Adoptiewijn

vr 4 december 2020

Door Raoul Duchemin

Nimmer ben ik de tijd vooruit. Dat bevalt mij wél goed, alleen verder niemand in mijn omgeving. Maar dit keer neem ik gewoon even een voorsprong van een jaar.
Dat zit zo.
Ik kreeg een brief (voor de jongere lezers: de voorloper van het mailtje) van Domaine Mayard, een meer dan gerespecteerd wijnbouwbedrijf in Châteauneuf-du-Pape (Vaucluse). Ik ben daar weleens geweest en heb er kennelijk mijn adres achtergelaten.
In die brief werd ik uitgenodigd een wijnrank te adopteren. Tenzij het om een arme hond, kat, geit of schaap gaat, ben ik in mindere mate van de adoptie. Je weet maar nooit wat je in huis haalt, ik ben ook al een paar keer gescheiden.
Maar een geadopteerde wijnrank waar je thuis verder geen last van hebt?
Het is allerminst een origineel idee, toch even verder lezen. Het domaine bood me de adoptie van een bejaarde stok aan, grenaches-druiven, op het perceel dat ingezet wordt voor de cuvée ‘La Crau de Ma Mère’, AOC gecertificeerd natuurlijk. In een sjiek restaurant een keer geproefd, afgezien van het prijskaartje niks mis mee.
Is de vraag: wat nou, als ik adopteer?

Met eigen etiket
Dan heb ik in 2021 omstreeks deze tijd van het jaar een paar flessen Chateauneuf-du-Pape, cuvée ‘La Crau de Ma Mère’ tot mijn beschikking. En op het etiket zal mijn naam prijken.
Over het algemeen trek ik liever niet de aandacht. Maar de suggestie van een ‘eigen merkfles’ van niveau, waarmee je bij gelegenheid een paar mensen aan tafel verbouwereert en op het verkeerde been zet, het leek me eigenlijk wel wat. Ja, maar volgend jaar kerst dus pas.
Dan is ‘après-corona’ alles misschien wel weer een beetje gewoon en kan ik ongewoon aantonen dat ik in uitzonderlijke omstandigheden juist wel de tijd vooruit ben. Waarop lekker niemand had gerekend.
Ik verheug me op eind 2021. Ik heb geadopteerd. En ik kan me het hele jaar verlustigen in wat er te gebeuren staat, want ik krijg elke maand bericht over hoe het met mijn ‘druiven’ gaat.
Nu maar hopen & bidden dat het klimaat een beetje ‘sympa’ rekening met me houdt.
Ook een eigen (d)rankje adopteren? Klik hier voor meer info.

1 gedachte over “Adoptiewijn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven