Actualités: agenda, juridisch supermarktadvies, coronanieuws, Franse armoede en meer

za 16 januari 2021

Categorieën:

Agenda: wat gaat door en wat niet?
Onder voorbehoud: de 89e Rally van Monte-Carlo (21-24 januari, start in Gap, Hautes-Alpes) gaat door. Maar zonder publiek, voor zover dat regelen is. De 24e editie van de Ralley Monte-Carlo Historique (30 januari-3februari) is afgelast.
Het Fête du Mimosa (sinds 1931 jaarlijks in februari in Mandelieu-la-Napoule (Alpes-Martimes) is gecancelled.
Het grootschalige culturele Festival van Avignon (sinds 1947) gaat tussen 5 en 25 juli vooralsnog door. Geldt ook voor het ‘alternatieve’ Off Festival (7-31 juli).

Juridisch advies in de supermarché
Zoals eerder bericht is het huiselijk geweld in Frankrijk tijdens de corona-crisis met – naar schatting op basis van aangiften – met 60% toegenomen. Bij de supermarché Carrefour in Puget-sur-Argens (Le Var) kunnen (vooral) vrouwen die zich bedreigd voelen, terwijl ze boodschappen doen min of meer stiekem juridisch en ander advies inwinnen bij een expert met een eigen ruimte in de winkel.

Corona: nog geen verbetering
– Vanaf vanavond (zaterdag) in het hele land een ‘couvre-feu’ (avondklok). Tussen 18 en 06 uur.
– In het afgelopen etmaal 21.271 nieuwe besmettingsgevallen, het sterftecijfer liep met 288 op naar 69.949. In de voorbije week belandden 9.504 mensen in het ziekenhuis van wie er 1.359 slecht aan toe zijn.
– Tot gisteravond (vrijdag) zijn er bijna 400.00 mensen in Frankrijk gevaccineerd. Volgens minister Véran (Gezondheid) moeten dat er voor eind februari 4 miljoen zijn.
– Er is sprake van een dreigend tekort aan vaccins. Burgemeester Hidalgo van Parijs vindt 10.000 doses per week voor haar stad volstrekt onvoldoende.
– Veel kritiek op de organisatie van het vaccinatieprogramma. De verdeling van de vaccins binnen het land. President Macron liet weten: “Ja, dat duurt langer dan een tweet.”
– Burgemeester Estrosi van Nice wil zo min mogelijk toeristen tijdens de (school)vakanties in februari. Hij stelt onder meer voor particuliere huizenverhuur (Airbnb) voor minder dan 7 dagen te verbieden. Het probleem is dat de prefect van het departement Alpes-Maritimes daarover gaat.
– De toeristenbranche in Frankrijk heeft sinds de uitbraak van het virus ten opzichte van 2019 in 2020 een omzetverlies van € 1 miljard geleden.
– Volgens statistiekbureau Insee stierven er in Frankrijk in 2020 9% meer mensen dan ‘normaal’.
– In alle Franse regio’s is nu de Britse variant van het virus vastgesteld.

Hoop op Biden
Sinds deze week is de ‘Trump-tax’ (Amerikaanse importheffing van 25% op een aantal Franse producten) in werking getreden. Behalve de wijnexporteurs
zijn ook en vooral de cognac-producenten diep bezorgd. Ze leveren jaarlijks miljoenen flessen in de VS af, omzet iets van € 3 miljard, werkgelegenheid voor 60.000 mensen. Ze hopen op de nieuwe president Biden, Maar in zijn verkiezingsprogramma geen woord over anti-Franse importheffingen.

Ongelijkheid in Frankrijk
Volgens een onderzoek van L’Observatoire des Inégalités leven er in Frankrijk 5,3 miljoen mensen onder de armoedegrens, als je uitgaat van € 900 netto per maand voor één persoon. De armoede zou het grootst zijn in Parijs (309.000), gevolgd door Marseille (210.000), Toulouse (98.000) en op de 4e plaats Nice (74.000).
De Fondation Abbé Pierre schat dat er in Frankrijk 300.000 daklozen leven. De liefdadigheidsstichting is een initiatief van de ook buiten Frankrijk vermaarde priester Abbé Pierre (1912-2007), onder meer grondlegger van de Emmaüs-kringloopwinkels.

Cannabis gelegaliseerd?
De Assemblée Nationale (parlement) wil weten hoe de Fransen denken over het legaliseren van ‘cannabis récréatif’. Tot 28 februari is er nu een ‘consultation citoyenne’ (burgerraadpleging) op internet. Wie dat wil kan aan de hand van een aantal vragen zijn/haar mening kenbaar maken. Nu is het zo dat cannabisgebruik op medische gronden binnen zekere grenzen toegelaten wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven