Cruijff scoort in m’n boekenkast

do 4 maart 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

“Elk nadeel heb z’n voordeel”, aldus de grootste filosoof van – en ver buiten – het stadion, wijlen Johan Cruijff. Ik ben het daar van harte mee eens, maar verder heb ik deze in tegeltjeswijze doordenkertjes gespecialiseerde allesweter niet echt hoog in m’n topsportvoorbeelden genoteerd staan. Jawel, als fenomenale voetballer, tuurlijk! Maar wie de ‘meespelende keeper’ verzint, bezorgt me nachtmerries. En niet alleen ‘s nachts. Een keeper hoort in z’n hok, soit. Een beetje over het veld lopen darren en dan de ene na de andere blunder uithalen omdat je nou eenmaal geen veldspeler bent, vervolgens niet op tijd terug in je hok zijn waardoor de tegenpartij riant kan scoren? Sorry, ik heb het net iets te vaak gezien. De meespelende keeper is, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen: ‘an accident looking for a place to happen’. En ja, voor we beginnen, ik heb verstand van voetbal. Net iets te langs sportjournalist geweest om het spelletje niet te snappen. Ik kan je zelfs de buitenspelval uitleggen. Zonder Var.
Maar in de stelling ‘elk nadeel heb z’n voordeel’, van de oude meester: daar kan ik me wel in vinden.
Dus ga ik even niet klagen over de ‘confinement’ en de ellende van de ophokplicht na zes uur. Blijkt trouwens dat 65% van de Fransen het zo langzamerhand wel gehad hebben met dat virus en iets van een normaal leven terug willen. Tuurlijk, ik ook. Nu al een maand of zes geen dorpskroeg meer, geen vertrouwd apéro-gezicht gezien en geen lekkere roddel meer gehoord.
Maar! Tegenover die vervelende avondklok staat ook winst: meer tijd om te lezen. Lezen? Ja, boeken. Je weet wel, van die fysieke stapels bedrukt papier waarvoor je je smartphone even moet wegleggen om ze door te kunnen bladeren.
Toen ik voor mijn boekenkast stond kwam ik tot de even pijnlijke als schandelijke ontdekking dat ik nogal wat boeken heb staan die ik nooit gelezen heb. En waarvan ik een laagje stof en een heel vergeten verleden moest afblazen.
Hoe gaan die dingen?
Nou, je hoort van vrienden en van recensenten over boeken die je niet mag missen. En dan bestel je zo’n titel bij Amazon of tot voor kort bij bol.com. Maar die firma vindt Frankrijk een heel eind rijden, dus ben ik er als klant afgeschreven. Ik leg het maar even uit, voor ik weer te horen krijg dat ik bij m’n lokale boekhandelaar moet bestellen. Ook die bezorgt niet op mijn Franse huisadres. Blijft over, een beperkt aantal titels bij Amazon.
Geeft niks, want ik blijk over zo ongeveer een halve bibliotheek van (nog steeds) niet gelezen boeken te beschikken. Er lopen in mijn leven wel meer dingen uit de hand, maar dit aspect daarvan was me stom genoeg al meer dan een tijdje ontgaan. Voorlopig bestel ik geen enkel boek meer, eerst de thuisvoorraad maar eens doorwerken. En ik moet zeggen, niet verkeerd.
Terwijl ik er tegelijkertijd bij blijf dat de boekhandel overeind gehouden moet worden.
Een verwarrend dilemma dat ik per mail, antieke telefoon en zelfs via een ultra-modern video-gesprek aan een paar vrienden voorlegde. Ik had het natuurlijk zo geregeld dat ik in beeld pontificaal voor mijn boekenkast zat, en ik was de enige niet bij die enerverende ‘conferenties’.
Eigenlijk was het best geruststellend wat ik hoorde: ik ben zeker geen uitzondering met al die ongelezen boeken in huis. Een neef vertelde me dat hem in de huiselijke kring zelfs al een boekaankoop-verbod was opgelegd. Zoveel boeken, er dreigde instortingsgevaar van de zolder waarop hij zijn bibliotheek heeft uitgestald. Hoeveel van die boeken had hij dan gelezen? Mwah, misschien de helft? Ik vind het maar een raar fenomeen. Kopen om het kopen, voor de ‘heb’. En dan? Hij wist het nog even niet. Maar afscheid nemen van al die dierbare schatten was ook weer zoiets.
Intussen graaf ik door in mijn eigen bibliotheek en ontdek het en na het andere pareltje. Zoals een ‘vergeten’ bundeltje columns van Maarten ’t Hart, het lang geleden gelezen Gouden Ei van Tim Krabbé, Bleekers zomer van Mensje van Keulen, die rare deeltjes van Houlebecq en – yes – de oude columns van Jan Brusse! Heerlijk leesvoer.
De filosoof had toch gelijk: elk nadeel heb zijn voordeel.

3 gedachten over “Cruijff scoort in m’n boekenkast”

  1. De boekhandel in Son gebeld, kosten boek plus verzendkosten Bol betaald en 4 dagen later boek in huis. Kleine steun aan de lokale boekhandel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven