Frankrijk: ieders 2e land?

zo 11 april 2021

Categorieën: , ,

Door Rémi de Ridder

In de VS vieren ze elk jaar op 13 april Thomas Jefferson Day. De 3e president van Amerika (1801-1809) die op 13 april 1743 geboren werd en in 1826 overleed. Hij geldt als de belangrijkste auteur van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring (4 juli 1776) en als grondlegger voor de Verklaring van de Rechten van de Mens.
Hij was ook VS-ambassadeur in Frankrijk, maakte in 1787 drie maanden een reis door de Provence en de Languedoc, en steunde de Franse Revolutie.
Hij had iets met Frankrijk. Zoveel is zeker.
Er is een aan Jefferson toegeschreven citaat dat de Franse toeristenindustrie graag gebruikt: “Every man has two contries, his own and France.”
Maar Jefferson heeft dat nooit zo expliciet gezegd.
In zijn autobiografie zegt hij alleen dat Frankrijk zijn eerste keus zou zijn als hij na de VS voor een ander land moest kiezen. Toch net even anders dan dat je zegt dat iedereen twee ‘countries’ heeft, waaronder Frankrijk.
Maakt niet uit.
Ik denk dat Jefferson ongeveer verwoordde wat veel mensen ruim twee eeuwen
later nog steeds vinden. Misschien ook een aspect van het idee van de ‘exception française’ waar bepaald niet alleen de ‘offices du tourisme’ graag met enige nationalistische trots op attenderen.

2 gedachten over “Frankrijk: ieders 2e land?”

  1. Een beetje meer discipline bij vele groepen en dan kan het land weer die fantastische, eeuwenlange rol spelen waar ik denk miljoenen verliefd op zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven