Gastronomisch corona-schandaal (met filmpje)

ma 5 april 2021

Categorieën: ,

Frankrijk is dit weekeinde tot in de hoogste kringen in de ban van een gastronomisch corona-schandaal. Begon op Goede Vrijdag met een uitzending op tv-zender M6. Met een verborgen camera deden journalisten verslag van een superieur feestmaal in een ‘illegaal’ restaurant in Parijs. Op zich niks bijzonders, want in het hele land wordt stiekem gegeten in restaurants die hun deuren al maanden gesloten moeten houden. Op dat M6-filmpje is te zien dat de gasten geen masker dragen en elkaar zelfs zoenen. Je hoort iemand zeggen: er is hier geen corona en op de kaart staat een aantal menu’s waaruit gekozen kan worden. Het ‘instappertje’ à € 160, voor wie het breed wil laten hangen de topper (met kaviaar, champagne en ganzenlever) van € 490.
De locatie blijft in de uitzending onvermeld (alleen in een ‘beau quartier’ van Parijs) en een gesprekspartner komt niet herkenbaar in beeld, zijn stem is vervormd. Klik hier voor het filmpje.
Maar die man vertelt dat hij twee à drie keer per week zo’n maaltijd organiseert en dat ook ministers soms aanzitten. En: “We leven nog steeds in een democratie.”
Meteen brak de pleuris uit, om het even ordinair te zeggen. Ministers die de regels aan hun laars lappen?
Speurneuzen op sociale media wisten natuurlijk binnen de kortste keren waar er gegeten was en die man die over ministers was begonnen, werd al snel herkend.
Dat is Pierre-Jean Chalançon, een gefortuneerde en bekende verzamelaar van Napoléon- parefernalia en eigenaar van het Palais Vivienne. Daar is gegeten en zoals pré-corona al gewoon was voor exclusieve diners in het paleisje, stond chef Christophe Leroy in de keuken. Iemand die in Saint-Tropez een reputatie opbouwde als ‘kok van de sterren’, dik bevriend met onder anderen Johnny Hallyday.
Maar ministers die de corona-regels hadden geschonden? Wie dan? De #OnVeutLesNoms werd gelanceerd op Twitter en de regering haastte zich bij monde van minister Marlène Schiappa te ontkennen dat er ooit een excellentie had meegepeuzeld. Maar, zei ze erbij, als dat toch zo zou zijn moet diegene bekeurd worden.
De Parijse justitie heeft een onderzoek geopend. Chalançon hangt als organisator een jaar cel en € 15.000 boete boven het hoofd. De gasten – als ze geïndentificeerd worden – 2 bekeuringen à € 135: eentje wegens het niet dragen van een mondkapje, en een tweede wegens het negeren van de avondklok.
Op de sociale media wordt nu voortdurend herhaald: zie je wel, de rijken trekken zich nergens iets van aan.
Vanmorgen liet Chalançon via zijn advocaat weten dat wat hij over ministers had gezegd ‘een grap’ was.

3 gedachten over “Gastronomisch corona-schandaal (met filmpje)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven