Kopen ‘à viager’? Het kan veiliger!

ma 8 februari 2021

Categorieën: , , ,

Onlangs hadden we het hier over kopen à viager’.
Heel kort: je koopt een huis, doet een forse aanbetaling en daarna betaal je een maandelijks bedrag, tot het overlijden van de eigenaar. Daarna pas kun je dat huis betrekken, al komt het ook voor dat de nog levende verkoper het pand al verlaten heeft.
Dat is natuurlijk een gok.
Zeker in Zuid-Frankrijk worden tamelijk veel mensen tamelijk oud.
Er bestaat een juridisch omkaderd alternatief: ‘la vente à terme’, verkoop op termijn.
Komt erop neer dat je bij de aanbetaling en maandelijkse stortingen niet hoeft te wachten (of hopen) op het overlijden van de verkoper. Want er is afgesproken dat die maandelijkse betaling aan een termijn gebonden is. In de praktijk meestal 15 of 20 jaar. Als die periode voorbij is, ben je eigenaar en kun je in dat huis gaan wonen, ook als de verkoper nog in leven is. Die moet dan elders een onderkomen vinden.

1 gedachte over “Kopen ‘à viager’? Het kan veiliger!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven