Actualités: onrust, restaurants, stakingen, winkelsluiting

zo 31 januari 2021

Categorieën:

Onrust in Frankrijk neemt toe
Gisteren (zaterdag) ondanks corona in 55 steden demonstraties tegen de voorgenomen wet ‘Loi de sécurité générale’. Die beoogt de politie te beschermen en die zou onder meer verbieden agenten ‘herkenbaar’ te fotograferen en filmen. Bovendien mogen overheden drones inzetten om mensen tijdens demonstraties te filmen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren ruim 33.000 demonstranten op de been, onder meer in Parijs werd er een waterkanon ingezet.

Restaurants open?
Er lijkt in het hele land tamelijk massaal gevolg te worden geven aan de oproep van restaurateurs om morgen (1 februari) open te gaan voor de lunch.

Stakingen?
Op sociale media wordt druk gespeculeerd over een algemene en nationale staking op 4, 5 en 6 februari. De leider van de linkse politieke partij France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, tevens kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2022, wil op 22 maart een soort nationaal protestfeest.

Verwarring over winkelsluitingen: ‘total shopping’
Zoals al eerder: de regering was niet duidelijk over de beperkende maatregen met betrekking tot de winkels.
Resultaat: gisteren, (zaterdag) extreme drukte bij de ‘centres commerciales’. In het hele land was er sprake van wat ze hier – weinig Frans – ‘total shopping’ noemen. Iedereen wilde nog gauw even zijn slag slaan.
Winkelcentra van meer dan 20.000 m2 moeten vanaf vandaag dicht, behalve voor levensmiddelen.
Maar even grote winkelcentra met een gedeeltelijke open lucht-accommodatie, mogen open blijven. Winkelcentra die qua oppervlakte net iets kleiner uitvallen dan die 20.000 m2 ook. Er blijven dus heel veel grote winkelcentra gewoon open.
In winkels van meer dan 400 m2 moeten klanten een onderlinge afstand van 10 m2 bewaren (was 8 m2). Wie gaat dat regelen, controleren?
Makkelijker: er mag maar één persoon achter een winkelwagentje lopen.

Ondertussen zijn de corona-cijfers weinig opbeurend. In het etmaal vrijdag-zaterdag 24.392 nieuwe besmettingsgevallen en 242 doden.

2 gedachten over “Actualités: onrust, restaurants, stakingen, winkelsluiting”

  1. Mag als nederlander niet meer naar mijn huis in frankrijk. Alles gaat nu naar de kloten, moet nodig onderhoud plegen aan mijn tuin, wordt nu een complete oerwoud waar ik niets meer mee kan doen. Maar moet wel alle belastingen blijven betalen anders wordt er beslag op gelegd!!

  2. Je mag wel reizen naar je huis,met een PCR-test met certificaat,en die mag niet oude zijn dan 72 uur.
    Voor België kun je een formulier downloaden,en een kruisje aanvinken bij doorreis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven