Hoe ‘veilig’ is een huis op kleigrond?

ma 22 maart 2021

Categorieën: , ,

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder op de site (dus NIET op Facebook) of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

Door Esther Bus

Antwoord: bijna de helft van Frankrijk bestaat uit kleigrond. Een van de eigenschappen van klei is dat het uitzet wanneer het nat is en sterk krimpt bij droogte. De afgelopen jaren is gebleken dat dit heel negatieve gevolgen kan hebben voor een huis (scheuren in de muren bijvoorbeeld) wanneer de fundering niet is aangepast aan deze kleigrond.
Om dit soort narigheid te voorkomen is er recentelijk een verplichting in het leven geroepen om bij nieuwbouw een bodemonderzoek te verrichten voor terreinen die kleigrond bevatten. Om te weten te komen of een bouwterrein al dan niet in een gebied ligt met klei kunt u een kaart raadplegen op www.georisques.gouv.fr
De eigenaar van een perceel dat in een rode zone ligt (dus kleigrond), heeft de verplichting een “étude de sol G1” te laten verrichten. Dit is een algemeen bodemonderzoek dat een goede indicatie geeft van het soort klei.
Vervolgens dient u zelf een bodemonderzoek te laten verrichten (“étude de sol G2”) op de plek waar u een huis gepland heeft zodat de fundering op de juiste diepte kan worden gestort. Hoe dieper namelijk de fundering, hoe minder invloed het uitzetten en krimpen van de kleigrond zal hebben. Een serieuze bouwer zal altijd met het resultaat van het bodemonderzoek rekening houden.
Zo kunt u met een gerust hart uw droomhuis bouwen zonder dat er later serieuze bouwtechnische mankementen ontstaan vanwege de bodem.

Esther Bus is sinds 1998 bouwbegeleider in de Dordogne, kent bouwpercelen en aannemers, weet van de regelgeving en helpt graag bij taal- en cultuurbarrières: https://www.maisonendordogne.com

4 gedachten over “Hoe ‘veilig’ is een huis op kleigrond?”

  1. Mijn huis staat sinds 1895 op een terp van klei omgeven door klei. (Pas de Calais) Hier en daar een haarscheur in het plafond van de kachelkamer. Niet verontrustend.

  2. Charl aka Charly Shire

    Goed artikel en ja op klei bouwen heeft veel risico’s. Wisselingen erg groot dus ook kan de schade groot worden. Laatste jaren is het grondwater behoorlijk gezakt en kan dus ook meer schade aanrichten. EEN BUITJE VAN EEN WEEK HELPT ECHT NIET.

  3. Behalve een rode zone is er ook een gele en witte ‘klei’ zone. Naar mijn weten kan een G1 ook wettelijk verplicht zijn voor geel en zelfs wit. Een paar verschillen tussen een G1 en een G2 (07/2023)… Een G1 is wettelijk verplicht en is de verantwoording van de verkoper van een terrein. Een G2 is vrijblijvend en is de verantwoording van de koper van het terrein. Bij een G1 studie worden op willekeurige plekken grond samples genomen terwijl bij een G2 de grond samples langs de contour van de toekomstige fundering worden genomen. Een ander verschil tussen een G1 en een G2 is dat de diepte van het grond onderzoek anders kan zijn. Bij een G1 heb ik standaard dieptes gezien van 2.5 en 4 meter. Bij een G2 wordt de werkelijke diepte gezocht van de ‘vaste’ grond. Het kenmerk van een kwaliteit bouwer is, als het klei grond betreft, dat de fundering gelegd wordt aan de hand van een G2!!
    Bonne journee!!

  4. PS Ik ben momenteel zelf op zoek naar een stuk grond en bij de eerste ontmoeting met een verkoper vraag ik altijd om inzage van de G1. Het diepte profiel toont me de verschillende lagen grond (het type grond van elke laag + de diepte en de hardheid van elke laag). Aan de hand van een G1 kan dan een schatting(!) gemaakt worden van van welk type fundering nodig is en tot hoe diep er gegraven moet worden. Deze gegevens bepalen het kosten plaatje en kunnen een idee geven van hoeveel er nog van het budget over blijft voor het bouwen van de rest van het huis. Op deze manier kan er bepaalt worden of het terrein nog steeds aantrekkelijk genoeg is voor een werkelijke aankoop. Helaas zijn er situaties waar de verkopende partij wacht met het uitvoeren van een G1 totdat er een voldoende zekerheid is over de verkoop van de grond. Wat ook kan gebeuren is dat de verkopende partij slechts zegt dat de grond “goed” is en de veronderstelling maakt dat de G1 alleen voor de notaris belangrijk is. In any case, sta er op dat u voor de aankoop inzage krijgt van de G1 want het kan een belangrijke besluit factor zijn voor het wel of niet kopen van de grond. Of u op 5 meter klei of op 1 meter klei gaat bouwen, het maakt een kosten verschil. Waarom dan alsnog een G2? De G2 is preciezer dan de G1 en voorziet de bouwer van belangrijke constructie informatie. Echter met een G1 op zak weet u al dat het om 5 meter klei gaat. Om dat pas later te horen te krijgen aan de hand van de G2 kan een onaangename verrassing zijn, temeer omdat u dan inmiddels al eigenaar bent van de grond.
    Bonne journee!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven