Wat, als je grond koopt om een huis te laten bouwen?

di 13 april 2021

Categorieën: , ,

Door Lennart van der Meulen

Een terrein kopen in Frankrijk, met het idee: precies dáár wil ik straks gaan wonen? U bent de enige niet. Maar makkelijker gezegd dan gedaan. Tenzij je tijdens je vakantie al op een droompek gestuit bent met het bordje ‘terrain à vendre’ begint het avontuur met een zoektocht naar beschikbare bouwgrond. Daar kun je makelaars bij inschakelen, of je gaat zelf speuren.

De voornaamste aandachtspunten
• Neem de tijd voor een serieuze zoektocht
• Bouw contacten op
• Spreek met de eigenaren
• Aandacht voor de aanleg van de nutsvoorzieningen
• Grondwerken niet onderschatten
• Grondonderzoek

Je hebt tips nodig
De ideale plek vinden kost tijd. Veel tijd. De presentatie van onroerend goed in Frankrijk is niet altijd even overzichtelijk. Het loont de moeite om er altijd zelf langs te gaan, om te zien of het wat is. Ervaring leert dat gemiddeld slechts 1 van de 10 bezoeken tot een ‘ja’ leidt.
Al even gemiddeld: meer dan de helft van de bouwgronden komt nooit op internet te staan. Je hebt dus tips nodig, bijvoorbeeld van iemand met een netwerk. Kan een makelaar in de regio zijn, maar dan moet je wel even weten dat er geen exclusiviteit voor makelaars geldt. Meerdere makelaars kunnen hetzelfde stuk grond aanbieden, maar dan net even iets anders ‘gebracht’.
Veel eigenaren van grond verkopen zonder een makelaar. Die onderhandelingen zijn vaak lastig, omdat niet iedereen (eigenaar en koper) op de hoogte is van de belangrijke wet- en regelgeving op dit gebied. Nog afgezien van het taalprobleem.
Aandacht voor de nutsvoorzieningen
Er moet allicht een huis op dat terrein komen te staan. Maar is er water, elektriciteit, hoe zit het met het riool? Als dat er allemaal niet is bij uw favoriete bouwgrond? Aansluiting op nutsbedrijven loopt in de papieren. Laat u adviseren over de afstand van het bestaande netwerk tot een perceel, over de moeilijkheidsgraad (ook in financiële zin) om die te overbruggen.
Voorbeeldje: als er geen riool is, reken dan voor een septic tank al gauw op een bedrag van €10.000 à € 15.000.
Moet ik het ook nog over ‘grondwerken’ hebben. Praat je bijvoorbeeld over berghellingen met rotsgrond? Of over grond in een vallei? Nogal van belang als je naar je bouwbudget voor je huis kijkt.
Sinds kort is een basis bodemonderzoek verplicht bij het verkopen van een bouwperceel, maar dat zegt nog niet alles over het type fundering dat nodig is.
De voordelen van ‘eigen bouw’
Veel mensen overwegen een huis in Frankrijk. Er zijn vier opties: een bestaande woning, nieuwbouw van projectontwikkelaars, nieuwbouw op door gemeenten geselecteerde terreinen, of helemaal zelf je eigen keus bepalen: jouw huis op jouw terrein. Een eigen woning laten bouwen, volledig naar je eigen smaak, naar eigentijdse maatstaven en alle luxe die je wilt. Tot in de puntjes afgewerkt, zodat je daar de komende jaren geen omkijken naar hebt. En bovendien klaar voor de toekomst, door nu alvast rekening te houden met een aantal duurzame mogelijkheden. Dat voorkomt dat je op termijn mogelijk te maken krijgt met hogere milieu-belastingaanslagen.
Begin je hele avontuur met de basis: éérst die plek vinden waar jóuw huis moet komen te staan.

Lennart van der Meulen, maître d’oeuvre van Bouwen & Renoveren France,
Al 17 jaar specialist in het bouwen en renoveren van individuele woningen. Onder architectuur bouwen en verbouwen in elke stijl, van klassiek Provençaals tot eigentijds en energieneutraal. Als erkende maître d’oeuvre is hij de verantwoordelijke begeleider van het hele proces.

2 gedachten over “Wat, als je grond koopt om een huis te laten bouwen?”

  1. En… check altijd bij de plaatselijke mairie of er daadwerkelijk gebouwd mag worden en/of wat het bestemmingsplan is. In tegenstelling tot Nederlandse makelaars mogen ze in Frankrijk gewoon liegen!

  2. Wij hebben dus inderdaad wèl op vakantie het ideale stukje grond gevonden. En ik maak dan ook graag even reclame voor BRfrance :-) want zelfs in de korte tijd die onze vakantie nog restte was een professionele bezichtiging zo geregeld. Wij zijn nu inmiddels eigenaar en beginnen waarschijnlijk na de zomer met bouwen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven