Actualités: Roland-Garros, ‘Petit Prince’-postzegel, natuurbranden, corona blijft kritiek, vorstschade, onderwijssites gehackt en meer…

za 10 april 2021

Categorieën:

Zaterdag 10 april

Roland-Garros wordt een week later
Het Parijse tennistoernooi Roland-Garros is vanwege corona een week uitgesteld. Er zal nu gespeeld worden van 24 mei tot 13 juni. Aangenomen dat de virussituatie dan verbeterd is.

Corona: het blijft kritiek
Volgens regeringswoordvoerder Attal zijn er cijfermatig hoopgevende signalen in de 19 departementen die al ‘op slot’ waren voordat heel Frankrijk tot een ‘confinement’ (lockdown) veroordeeld werd. “Maar de situatie blijft kritiek”, aldus Attal. Dat blijkt ook wel. In het voorbije etmaal (landelijk) weer 41.243 nieuwe besmettingsgevallen en 301 doden. In de ziekenhuizen liggen nu 5.750 patiënten die er ernstig aan toe zijn, 498 méér dan een dag eerder, het hoogste aantal sinds november.

Er zijn t/m vrijdagavond 10.507.294 mensen gevaccineerd (15,7% van de bevolking) en 3.601.263 twee keer (5,4%).

Volgens het gerenommeerde Institut Pasteur is de crisis onder controle als in september 90% van de volwassenen ‘geprikt’ zou zijn.
Zoals altijd op dit platform op woensdagochtend een compleet weekoverzicht van de corona-cijfers.

‘Petit Prince’-postzegel
La Poste komt met een speciale postzegel om te vieren dat het 75 jaar geleden is dat het wereldberoemde boek ‘Le Petit Prince’ (mondiaal 140 miljoen exemplaren verkocht) van Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) voor het eerst gepubliceerd werd.

Nu al natuurbranden
In het departement Gironde is van de week 250 hectare bos afgebrand. In de omgeving van Avensan. In het departement Bouches-du-Rhone ging ter hoogte van Auriol 90 hectare in vlammen op, 150 mensen moesten hun huis verlaten. In Bras (Le Var) bleef de schade tot ruim 2 hectares beperkt, mede dankzij de inzet van blusvliegtuigen. In het departement Alpes-Maritimes brandde 3 hectares kreupelhout bij Tende af, in een slecht toegankelijk gebied. Ook hier werd vanuit de lucht geblust. De chapelle de Vievola werd door het vuur bedreigd maar bleef behouden, een telefoonverbinding ging wel verloren. In de Vaucluse ging bij Monieux 40 hectare in rook op, geen schade aan woningen.

Ouders in de stress: geen digitaal onderwijs
Ook op de 3e dag van digitaal thuisonderwijs was ‘Ma classe à la maison’ onbereikbaar. Gebeurde ook al op de 1e dag van gesloten scholen toen ook nog 2 andere digitale onderwijssites gehackt waren. Toch al gestreste ouders verwijten het ministerie van Onderwijs amateurisme.

Legalisering van euthanasie?
Het debat in de Assemblée Nationale ging deze week over eventuele legalisering van euthanasie. Een wetsvoorstel (niet van de regering, maar van parlementsleden) om medische assistentie bij de keus voor een zelfgekozen dood wegens ongeneeslijke ziekte of fysiek dan wel mentaal lijden uit het wetboek van strafrecht te halen. Het zal nog wel even duren voor het tot een stemming komt. Er zijn 3.000(!) amendementen op het wetsvoorstel ingediend.
In Frankrijk is euthanasie in principe verboden. Er zijn wel 160 ‘unités de soins pailliatifs’, een soort ‘hospices’. Maar nog niet in elk departement.

Toptijd voor de zwembadbranche
In 2020 zijn er in Frankrijk 197.000 privé-zwembaden verkocht, voor het overgrote deel ‘piscines hors sol’, dus bovengronds, geen kuilengegraaf. Vergeleken met 2019 een stijging met 28% voor de zwembadbranche. Zou te maken hebben met klimaatzorgen en de trend om de steden de rug toe te keren, mede gevoed door corona. Na de VS is Frankrijk wereldwijd de grootste markt voor privé-zwembaden.

Elite-kweekschool opgeheven
President Macron heeft besloten de ENA (École Nationale d’Administration) te vervangen door een Institut de service publique. Die ENA was in 1945 een idee van De Gaulle, een opleiding voor geselecteerde knappe koppen die de bestuurlijke elite moesten gaan vormen. Presidenten (Giscard d’ Estaing, Chirac, Hollande en Macron) zijn ‘énarques’ (zoals ze zich noemen), evenals veel premiers, prefecten, hoge ambtenaren (‘la classe politique’), maar ook ceo’s van grote (staats)bedrijven. Ongeveer het besloten milieu van Britse kostscholen, vrijwel geen toegang voor talenten uit ‘lagere’ sociale milieus. Een van de verlangens van de Gele Hesjes was (en is): ook ‘gewone’ mensen een kans geven. Dat Institut de service zou toegankelijker en ‘diverser’ moeten worden dan de ENA.

‘Semaine noire’ in de akkerbouw
Vanwege de enorme vorstschade die deze week is ontstaan in de wijnbouw en de fruitteelt heeft de regering het ‘régime de calamité agricole’ in werking gesteld. Dat betekent dat de boeren op beperkte schaal een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen. In vrijwel het hele land spreken akkerbouwers van een ‘semaine noire’.

Om het vaccinatie-record
Je kunt overal een wedstrijd van maken, meent burgemeester Estrosi van Nice, zelf oud-motorcoureur en in die hoedanigheid kampioen van Frankrijk. Hij schreef een ‘vaccinothon’ uit waarvan de bedoeling was een Frans record ‘vaccinaties op één dag en op één plek’ voor Nice te vestigen. Dan zouden er in het Palais des Expositions 5.250 mensen ‘geprikt’ moeten worden. Lukte: het werden er 5.300. Onder de bevolking was kennelijk van enige enthousiasme voor het idee sprake: om 6 uur in de ochtend stond er een rij wachtenden voor de deur, terwijl die pas om 8 uur open zou gaan.

Geen 2e AstraZeneca-prik voor -55
In Frankrijk zijn mensen jonger dan 55 jaar die een AstraZeneca-injectie hebben gehad, voor hun 2e prik verplicht aangewezen op een ander ‘merk’.

Airbnb: Frankrijk gaat goed
Internationaal bemiddelaar Airbnb die particulieren met elkaar in contact brengt die hun huis tijdelijk willen verhuren, laat weten dat de belangstelling voor Frankrijk op z’n site ondanks corona niet gedaald is. Behalve in Parijs. Maar de interesse voor Bretagne is juist gestegen.

‘Illegaal’ restaurant: geen ministers betrapt
Vervolg op een eerder bericht (klik hier): er was van de week sprake van een schandaal dat Frankrijk boeide. De elite ging uit eten in het Parijse Palais Vivienne van Pierre-Jean Chelançon, een rijke Napoléon-fanaat. In de keuken: Christophe Leroy. Dankzij een verborgen camera van tv-zender M6 kon iedereen zien dat corona-maatregelen geschonden werden. Een rel brak uit doordat Chelançon vertelde dat ook ministers aan illegale maaltijden deelnamen. Hij noemde dat later een 1 april-grap. Justitie nam de affaire hoog op, deed huiszoeking bij Chelançon en Leroy, die voor verhoor werden aangehouden. Er is geen bewijs dat hoog geplaatsen aan tafel hebben gezeten. Regeringswoordvoerder Attal heeft wel bevestigd dat hij voor het diner is uitgenodigd, hij ging niet.
Hoe dit verder gaat? Leroy staat in elk geval in september voor de rechter in Draguignan (Le Var). Hij heeft wat uit te leggen over het faillissement van zijn restaurant Les Moulins de Ramatuelle bij Saint-Tropez. Onbetaalde facturen, zwartwerkerij. Iets later begon hij samen met Pamela Anderson het eerste vega-restaurant van Saint-Tropez. Binnen een maand hield de Amerikaanse actrice het voor gezien. Volgens haar houdt Leroy zich aan geen enkele afspraak.

6 gedachten over “Actualités: Roland-Garros, ‘Petit Prince’-postzegel, natuurbranden, corona blijft kritiek, vorstschade, onderwijssites gehackt en meer…”

 1. Als voormalig huizen bezitter en nu een ruime boot ben ik altijd elk jaar lang aan de klote duur ( Cote D’azur).
  Ik kijk altijd weer uit naar deze nieuwsbrief, zeker in deze tijd ivm de laatste situatie over de Corona.
  Maar ook andere zaken zijn leuk om te lezen, dus ga zo door !!
  Michael Bleekemolen
  http://www.raceplanet.nl

  1. Wil zelf binnenkort vertrekken. Naar mijn weten enkel een negatieve Corona test van minder dan 72 u en een verklaring op eer. Deze laatste te vinden op de website van de Franse overheid.

  2. Voor ons werk reizen we 2 wekelijks heen en terug. Uiteraard met alle vereiste papieren en bewijslast dat de reis essentieel is. We hebben ook een huis in Frankrijk maar dat is geen reden volgens de huidige regels. Controles zijn wisselend. Soms hebben we controle bij de grens en soms bij een tolpoort. Erg rustig op de doorgaande wegen, alleen werkverkeer en goederentransport.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven