Waar het leven goed is, of juist niet

ma 12 april 2021

Categorieën:

Er zijn mensen die van lijstjes houden. En die komen in Frankrijk altijd volop aan hun trekken.
Zo publiceerde de Association Villes et Villages van de week weer haar jaarlijkse lijst van steden ‘waar het leven goed is’. Men hanteert 183 criteria, dus dat zal nog een heel gepuzzel zijn, maar denk onder meer aan aspecten als veiligheid, gezondheidszorg, cultuur, onderwijs, vrijetijdbesteding en sport.
Evenals vorig jaar is de winnaar Annecy (foto) in de Haute-Savoie. Ook ongewijzigd: het zilver is voor Bayonne (Pyrénées Atlantiques). Het brons is toegekend aan Angers (Maine-et-Loire), vorig jaar nog vierde. Nu van plaats verwisseld met La Rochelle (Charente-Maritime).

De overige top 10-ers:
5. Le Mans (Sarthe)
6. Caen (Calvados)
7. Nice (Alpes-Maritimes)
8. Bordeaux (Gironde)
9. Avignon (Vaucluse)
10. Lorient (Morbihan)

En Parijs dan? Komt niet verder dan een vrij ontmoedigende 55e plaats. Maar altijd nog beter dan Lyon (56) en Marseille (85).
Er zijn ook steden die op deze ranglijst binnen een jaar flink gestegen zijn: Ajaccio (Corse-du-Sud) kwam 140 plekken hoger uit, Toulon (Le Var) 28, Châteauroux (Indre) 11 en Pau (Pyrénées Atlantique) 9.

Er werd dezer dagen nóg een rangschikking gepubliceerd, samengesteld door het Zwitserse onderzoeksbureau IQAir. Gaat over luchtvervuiling en dan vooral over fijnstof. De winnaar, of eigenlijk de verliezer, is Saint-Denis, iets ten noorden van Parijs. ‘La Ville lumière’ zelf staat op 3, en wordt nog voorafgegaan door La Mulatière, een ‘banlieu’ bij Lyon.

De rest van de ranglijst:
4. Mulhouse (Haut-Rhin)
5. Douai (Le Nord)
6. Mariagne (Bouches-du-Rhône)
7. Lyon (Rhône-Alpes)
8. Fosse-sur-Mer (Boches-du-Rhône)
9. Romans-sur-Isère (La Drôme)
10.Gandamme (Bouches-du-Rhône)

Andere steden? Straatsburg op 18, Lille op 29, Bordeaux op 39 en Marseille 49.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven