Actualités: kernenergie, avondklok, skiën, warme hap en meer

za 12 december 2020

Categorieën:

Zaterdag 12 december

Macron pro kernenergie
President Macron heeft zich – voorzichtig – een voorstander betoond van kernenergie. Er wordt inmiddels serieus onderzocht of de kerncentrales van meer dan 40 jaar oud toch open kunnen blijven. Eerder was het voornemen die op termijn te sluiten. Er zijn in Frankrijk 56 reactoren, die 70% van de elektriciteit in het land leveren. Er is een begin gemaakt met de bouw van de opvolger van het nucleair aangedreven vliegdekschip Charles de Gaulle dat in 2038 in de vaart komt. Het zal eveneens een nucleaire machinekamer krijgen.

Burgemeester Aix-en-Provence veroordeeld
Maryse Joissains (78), de dit jaar herkozen burgemeester van Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône) is in hoger beroep veroordeeld tot 8 maanden voorwaardelijke celstraf en 3 jaar onverkiesbaarheid = geen publieke functie. Volgens de rechtbank is ze schuldig aan ‘clientélisme’ en misbruik van overheidsgeld. Ze bezorgde haar chauffeur een aanzienlijk beter betaalde baan op het gemeentehuis terwijl hij slechts kandidaat 46 voor die functie was en ze stopte – uit een potje waarover ze formeel niets te zeggen had – geld toe aan een vriendin met een dierenpark. De burgemeester is tegen het vonnis in cassatie gegaan. Zolang de hoogste rechter geen uitspraak heeft gedaan mag ze ondanks haar onverkiesbaarheid in functie blijven. De oppositie in de gemeenteraad eist haar aftreden.

Corona en de avondklok
Zoals donderdagavond al bericht gelden er vanaf dinsdag (15 december) nieuwe maatregelen in het kader van de ‘confinement’. Vanaf die datum een ‘couvre-feu’ (avondklok) tussen 20 en 6 uur. Overdag geen ‘attestation de deplacement’ meer nodig, tijdens die avondklok wél. Dan alleen met een ‘geldige’ reden onderweg. De regering komt met een nieuwe ‘attestation’. Zodra die er is, een link voor de download op dit platform.
Op kerstavond is er geen avondklok, op oudejaarsavond wél.
Omdat de corona-cijfers blijven tegenvallen (in de afgelopen 24 uur 13.406 nieuwe besmettingsgevallen, 306 doden, zie ook ons bericht van woensdag) is de voorgenomen heropening per 15 december van musea, bioscopen, theaters en sportscholen tot ten minste 7 januari uitgesteld. Cafés en restaurants blijven tot zeker 20 januari gesloten.

Enquêtes: 51% van de Fransen is niet van plan zich te laten vaccineren.
20% gaat zich niet houden aan het regeringsadvies van maximaal 6 volwassenen aan de kerstdis, 69% is het eens met de ‘couvre-feu’ op 31 december.

De regering brengt op oudejaarsavond/nieuwsjaarnacht 100.000 politieagenten en gendarmes op de been.

Geen missen en dergelijke: de rooms-katholieke kerk is er qua inkomsten sinds het uitbreken van het virus met 40% op achteruit gegaan.

Skiën: misschien vanaf 7 januari
Afhankelijk van de besmettingscijfers sluit premier Jean Castex niet uit dat de ski-stations per 7 januari open kunnen. In een procedure bij de Raad van State heeft de regering gelijk gekregen dat ze nu dicht zijn en voorlopig gesloten moeten blijven.

Honger onderweg
Op de autoroute A8 (‘La Provençale’) krijgen truckers op zo’n ‘aire’ (stopplaats) ter hoogte van Fréjus een gratis warme maaltijd aangeboden. Op maandag- en donderdagavond. In een foodtruck wordt een serieuze maaltijd bereid. Bij de wegrestaurants kunnen ze niet terecht. Autoroute-exploitant Vinci betaalt.

Lang wachten op je nieuwe auto
Het duurt nu gemiddeld tussen 48 en 68 dagen voor je een kenteken op jouw naam hebt voor je auto, nieuw of occasion. Moet tegenwoordig digitaal geregeld worden bij de ANTS, Agence Nationale des Titres Sécurisés. Daar spelen achterstanden. De autohandel klaagt steen en been.

1 gedachte over “Actualités: kernenergie, avondklok, skiën, warme hap en meer”

  1. Even een kleine aanvulling betreffende de kerncentrales.
    Er zijn nu, na de sluiting van de centrale in Fessenheim, nog 18 centrales met 56 reactoren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven