Actualités: kaas, klassenjustitie, corona, EasyJet, livreurs, een wolvenstaart en meer

za 13 maart 2021

Categorieën:

Zaterdag 13 maart

Kaas wint
Vorig jaar is er in Frankrijk 8,5% meer kaas verkocht dan in 2019. Vooral mozzarella (+ 21,2%), raclette (+ 12,2%), comté (+ 8,25) en emmental (+ 7,8%) mochten zich in een groeiende belangstelling verheugen.

Klassenjustitie en Le Pen
Enquêtes: 62% van de Fransen meent dat politici minder zwaar gestraft worden dan andere mensen. Men spreekt van klassenjustitie.
48% oordeelt dat Marine Le Pen best weleens de volgende president van Frankrijk kan zijn. Dat vindt ze zelf ook. De verkiezingen zijn in mei 2022.

Corona: (nog?) geen verbetering
– een triest ‘record’: er zijn in Frankrijk nu meer dan 90.000 (90.146) mensen aan het virus bezweken. In het voorbije etmaal 228.
– in de ziekenhuizen verblijven nu 4.033 patiënten die beademd worden, het hoogste cijfer sinds eind november.
– elke dag tussen de 20.000 en 30.000 nieuwe besmettingsgevallen. Afgelopen etmaal 25.299. In totaal zijn 4.015.560 mensen besmet (geweest)
– in de voorbije week 9.655 nieuwe ziekenhuisopnamen, 2.203 mensen zijn er slecht aan toe.
– 3e weekend-confinement: burgemeesters en andere volksvertegenwoordigers in het departement Alpes-Maritimes (Nice en omgeving) zijn verontwaardigd, burgers voelen zich ook ‘gestraft’. Waarom wij wél en de regio Île-de-France (Parijs en omgeving) niet? Tijdens zijn persconferentie (donderdag) zei minister Véran (Gezondheid) dat in die regio elke 12 minuten een corona-patiënt tot ‘réanimation’ veroordeeld is.
– de regering sluit een ‘confinement’ voor Île-de-France niet langer uit. Er worden sinds vandaag (zaterdag) vanuit die regio ernstig zieken naar elders (Nantes, Angers, Le Mans) overgebracht.
– de toeristenindustrie van de Côte d’Azur gokt op heropening van cafés, restaurants en hotels per 26 april of 12 mei.

Er mag weer gevist geworden
Vanaf vandaag (zaterdag) mag er weer in de rivieren en beken gevist worden. Je hebt wel een vergunning nodig: € 100 voor wie in het hele land een hengeltje wil uitgooien, je kunt ook kiezen voor alleen in een departement (onderlinge prijsverschillen, met veelal korting voor vrouwen en kinderen) en er gelden vangstbeperkingen, vooral met betrekking tot forel en rivierkreeftjes. Ook die regelgeving verschilt per departement.

Twee herdenkingen: de Commune van Parijs en Napoléon
Op 18 maart is het 150 jaar geleden dat de Commune van Parijs werd uitgeroepen. Dat zal herdacht worden op de begraafplaats Père Lachaise.
Op 5 mei is het de 200e sterfdag van Napoléon. Dat wordt een ceremonie onder leiding van president Macron. Een aantal van zijn ministers is daar tegen. Ze wijzen erop dat de Corsicaan weliswaar een hoofdrol in de Franse geschiedenis heeft gespeeld, maar dat hij ook verantwoordelijk is voor de dood van naar schatting meer dan een miljoen mensen. Hij staat in Frankrijk nog steeds in de top-3 van meest bewonderde Fransen.

Agressie onder jongeren
Behalve over corona ging het debat in Frankrijk deze week vooral over agressie onder de (school)jeugd. Onder meer in de ‘banlieus’ van Lyon, Beauvais en Grenoble werden zonder enige aanleiding auto’s in brand gestoken, de politie uitgedaagd en met zwaar vuurwerk bestookt, en braken er ‘rixes’ (knokpartijen) tussen groepen jongeren uit. Gisteravond nog in Saint-Priest, bij Lyon. Met onbegrip en woede is in het hele land gereageerd op de dood van Alisha (14) die in Argenteuil (Val d’Oise, Île de France) werd mishandeld en bewusteloos geslagen door twee 15-jarige medescholieren, een jongen en een meisje. Ze gooiden Alisha in de Seine waar ze verdronk. De twee (vermoedelijke) daders zitten vast, beschuldigd van moord.
De regering maakt zich grote zorgen over de gewelddadigheid onder jongeren, vaak scholieren. Waarbij het niet gaat om afrekeningen binnen het drugscircuit.

‘Livreurs’ eisen betere betaling
Met ‘dank’ aan corona heeft het fenomeen van de maaltijdbezorging een hoge vlucht genomen. Er zijn in Frankrijk nu – naar schatting – 70.000 ‘livreurs’. Met 6 ritjes die soms maar € 12 opleveren, werkweken van 70 uur, ze komen niet in de buurt van een bijstandsuitkering. Er zijn stakingen aangekondigd.

Beschermd mes
Laguiole (sinds 1860), het beroemdste mes van Frankrijk, wil het keurmerk ‘Indication Géographique’, tegen namaak uit China en Pakistan. In Laguiole (1.200 inwoners, departement Aveyron, regio Occitanie) worden jaarlijks zo’n 100.000 messen gemaakt, waarvan 60% voor de export is, vooral naar Duitsland en de VS.

EasyJet van en naar Toulon/Hyères
Ondanks de crisis biedt EasyJet van eind juni tot half september voor het eerst vluchten aan van en naar het vliegveld Toulon/Hyères. Gaat om Parijs (Charles de Gaulle) en Londen (Gatwick). Enkele reis vanaf € 35.

Veroordeeld om een wolvenstaart
De rechtbank in Gap heeft Jean-Marie Bernard, de president van het departement Hautes-Alpes tot € 10.000 boete veroordeeld, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij had de voormalige prefecte van het departement Cécile Bigot-Dekeyzer de staart van een wolf cadeau gedaan. Dat dier is een beschermde soort; bezit, transport of afschieten (zonder ontheffing) is verboden. De president moet ook € 600 overmaken aan de dierenbescherming. Er was eerder voorwaardelijke gevangenisstraf tegen Bernard geëist. Hij overweegt hoger beroep.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven