Zo zet je je (tweede) huis goed in de verf

zo 28 februari 2021

Categorieën: , , ,

Door Eric van Rooij

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder op de site (dus NIET op Facebook) of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

Als je zoals ik, zo bevoorrecht bent om vaak dwars door Frankrijk te mogen rijden, kijk je onderweg natuurlijk je ogen uit. Niet op de autoroutes, maar zodra je op een nationale of een departementale weg zit, is het bijna altijd genieten geblazen. De natuur, de dorpen en stadjes, je hoeft niet eens uit te stappen om iets van een speciale sfeer te proeven. Het rare is dat ik onderweg dan toch ook op andere dingen let, een blik op de afwerking van een huis, restaurant of welk gebouw dan ook. Heb ik het vooral over het schilderwerk, het zal de vakidioot in me wel zijn. En dat schilderwerk gaat me niet alleen als professional aan het hart, ik denk ook vaak: zonde van het geld.

De Franse bouwmarkt
Kijk, in allerlei forums op het internet kom je vragen over schilderen tegen die dan door ‘amateurs’ beantwoord worden. Mensen die zeggen: ”Ja, ik weet er alles van want ik heb ook eens een muur geschilderd.”
Alsof schilderen geen vak is dat expertise vergt.
Een tweede probleem – nog afgezien van de taalbarrière voor veel Nederlandse of Vlaamse (2e) huiseigenaren: het is bijna onmogelijk de meest geschikte verven te kopen in Franse bouwmarkten. Als je daar al een advies kunt krijgen, de technische kennis is er over het algemeen beperkt en je wordt afgescheept met: “Kijk maar op het etiket.”
Dat is – vrees ik – de kortste weg naar bedrogen uitkomen, teleurstelling en hogere kosten.

Eérst onderzoek doen!
Om tot een goed advies en daarna uitvoering te komen is het belangrijk eerst te onderzoeken wat de conditie is van de ondergrond en wat de bouwfysische toestand is van wat er geschilderd moet worden.
Bij bijvoorbeeld een muur kom je dan op vragen als: wat is de mortelsoort die er gebruikt is, wat is de zuurte- en vochtigheidsgraad en is er eventueel een probleem met optrekkend vocht? Ook moet je kijken of het om een spouwmuur gaat, of die gevuld is met isolatiemateriaal en of er wel of geen ventilatie is aangebracht.
De relatieve luchtvochtigheid in een woning is bijvoorbeeld binnen bijna altijd hoger dan buiten, en de muren zouden dus moeten kunnen ‘ademen’.
Het antwoord op vragen als wind, zon (UV) en zoutbelasting of vervuiling van algen of omgevingsvuil speelt ook een belangrijke rol.
Voor hout is het al niet eenvoudiger. Wat zijn de details van het kozijn, hoe zijn de verbindingen gemaakt, wat is de houtsoort, hoe is de binnenzijde afgewerkt en wat is de conditie van de kitnaden en de wijze van beglazing?

Zo duurzaam mogelijk
Als je dit allemaal hebt onderzocht, komt de vraag welke verf (verven) je het beste kunt gebruiken. Uiteraard het liefst zo duurzaam mogelijk, bijvoorbeeld Biobased, maar moet het afsluitend zijn, of juist micro-poreus, mat, satin, halfglanzend of hoogglans?
Mijn mening is dat het schilderen (en dus onderhouden) van je woning meerdere doelen dient. Niet alleen gebruiksgemak, comfort en plezier, maar ook het behoud van je huis, de waarde en zelfs de vermeerdering daarvan.

Kijk verder dan de prijs per liter verf
Als je naar de kosten kijkt is goedkoop vaak duurkoop. Vergelijk geen prijzen per liter maar per m2 rendement. Uurtarieven zeggen ook weinig. Hoeveel werk verzet iemand in een uur en wat is de kwaliteit van zijn werk?
Daarnaast bestaan er ook wat betreft schilderwerk garanties, vaak afbouwend in de loop van een aantal jaren. En vraag bij de keuze van een schilder- en/of onderhoudsbedrijf altijd naar de ‘Assurance Decenalle’ en naar de ‘Carte Professionelle’!

Eric van Rooij is directeur
van Excellence France, www.excellencefrance.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven