Actualités: verzet tegen 5G, lootje van € 200 miljoen, vuilnis op straat in Marseille, Macron naar Brégançon, en meer

za 26 december 2020

Categorieën:

Zaterdag 26 december

Toenemend verzet tegen 5G
Een aantal burgemeesters, de linkse oppositie in de Assemblée Nationale én minister Véran (Volksgezondheid) willen eerst nader onderzoek naar de effecten ervan (klimaat, gezondheid) voor 5G verder wordt ‘uitgerold’. President Macron vindt dat onzin: “We zijn geen ‘Amish people’ en we zijn ook niet blijven steken bij de olielamp.” Dit commentaar werd hem niet in dank afgenomen. Onder meer in Nice is er al 5G.

Lootje van € 200 miljoen
Iemand in Zuid-Oost Frankrijk, die om begrijpelijke redenen vooralsnog anoniem wil blijven, beleeft een best aardige Kerst. Hij won bij Euromillions € 200 miljoen, althans in Frankrijk de hoogste loterijprijs ooit. Hij had zijn lootje via internet gekocht en wat cijfers uit zijn persoonlijke leven (geboorte-, trouwdatum, dat soort dingen) ingevuld. Hij heeft laten weten dat hij het vermogen gaat onderbrengen in een ‘fondation’ die zich gaat richten op de medische zorg. En o ja, zijn dochter krijgt een nieuwe auto.

Marseille: vuilnis op straat
Even afgezien van de aanhoudende dodelijke schietpartijen (deze week weer 4) in het drugsmilieu in zijn stad, de 2e van Frankrijk, heeft Benoît Payan, de nieuw-gekozen burgemeester van Marseille, er meteen al een groot probleem bij: stakende vuilnisophalers. In 3 arrondissementen hoopt het afval zich in de straten op, de toegang tot twee vuilstortplaatsen is door de stakers geblokkeerd. Ze eisen hoger loon en betere werkomstandigheden.

Corona: Macron genezen
President Macron is na 7 dagen isolement genezen verklaard en viert nu met zijn echtgenote Brigitte vakantie in het officiële buitenverblijf Fort Brégançon (Bormes-les-Mimosas, Le Var).
Heel ontspannen zal de sfeer niet zijn, want ook de jongste cijfers duiden niet op een verbetering van de situatie in het land. In de afgelopen 24 uur weer 20.262 nieuwe besmettingsgevallen, het sterftecijfer is nu tot 62.427 opgelopen. Gunstig lijkt ondertussen dat het ‘besmettingspercentage’ (positief getest) in de voorbije 7 dagen van 5,9% naar 3,4% terugliep.
Maar in Tours is gisteren bij iemand de gevreesde mutatie van het virus vastgesteld, een Fransman die in Engeland woont en die, vlak voor de grens werd dichtgegooid, nog naar zijn thuisland overstak. Woensdag zoals altijd weer de corona-weekcijfers op dit platform.

Regeert het wantrouwen?
Enquête (OpinionWay): 47% van de jongeren (18-30 jaar) heeft geen vertrouwen in de politie. Van hen denkt 79% dat politiegeweld een realiteit is, en 48% dat de politie racistisch is.
Volgens een enquête van Ifop is 53% van de Fransen van plan zich te laten inenten. In juli was dat nog 64%.

De Raad van State oordeelt
Het hoogste rechtscollege heeft de regering gelijk gegeven: ski-stations, bioscopen, theaters en musea blijven voorlopig dicht.
Maar de Raad heeft de inzet van politie-drones bij demonstraties vooralsnog verboden. Het recht om te betogen, privacy. Dat kan anders worden als de omstreden wet ‘Loi sécurité générale’ ingevoerd zou worden.

Kerstcadeautjes? Weg ermee!
In Frankrijk is lang niet iedereen blij met zijn kerstcadeautje(s). Vanmorgen werden er op allerlei verkooopsites en op social media al 330.000 ‘geschenken’ te koop aangeboden. Op basis van cijfers van vorig jaar ziet één op de drie Fransen handel in zijn/haar cadeau: onder jongeren (18-24 jaar) 1:2. Men is vooral in de regio Le Sud/PACA (47%), Normandië (39%) en Île-de- France (37%) weinig gelukkig met de gulle gaven van goedwillende schenkers. Vorig jaar werden er 7,3 miljoen cadeau’s in de doorverkoop gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven