn weekend !

  2. Lijkt me n heerlijk recept zeker nu de avonden langer en killer worden.
    Staat op de ” To do ” lijst ” Culinaire Zaken”
    Dank voor het delen Renée.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven