Actualités: gespannen sfeer in Frankrijk, geen Carnaval en Citronfeest, coronanieuws, rouwdag voor Giscard

za 5 december 2020

Categorieën:

Zaterdag 5 december

Gespannen sfeer in Frankrijk
Vandaag (zaterdag) in 90 steden opnieuw demonstraties (‘Marches de Liberté’) tegen de voorgenomen ‘Loi Sécurité globale’. Gaat vooral om artikel 24: verbod op herkenbaar filmen en fotograferen van politieagenten. President Macron zei gisteren (vrijdag) tijdens een live-uitgezonden ‘Vragenuur’ van 2,5 uur al dat dat artikel er niet komt. Maar hij zei ook een paar andere dingen die juist voor nieuwe spanningen hebben gezorgd. Hij herhaalde zijn afschuw van gewelddadig optreden van de politie (groot item in Frankrijk) en stelde vast dat ‘niet witten’ een veel grotere kans lopen door de politie voor een identiteitscontrole te worden aangehouden. Dat bevalt hem niet en dus komt er een ‘platform’ waar over racisme en discriminatie geklaagd kan worden. Hij veroordeelde ook geweld tegenover de politie. Vanaf juni worden de agenten met bodycams uitgerust.
Twee politievakbonden hebben woedend gereageerd op Macrons impliciete beschuldiging van racisme en discriminatie in hun kringen. Ze hebben hun leden opgeroepen voorlopig helemaal geen identiteitscontroles meer te doen.

Agenda: nieuwe afgelastingen
Grote evenementen als het Carnaval van Nice en het Fête de la citron in Menton, op de agenda voor februari, gaan niet door. Ook geen bekervoetbal (om de ‘Coupe de France’) in 2021. Het begin van de ‘soldes d’hiver’ (winter-uitverkoop) is uitgesteld tot 20 januari.

Corona-update
In de afgelopen 24 uur 11.241 nieuwe besmettingsgevallen en 284 sterfgevallen. Het dodental is nu opgelopen tot 54.767. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen blijft licht dalen, evenals dat van zieken aan de beademing. Woensdag op dit platform weer een compleet corona-overzicht in cijfers.
Nu er een vaccin in zicht is, zo blijkt uit een enquête, is de stemming onder de Fransen aan het verbeteren. In oktober was 13% nog optimistisch over de toekomst, nu 23%.
De regering heeft de 71-jarige immunoloog Alain Fischer benoemd tot ‘Monsieur Vaccin’. Hij moet het vaccinatieprogramma coördineren. Volgens president Macron zal er pas tussen april en juni 2021 massaal ingeënt gaan worden. Hij is tegen een vaccinatieplicht.
Advies van de regering: maximaal 6 volwassenen aan de kerstdis.

Afscheid van Giscard d’Estaing
Op 9 december een dag van nationale rouw ter herdenking van de deze week overleden oud-president Valéry Giscard d’Estaing (94). Op zijn verzoek in zeer besloten kring begraven. De hervormer VGE, tot zijn verbijstering in 1981 door François Mitterrand verslagen, veroverde nooit de harten van de Fransen. Terwijl hij ook wat dat betreft wel zijn best deed. Hij ontving Parijse vuilnismannen voor een ontbijtje in het Élysée en ging elke maand bij ‘gewone’ mensen thuis een vorkje mee prikken. Destijds onvoorstelbaar dat een president zoiets deed. VGE was ook een uitstekende accordionist die – zodra hij de kans kreeg – graag even meespeelde.

4 gedachten over “Actualités: gespannen sfeer in Frankrijk, geen Carnaval en Citronfeest, coronanieuws, rouwdag voor Giscard”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven