Bananen tiramisu

vr 15 januari 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

De feestdagen zijn nou wel zo’n beetje in de vergeethoek weggezet, de goede voornemens al bijna uitgeraasd, de strakke voedingsrichtlijnen bij het vuilnis gedumpt. En vanzelfsprekend zijn die aangeslibde kilootjes er nog steeds niet af. Met het weinig opwekkende vooruitzicht van een couvre-feu (avondklok) vanaf 18 uur de komende weken, zitten we ook niet echt te wachten op bloedeloze dieet-regimes die de moed er natuurlijk niet gaan inhouden. Van die ‘janvier sec’, maandje zonder alcohol, is onder deze omstandigheden ook niet veel te verwachten vermoed ik. We hebben dringend een opkikkertje nodig.
Iets lekkers! Troosteten! Dát willen we. Ik in elk geval wel. Gaat dat helpen die overtollige spaarkilootjes weg te werken? Nee, natuurlijk niet. Maar het is wel veel beter voor m’n humeur én voor de relationele sfeer als we dat hele dieetgedoe nog maar een tijdje ‘on hold’ zetten. Nu eerst nog maar even je vingers aflikken. Volgende week kom ik – echt, heus – met een oergezonde salade die ook niet te versmaden is.

Ingrediënten:
20 lange vingers
250 gram mascarpone
4 rijpe bananen
2 zakjes vanillesuiker
70 gram poedersuiker
3 eetlepels geraspte kokos
3 eieren
4 eetlepels limoncello (eventueel grappa, of rum)
4 basilicumblaadjes
4 schijfjes citroen

Bereiding:
Snij de lange vingers in tweeën.
Pel de bananen, snij ze in plakjes en prak ze in een die bord fijn met een vork.
Scheidt de eieren (bewaar het eiwit voor iets anders) en klop in een kom de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker tot een romige massa. Meng er de mascarpone door. Voeg de bananenprut, de kokos en de limoncello toe en meng alles goed door elkaar.
Zet de lange vingerhelften rechtop langs de kant van vier schaaltjes of bakjes en verkruimel de rest over de bodems. Vul de bakjes op met de bananencrème.
Zet minstens drie uur in de koelkast.
Versier voor het opdienen met een blaadje basilicum en een schijfje citroen, en serveer met een klein glaasje limoncello. Of prosecco, of rosé, of iets anders dat je helpt de moed erin te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven