Actualités: pesticides, boeken lezen, coronanieuws, Paasvisite, cafés open, Paris-Roubaix en meer

za 3 april 2021

Categorieën:

Zaterdag 3 april

Geen pesticides vlakbij woningen
De Conseil Constitionnel die de Grondwet bewaakt, heeft milieu-organisaties in het gelijk gesteld: er is geen wettelijke basis die gemeenten de bevoegdheid geeft het (tijdelijk) gebruik van pesticides in de nabijheid van woningen toe te staan. Boeren hadden daarom gevraagd en de regering had ‘ja’ gezegd. Nu moet er eerst weer nieuwe wetgeving komen voordat de gemeenten de boeren tegemoet te kunnen komen.

Boeken lezen uit de gratie
Volgens een onderzoek van het Centre National de livre (CNL) heeft 14% van de Fransen vorig jaar geen enkel boek gelezen en 25% heeft geen boek gekocht. Zo’n 86% heeft tenminste één boek gelezen; 8% minder dan 2018.
Corona zou (een deel van) de verklaring kunnen zijn. Minder tijd door thuiswerken (télétravail), gesloten scholen, etc.

Coronanieuws
– In de afgelopen etmalen is het aantal nieuwe besmettingsgevallen sterk gestegen. Het ging tot voor heel kort om een gemiddelde tussen 20.000 en 30.000 per etmaal. Nu is er soms sprake van uitschieters tussen 50.000 en 60.000 per 24 uur. Sinds november een gemiddelde stijging van 11% per week.
– In het afgelopen etmaal 46.677 nieuwe besmette personen, en 145 aan de beademing. Er overleden 333 mensen.
– Er zijn nu ruim 9 miljoen personen gevaccineerd, van wie ruim 3 miljoen twee keer.
– Vanaf 12 april zijn corona-autotests verkrijgbaar, alleen bij de pharmacies.

Toch op Paasvisite
Het verbod op interregionaal verkeer gaat bij nader inzien niet vanavond (zaterdag) in, maar pas maandagavond. Paasvisites (met attestation) verder dan 10 km van huis blijven dus mogelijk.
Spoorwegmaatschappij SNCF zet dit weekeinde 1.500 TGV’s in. De regel is en blijft dat je je geld terugkrijgt als je zelfs kort voor vertrek (1,5 uur) alsnog van je reis afziet.
De meest recente attestations download je hier en hier.

Heropening cafés?
Volgens bronnen van weekblad Le Point (meestal goed ingevoerd) streeft de regering naar heropening van cafés en terrassen op 17 mei. Restaurants waar je binnen mag zitten tussen 1en 15 juni. Alles afhankelijk van de besmettingscijfers.

Macron-score
– President Macron blijft een kijkcijferkanon. Afgelopen woensdag keken ruim 30 miljoen mensen naar zijn tv-toespraak. Maar bij eerdere corona-optredens scoorde hij 36 en 35 miljoen toeschouwers.
– Marine Le Pen, presidentskandidaat namens het Rasseblement National (ex-Front National), duidt het regeringsbeleid als ‘een vaccinaal Waterloo’.
– De gedwongen sluiting van ‘niet-essentiële’ winkels kost de staat € 11 miljard per maand. Aan steunmaatregelen en gemiste TVA-inkomsten. TVA staat voor Taxe sur la Valeur Ajoutée (in het Nederlands BTW, belasting toegevoegde waarde).
– De regering trekt voorlopig € 30 miljoen uit voor financiële steun aan minvermogende gezinnen wier kinderen nu niet in de schoolkantines terecht kunnen.

Controles en boetes
– Sinds half december zijn er 480.000 bekeuringen uitgedeeld in verband met overtreding van de corona-maatregelen.
– Dit weekeinde zet de politie 90.000 agenten in die moeten controleren of de corona-maatregelen worden nageleefd.

Verkiezingen gaan door
De regionale en departementale verkiezingen (13 en 20 juni) gaan vooralsnog door.

Paris-Roubaix uitgesteld
De wielerklassieker Paris-Roubaix (sinds 1896) is van 11 april uitgesteld naar 3 oktober.

Geen buitenlandse vlaggen bij bruiloften
De Senaat heeft ingestemd met een voorstel van Henri Leroy (volksvertegenwoordiger namens het departement Alpes-Maritimes) dat het tonen van buitenlandse vlaggen bij trouwerijen verbiedt. Alleen de Franse en de Europese vlag mogen nog. Het voorstel moet nog naar de Assemblée Nationale.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven