Actualités: reli-symbolen in de klas, radio-actief Sahara-zand, corona-hoop, legale cannabis en meer

za 6 maart 2021

Categorieën:

Zaterdag 6 maart

Scholieren vóór reli-symbolen in de klas
Ongeveer 90% van de Fransen vreest dat de ‘laïcité’ (de scheiding tussen staat en kerk) in gevaar is. Een van de grondbeginselen van de Franse wetgeving. Uit onderzoek van Ifob blijkt dat 52% van de leerlingen op lycea vóór het toelaten van religieuze symbolen in de klas is. Waaronder de sluier. Bij leerlingen met een islam-achtergrond bedraagt dat percentage 78.

Radio-actief Sahara-zand
In het Sahara-zand dat dezer dagen tot in België en Nederland doorwoei is volgens Frans onderzoek het radio-actieve Césium-137 aangetroffen. In minimale hoeveelheden, geen gevaar voor de volksgezondheid. Er wordt een verband gelegd met de kernproeven die Frankrijk in de jaren zestig van de vorige eeuw in Afrikaanse koloniën heeft gehouden.

Méér geld voor cultuur
Ondanks het sterk gestegen begrotingstekort en de snel oplopende staatsschuld krijgt cultuur-minister Roselyn Bachelot er voor haar portefeuille 4,8% bij.

Corona: iets van hoop?
– Regeringswoordvoerder Gabriel Attal acht terugkeer naar een iets normaler leven vanaf half april mogelijk. Wetenschappers en zorgverleners hebben verbijsterd gereageerd: op grond van welke indicatoren is zo’n voorspelling gebaseerd?
– In het voorbije etmaal 23.507 nieuwe besmettingsgevallen en 239 doden. In de afgelopen week 9.222 mensen in de ziekenhuizen opgenomen, van wie er 1.977 slecht aan toe zijn. Het sterftecijfer in Frankrijk bedraagt nu 88.300. Zoals gebruikelijk woensdag weer een weekoverzicht in cijfers op dit platform.
– Enquête: 65% van de Fransen is tegen de ‘couvre-feu’ (avondklok) en een ‘confinement’ (lockdown) in weekenden. Een aantal weken eerder was 78% juist vóór.
– 75% van de Fransen vindt dat het vaccineren te langzaam gaat. Er zijn nu (t/m vrijdag) 5.232.895 mensen ‘geprikt’, onder wie 1.839.826 twee keer.
– Dit weekeinde zouden 250.000 mensen gevaccineerd worden, een weekend-record sinds het programma op 27 december van start ging.
– De Raad van State heeft het ‘uitgaansverbod’ voor bewoners van EHPAD’s (zorgcentra) verboden.
– Tijdens de ‘couvre-feu’ mag je behalve naar de dokter ook naar je advocaat. Aldus de Raad van State.
– Het bezwaar van 240 mensen tegen de weekend-confinement in Nice (en omgeving) is door het Tribunal administratif van Nice afgewezen.
– Dringend verzoek/advies van gezondheidsminister Véran aan inwoners van de 23 departementen ‘sur haute surveillance’: thuis blijven.
– De prefect van Le Var heeft shoppingcentra van meer dan 10.000 m2 gesloten.

Justitie: verbod en nieuwe wetgeving
De regering heeft de ultra-rechtse beweging ‘Génération identitaire’ verboden. Wegens het oproepen tot discriminatie, haat en geweld. Onder meer in de Alpen werden potentiële immigranten de bergen en de Italiaanse grens terug over gejaagd.
Justitie-minister Eric Dupond-Moretti wil af van ‘automatische’ vervroegde vrijlating voor wie een deel van zijn/haar straf heeft uitgezeten. Mensenrechten-organisaties zijn tegen. Ze wijzen erop dat de Franse gevangenissen zwaar overbevolkt zijn. Het land is in dit verband al een paar keer door het Europese Hof voor de Rechten van de mens veroordeeld.

Legalisering van cannabis?
Volgens een enquête is nu 80% van de Fransen vóór ‘recreatief’ gebruik van cannabis. Binnen bepaalde kaders. Bijna 14% wil cannabis uit het strafrecht, 4,6% wil juist strengere straffen.

‘Sarko’ was de enige niet
Behalve ex-president Sarkozy (3 jaar waarvan 2 voorwaardelijk) kreeg ook oud-premier Balladur (91) zijn vonnis te horen. Eerste minister van 1993-1995 onder president Mitterrand. Wilde hem opvolgen, werd verslagen door Jacques Chirac. De beschuldiging luidde dat hij als tussenpersoon commissie had geregeld bij Franse wapenverkoop aan Pakistan en Saoedi-Arabië. Dat geld zou dan weer teruggestort zijn in zijn verkiezingskas. Balladur werd vrijgesproken, maar zijn toenmalige minister van Defensie, Léotard (78) niet. Hij kreeg 2 jaar voorwaardelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven