Abri bouwen: wat mag er?

za 10 april 2021

Categorieën: , ,

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

Vraag:
Op ons domaine wil ik een schuur/abri bouwen, eventueel open, bestemd om ‘panneaux photovoltaic’ te plaatsen via de EDF, van ongeveer 10 x 6 meter en met plafondhoogte, zodat ik er een auto onder kan parkeren.
Ik heb echter geen surface uitbreidings mogelijkheid meer op ons perceel.
Mijn vraag is hoe de regels momenteel gelden voor het aanleggen van een abri speciaal voor panneaux photo voltaic.
Is er al iets gewijzigd ivm de bouw speciaal daarvoor?
Hoe kan ik dit het beste met mijn gemeente, Cotignac in de Var, behandelen.
Hartelijk dank voor uw informatie,
Alexander van den Goorbergh, Cotignac

Antwoord:
Dankuwel voor uw vraag. Allereerst moet ik mededelen dat dit, hoe uitgebreid ook, een redelijk algemeen antwoord blijft.
Om uw situatie werkelijk goed te kunnen beoordelen, zullen wij altijd uw specifieke stukken moet bestuderen.
Het simpele antwoord of uw vraag is, helaas, ”nee”. Op dit moment bestaat er geen specifieke uitzonderingen om een bouwwerk van deze hoogte en omvang (met name oppervlakte) te bouwen wanneer u er zonnepanelen op plaatst.
Uit de zogenaamde Code de l’urbanisme volgt dat men uitsluitend geen bouwvergunning (permis de construire) of een ”light” bouwvergunning (déclaration préalable de travaux) dient aan te vragen, wanneer de zonnepanelen direct op de grond worden geplaatst, en daarnaast een bepaald maximaal vermogen en hoogte hebben.
Het bouwen van een bouwwerk staat volgens de Code de l’urbanisme op zichzelf en is dus niet verbonden met de eventuele zonnepanelen die u hierop plaatst.

De regels voor het bouwen van een bouwwerk zijn als volgt:
– Wanneer de oppervlakte minder van 5 vierkante meter betreft, is er geen light bouwvergunning (déclaration préalable) of gewone bouwvergunning benodigd (permis de construire). Wel dient u contact met de gemeente op te nemen over de lokale regelgeving ten aanzien van ruimtelijke ordening, zodat u zich ervan verzekerd dat het project wel toegestaan is in het licht van die regelgeving;
– Wanneer de oppervlakte groter dan 5 vierkante meter is, maar minder dan 20 vierkante meter beslaat, dient u de light bouwvergunning aan te vragen (déclaration préalable);
– Wanneer de oppervlakte meer dan 20 vierkante meter beslaat dient u een normale bouwvergunning aan te vragen (permis de construire).
Ik hoop dat dit antwoord enigzins uw vraag beantwoord.
Met vriendelijke groet,
Frank Grootveld, De Frankrij Advocaat https://frankrijkadvocaat.nl/team/

1 gedachte over “Abri bouwen: wat mag er?”

  1. Los van dit alles, ga never nooit met die afzetters van de EDF in zee. Ze zijn peperduur (8 panelen 11.000 Euro) en het is een administratief mijnenveld waar je in terecht komt, inmiddels heb ik al met 6 (!) verschillende instanties van de EDF te maken gehad. Bijvoorbeeld of ik maar even wilde aangeven wie de installatie had gedaan (dat was een bedrijf wat ze nota bene zelf hadden ingehuurd) en wat voor installatie er was geïnstalleerd (dat stond nota bene in hun eigen papieren). Uiteindelijk reageer ik gewoon niet meer, de zaak werkt dus ze zoeken het maar uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven