Hoe ‘veilig’ is een huis op kleigrond?

ma 22 maart 2021

Categorieën: , ,

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder op de site (dus NIET op Facebook) of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

Door Esther Bus

Antwoord: bijna de helft van Frankrijk bestaat uit kleigrond. Een van de eigenschappen van klei is dat het uitzet wanneer het nat is en sterk krimpt bij droogte. De afgelopen jaren is gebleken dat dit heel negatieve gevolgen kan hebben voor een huis (scheuren in de muren bijvoorbeeld) wanneer de fundering niet is aangepast aan deze kleigrond.
Om dit soort narigheid te voorkomen is er recentelijk een verplichting in het leven geroepen om bij nieuwbouw een bodemonderzoek te verrichten voor terreinen die kleigrond bevatten. Om te weten te komen of een bouwterrein al dan niet in een gebied ligt met klei kunt u een kaart raadplegen op www.georisques.gouv.fr
De eigenaar van een perceel dat in een rode zone ligt (dus kleigrond), heeft de verplichting een “étude de sol G1” te laten verrichten. Dit is een algemeen bodemonderzoek dat een goede indicatie geeft van het soort klei.
Vervolgens dient u zelf een bodemonderzoek te laten verrichten (“étude de sol G2”) op de plek waar u een huis gepland heeft zodat de fundering op de juiste diepte kan worden gestort. Hoe dieper namelijk de fundering, hoe minder invloed het uitzetten en krimpen van de kleigrond zal hebben. Een serieuze bouwer zal altijd met het resultaat van het bodemonderzoek rekening houden.
Zo kunt u met een gerust hart uw droomhuis bouwen zonder dat er later serieuze bouwtechnische mankementen ontstaan vanwege de bodem.

Esther Bus is sinds 1998 bouwbegeleider in de Dordogne, kent bouwpercelen en aannemers, weet van de regelgeving en helpt graag bij taal- en cultuurbarrières: https://www.maisonendordogne.com

2 gedachten over “Hoe ‘veilig’ is een huis op kleigrond?”

  1. Mijn huis staat sinds 1895 op een terp van klei omgeven door klei. (Pas de Calais) Hier en daar een haarscheur in het plafond van de kachelkamer. Niet verontrustend.

  2. Charl aka Charly Shire

    Goed artikel en ja op klei bouwen heeft veel risico’s. Wisselingen erg groot dus ook kan de schade groot worden. Laatste jaren is het grondwater behoorlijk gezakt en kan dus ook meer schade aanrichten. EEN BUITJE VAN EEN WEEK HELPT ECHT NIET.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top