De zekerheid van MJOP

ma 4 januari 2021

Categorieën: , , ,

Door Eric van Rooij

MJOP, alweer zo’n onbegrijpelijke afkorting van iets in het Frans waar ze in Frankrijk patent op hebben? Nee hoor, MJOP staat gewoon in het Nederlands voor een Meer Jaren Onderhouds Plan.
Ik zal het even toelichten.
Kijk, een (tweede) huis in Frankrijk is behalve een verleidelijk idee vaak ook een goede investering. En dan niet alleen in geld maar ook in kwaliteit van leven, mooie momenten met familie en vrienden, het klimaat, die andere sfeer, noem maar op.
Maar laten we eerlijk zijn, er is ook die andere kant. Want dat huis vergt verzorging en onderhoud, natuurlijk ook als je er permanent woont.
De meeste mensen hebben – laten we zeggen – ‘dagelijks’ onderhoud vaak best goed geregeld. Maar dan nog kunnen ze toch voor onaangename verrassingen komen te staan. Heb ik het niet over natuurrampen of zo, maar over nogal ingrijpend onderhoud. Waarvan je wel weet dat het er een keertje onvermijdelijk aan zit te komen, maar om je daar nou echt op voor te bereiden? Dat is dan ook weer zo wat.

Planmatig onderhoud
Toch pleit ik ervoor steeds en – bij voorbaat – rekening te houden met de kosten van misschien wel ingrijpend onderhoud.
Heb ik het dus niet over kleine reparaties van bijvoorbeeld een klemmende deur, een stroef lopend slot of een lekkende kraan. Wel direct ongemak, maar vaak eenvoudig te verhelpen.
Nee, ik doel op het schilderwerk, het dak, elektrische installaties, de voegen in de muren, en waar je als huiseigenaar op termijn nog meer te maken krijgt.
Daar staat je hoofd helemaal niet naar als je net een huis hebt gekocht. En misschien ook wel niet als je al een tijdje in Frankrijk woont. Maar mij lijkt het een goed en verstandig idee om te voorspellen onderhoud te plannen. Dat je erop voorbereid bent dat je allicht over 7 jaar aan een nieuw dak toe bent. Dus heb ik het over ‘planmatig’ onderhoud.

Ook en vooral preventief
Met ‘planmatig’ onderhoud bedoel ik de werkzaamheden die je kunt voorspellen en in een plan kunt opnemen, laten we zeggen: met een looptijd van 10 jaar. Dat is de essentie van dat MJOP, Meer Jaren Onderhouds Plan.
Zo’n plan moet jaarlijks bijgehouden worden. En bepaalde werkzaamheden jaarlijks uitgevoerd. Denk aan het vegen van de schoorsteen, controle van je cv-installatie, schoonmaken van de goten. Maar ook en vooral behelst het plan een jaarlijks preventief oordeel over de stand van zaken van je huis. Dat dak, het schilderwerk. Wie (te) laat ingrijpt, komt meestal voor hogere kosten te staan.
In het plan wordt ook altijd rekening gehouden met eventuele fabrieksgaranties en onderhoudsadviezen voor apparatuur.
Met preventief onderhoud bedoel ik bijvoorbeeld ook het aanpassen van een slechte afwatering van balkons, vensterbanken of dakpannen die op de kopgevel het water langs de geschilderde gevels laten lopen.
Ik denk: voor zowel het behoud van je Franse huis als het plezier ervan, is een MJOP zo’n slecht idee niet. Prettig is ook wel dat je bij MJOP-planning kunt laten plannen dat er aan je huis gewerkt wordt in een periode dat jij of je gasten er niet of nauwelijks last van hebben.

Eric van Rooij is het aanspreekpunt van Excellence France, de beste garantie voor mooi en zorgeloos leven in je Franse woonidylle. Onderhoud, renovatie, Nederlandse topkwaliteit en maximale service in uw eigen taal, die méér omvat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven