Actualités: Joséphine Baker-straat, alweer een nieuwe attestation, Parijs op de vlucht, kostbare kernproeven, stropers gestopt, en meer

za 20 maart 2021

Categorieën:

Helpende hand voor de staat
In de Journal officiel de la République (de ‘staatscourant’) een paar regels over een donatie aan de staat van een zekere Michel Fache, over wie verder niets gezegd wordt. Hij heeft spontaan € 40.000 naar de bankrekening van de regering overgemaakt nadat hij gehoord had dat de staatsschuld per hoofd van de bevolking naar € 40.000 is opgelopen.

Esplanade Joséphine Baker
Ook in Villeneuve-Loubet (Alpes-Maritimes) meent men dat meer straatnamen naar vrouwen vernoemd moeten worden. Er komt nu eerst een Esplanade Joséphine Baker (1906-1975), de aanvankelijk zeer omstreden Amerikaanse blootdanseres in Parijse cabarets, die Française werd en verzetsstrijder tijdens WO II en daarna een mensenrechtenactiviste.
Er gaat ook een straat vernoemd worden naar Geneviève De Gaulle-Anthonioz (1920-2002), een nicht van de generaal. Zat in het verzet, kwam in 1944 in een concentratiekamp terecht en werd als ‘ruilmiddel’ door de Duitsers misbruikt. Later streed ze tegen de wereldwijde armoede.
Tenslotte komt er in het militaire museum een zaal die vernoemd wordt naar Geneviève de Galard (1925), ‘l’ange de Dîen Bîen Phu,’, de Franse ‘Florence Nightingale’ tijdens de koloniale oorlogen in Indo-China in de jaren vijftig.

Corona: nieuwe attestation, géén nieuwe cijfers
– Door ‘een technisch probleem’ bij de Agence Santé Publique zijn er geen nieuwe cijfers met betrekking tot besmettingsgevallen, ziekenhuisopnames, overlijdens bekend gemaakt. Zoals gisteren bericht: de laatst bekende cijfers (etmaal woensdag/donderdag) zijn 34.998 nieuwe besmettingen en 274 doden.
– Voor de 16 departementen in ‘confinement’ (lockdown) is er sinds vanmorgen een ‘attestation de déplacement’ waarop je moet aangeven waarom je op straat bent. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels erkend dat deze ‘attestation’ te ingewikkeld was. In de loop van de middag kwam er een vereenvoudigde versie: klik hier .
– De ‘confinement’ in de 16 departementen treft ongeveer 21 miljoen Fransen.
– De regering heeft het lijstje ‘essentiële’ winkels die open mogen blijven in de ‘confinement’-departementen verder uitgebreid. Behalve kapperszaken en boekwinkels hoeven nu ook bloemisten, tuincentra en schoenmakerijen niet dicht. Een huis bekijken mag ook.
– Corona-vluchtelingen zorgden vrijdagmiddag voor meer dan 400 km file rond Parijs. Ook ongewone drukte op de wegen van de Alpes-Maritimes naar Le Var.
– De Franse staat heeft in 2020 door corona € 160 miljard schade geleden.
– Als de cijfers zich gunstig ontwikkelen, wil burgemeester Estrosi van Nice dat de voorziene 4 weken-lockdown kan worden ingekort.
– Enquête: 80% vindt thuiswerken (télétravail) prettig. 51% zou voortaan (après-corona) enkele dagen per week thuis willen blijven werken, 17% permanent.
– Volgens onderwijs-minister Jean-Michel Blanquer bedraagt het besmettingspercentage op scholen 0,5%.

Paris passé?
Al voor corona was er in Parijs een trend om ‘la capitale’ de rug toe te keren. Er zijn 2 sites die Parijzenaars de weg wijzen: https://paris-jetequitte.com en https://www.partirdeparis.fr .
Die belangstelling om te vertrekken is niet onbegrijpelijk als je weet dat een appartement er niet groter is dan gemiddeld 31m2. En de prijzen zijn er hoger dan de Eiffeltoren.
Wat ook speelt: het succes van de TGV. Vanuit steeds meer gebieden kun je binnen 2 à 3 uur in Parijs zijn. En dan na een vergadering daar, gewoon weer ’s avonds naar huis. Waar het stiller en mooier is.
In de metro-stations hangen affiches van steden en stadjes die tegen de Parijzenaars zeggen: kom bij ons wonen. Alès in Le Gard bijvoorbeeld. Parzijnenaars zijn elders vooral welkom omdat ze gemiddeld wat meer te besteden hebben.

Iets veiliger op de weg
In februari zijn er 20% minder verkeersdoden gevallen dan in de 2e maand van 2020. Maar je praat nog altijd over 175 slachtoffers.

Belastingvrij schenken
Ook in Frankrijk wordt als gevolg van corona veel meer gespaard dan ‘normaal’. Om het uitgeven te bevorderen en daarmee de economie te stimuleren overweegt het ministerie van Financiën nu belastingvrij schenken tussen generaties te verruimen. Ouders mogen hun kinderen éénmalig € 100.000 toestoppen, grootouders hun kleinkinderen € 31.865. Daarnaast bestaan er nog een paar andere regelingen op jaarbasis. Het ministerie denkt erover van éénmalig, elke 5 jaar te maken.

Vrijwillig opgesloten in een grot
In het departement Ariège (regio Occitanie) hebben 15 vrijwilligers (van 27 tot 50 jaar) zich voor 40 dagen in een grot laten opsluiten. Bij wijze van wetenschappelijk experiment. De bedoeling is uit te zoeken hoe het individu zich aanpast aan zware omstandigheden als bijvoorbeeld gebrek aan ruimte en een hoogst onaangenaam klimaat. Het is koud in de grot en er kan uiteraard niet gebeld en ge-internet worden. Er is wel voorzien in basaal eten en drinken.

Kernproeven Polynesië: € 8,4 miljard schadevergoeding?
Frankrijk deed in de jaren zeventig bovengrondse kernproeven bij Frans Polynesië. Daarbij zouden volgens onderzoekscollectief Disclosure alleen al op Tahiti 110.000 mensen radioactief besmet zijn geraakt. In Frankrijk is er de schadeclaim-commissie Civen. Die heeft tot nu toe per ‘erkend’ schadegeval ruim € 76.000 toegewezen. Als 110.000 slachtoffers met een claim komen, kan dat de staat zo’n € 8,4 miljard kosten.

Verbod terrasverwarming uitgesteld
Verwarmde café-terrassen zouden vanaf deze lente verboden zijn. De Assemblée Nationale heeft tot een jaar uitstel besloten. Het wordt nu april 2022.

De jacht op de stropers is geopend
Vorige week werd door het Office National de la Biodiversité (OFB) die met name in de omgeving van Draguignan (Le Var) patrouilleert, een mooi succes geboekt. Een stroper werd dankzij hun inspanningen veroordeeld tot een boete van € 20.000 en draaide bovendien een jaar de bak in. In zijn ‘frigo’ werden 75 roodborstjes (beschermd) aangetroffen. Er werden ook 1.900 vangkooien in beslag genomen. Roodborstjes zijn een gewilde (illegale) delicatesse in de Provence, en kunnen tot wel € 110 per stuk opbrengen.
Ook de vogelvangst met de lijmstok is nu definitief door het Europese Hof van Justitie als illegaal veroordeeld. Bij de ‘jacht’ met de lijmstok blijven vogels op met lijm ingesmeerde takken vastkleven en sterven een afschuwelijke dood.
Frankrijk was het laatste Europese land waar deze vorm van dierenmishandeling nog was toegestaan, in de departementen Alpes-de-Haute-Provence, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Var en Vaucluse. L’Association nationale de défense des chasses traditionnelles beriep zich bij het Hof tevergeefs op ‘regionale traditie en cultuur’.

2 gedachten over “Actualités: Joséphine Baker-straat, alweer een nieuwe attestation, Parijs op de vlucht, kostbare kernproeven, stropers gestopt, en meer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven