Van oude olijfgaard naar AOP

ma 12 april 2021

Door Ellen van Linschoten

‘Les petites noires de Nice’, worden ze liefkozend genoemd: de bijzonder smakelijke olijven die sinds 2001 zelfs een eigen AOP (appellation d’origine protégée) hebben. Sinds 2004 heeft ook de olijfolie een eigen AOP. Die AOP-olijven mogen maar van enkele speciale olijfbomensoorten komen, en daar zitten ze in de omgeving van Nice een beetje mee. Niet in de directe omgeving hoor: daar profiteren 99 communes van de Alpes-Maritimes volop van mee. Maar een eindje verderop, in Le Var bijvoorbeeld, waar ze net zulke mooie olijfgaarden met net zulke lekkere zwarte olijfjes hebben. Probleem: ze zijn niet van de soort cailletier, de olijvenvariant waaraan Nice z’n AOP te danken heeft en die 95% van de productie in dat departement betreft.
De olijven uit Le Var zijn andersoortig, soms weten de eigenaren niet eens meer wat er ooit op hun percelen is aangeplant. Sterker nog, de olijfjes uit Le Var moeten in een aantal gevallen zelfs weer op de natuur heroverd worden.

Vrienden van de olijfboom
Nogal wat van die ooit zo mooie olijfgaarden zijn namelijk tamelijk verwaarloosd geraakt. Doordat men er geen brood meer in zag, doordat de eigenaar te oud werd, er te lang niet naar is omgekeken. Daar probeert de ‘Association Les Amis de l’olive’ wat aan te doen. Door verwaarloosde olijfgaarden weer op te knappen, te zorgen dat er na veel snoei- en verzorgingswerk weer een knappe oogst te plukken valt. En – wie weet – er straks zelfs een AOP behaald kan worden omdat ze op kwaliteit kunnen concurreren met die uit Nice.
Vooralsnog zijn ze vooral aan het werk in de gemeentes Puget-Théniers, Puget-Rostang, La Croix-sur-Roudoule, Touët-sur-Var en Rigoud. Maar er komt steeds meer steun (vrijwilligerswerk) voor dit nobele initiatief, en het breidt zich uit als een (olijf)olievlek. Zodat we straks wellicht van ‘les petites noires du Var’ AOP kunnen genieten. Aanvankelijk waren de eigenaren van de bomen wantrouwend (‘wat moeten die lui op mijn ‘terrain’?), maar inmiddels zijn ze enthousiast, zeker als ze een aantal flessen van hun ‘eigen’ olijfolie terugkrijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven