Een gehucht met 1 inwoner: dit zijn de kleinste dorpjes van Frankrijk (filmpje)

zo 11 april 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

(klik op de foto’s om ze te vergroten)

Eens in de zoveel tijd houdt de Insee (zeg maar het Franse bureau voor de statistiek) een soort van volkstelling. Loopt altijd een beetje achter de feiten aan, maar ik heb het even opgezocht en de jongste cijfers komen aardig met de realiteit overeen. En die cijfertjes zijn leuk. Niet als het gaat over de grote steden, die zijn groot en groeien groter, het zal wel. Nee, ik heb het over de minuscule plattelands-gemeentetjes, die diep verstopte gehuchtjes ‘au milieu de quatre fois rien’ – nergenshuizen dus – waar echt vrijwel letterlijk geen hond woont. Wie had bijvoorbeeld ooit gedacht dat je burgemeester kon zijn van een ‘hameau’ met slechts 1 inwoner? Het kan. Jean-Baptiste de Martigny mag zich tot de volgende verkiezingen in 2026 burgervader van Rochefourchat (openingsfoto) in de Drôme noemen. Inwonersaantal: 1. Tot 2012 had Rochefourchat er nog twee, maar nu staat alleen madame Josette Viossat (wethouder) officieel als enige inwoner ingeschreven van het vlekje dat slechts een boerenhuis, een kapelletje en een inmiddels waarschijnlijk als historisch monument geklasseerde telefooncel rijk is.
Burgemeester Jean-Baptiste de Martigny woont weliswaar in Parijs, waar hij een drukke advocatenpraktijk heeft, maar er is wel een gemeenteraad van 9 man, die met enige regelmaat bijeen komt. Die bestaat voornamelijk uit tweede-huizenbezitters, twee ervan zijn Belgen, de verkiezingen (in 2020) waren open voor alle Europese burgers. En het vlekje weigert te fuseren met buurgemeentes. Geef ze eens ongelijk. Kijk maar: klik hier.

Dit zijn de 10 kleinste
Zo zijn er meer. In Frankrijk zijn er 36.697 gemeentes met minder dan 100 inwoners, een flink aantal zelfs met beduidend minder ‘habitants’. En ze zijn er trots op nog steeds onafhankelijk te zijn. Hebben ze ook vaak genoeg reden toe. Kijk maar naar deze Top-10.

Rochefourchat, Drôme: 1 inwoner
Het allerkleinste, zoals gezegd is Rochefourchat. Maar in 1806 woonden er nog 221 mensen in het gehuchtje.
Er zijn nog een kasteel- en twee kerkruïnes te bewonderen. En je kunt heerlijk wandelen in de omgeving.

 

 

 

 

Majastres, Alpes-de-Haute-Provence: 2 inwoners
Op zo’n 1200 meter hoogte en maar moeizaam te bereiken via smalle bergpaadjes. Maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de Haute-Provence en de uitgestrekte lavendelvelden tot aan Digne-les-Bains.

 

 

Léménil-Mitry, Meurthe-et-Moselle: 4 inwoners
Vroeger was het een belangrijke schuilplaats voor de maquis (verzetsstrijders) tijden de Tweede Wereldoorlog. Nu valt er weinig meer te beleven. Maar op een uurtje rijden vind je Contrexéville met z’n recreatiemeer.

 

 

 

Aulan, Drôme: 4 inwoners
Amper inwoners, wel monumenten, zoals een historisch kasteel, een Romaanse kerk en veel kunst. Vlakbij Carpentras, met nog meer monumenten en musea.

 

 

 

Ornes, Meuse: 5 inwoners
Ornes is een van de plaatsjes die tijdens de Eerste Wereldoorlog zo’n beetje met de grond gelijk gemaakt werden. Er is het een en ander gerestaureerd, maar het blijft een beetje treurig om tussen al die ruïnes rond te lopen.

 

 

 

Baren, Haute-Garonne: 5 inwoners
Dit dorpje in de Pyrénées heeft een prettiger klimaat dan dat je in dit gebied zou verwachten. Schitterend gelegen met eeuwige sneeuw op de bergen en een fabuleus uitzicht over de vlakte van de rivier de Garonne.

 

 

Caunette-sur-Lauquet, Aude: 6 inwoners
Een lief dorpje dat zijn naam dank aan de nabije rivier Le Lauquet. Groen alom, een kasteel van de Kataren en veel wandelmogelijkheden.

 

 

 

Senconac, Ariège: 6 inwoners
In de buurt van het Parc Naturel Régional des Pyrénées, ligt dit kleinste dorpje van de Ariège met z’n pittoreske kerkje, middenin het groen.

 

 

 

Caubous, Haute-Garonne: 6 inwoners

Een panoramisch uitzicht over de omgeving op zo’n 1900 meter hoogte op de omringende bergen. Wandelen, volop natuur, en op een steenworp afstand van Bagnères-de-Luchon voor wat meer vertier.

 

 

 

Erone, Haute-Corse: 6 inwoners
De kleinste gemeente op het île de beauté, niet ver van Bastia. Een bosrijke omgeving, bergachtig, authentiek en gegarandeerde adembenemende vergezichten.

1 gedachte over “Een gehucht met 1 inwoner: dit zijn de kleinste dorpjes van Frankrijk (filmpje)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven