Actualités: corona min of meer stabiel, versoepelingsagenda, naar je 2e huis, minder wijn, veiligheid, toeristen, en meer

za 24 april 2021

Categorieën:

Zaterdag 24 april

Corona: min of meer stabiele situatie
In het voorbije etmaal 32.300 nieuwe besmettingsgevallen, ongeveer gelijk aan voorgaande dagen. Er werden deze week 12.675 mensen in de ziekenhuizen opgenomen, van wie er 2.987 slecht aan toe zijn. Maar er liggen nu 634 mensen minder in de hospitalen dan een week geleden (nu 30.498) en 19 minder in zorgwekkende toestand, nu 5.962.
Er overleden in het jongste etmaal 309 mensen, het dodental is daarmee tot 102.525 opgelopen.
De ‘taux d’incidence’ (aantal besmette personen per 100.000) is deze week gedaald van 337 naar 323. Maar het besmettingspercentage (positief geteste mensen) steeg van 9,8% naar 10%.
Zoals altijd woensdagochtend op dit platform meer cijfers.

Geen wijziging ‘versoepelingsagenda’
Er was donderdagavond een persconferentie van premier Castex. Hij had geen nieuws: het voorgenomen ‘versoepelingsprogramma’ blijft – onder voorbehoud van de ontwikkeling van de cijfers – gehandhaafd.
Dus op 3 mei opheffing van de regel dat je zonder ‘attestation de déplacement’ niet verder dan 10 km van je huis mag zijn.
Maar de ‘couvre-feu’ (avondklok tussen 19 en 06 uur) blijft gehandhaafd.
Er wordt wel gesproken over een ander tijdstip: tussen 21 en 06 uur.
De terrassen en de musea gaan op 15 of 17 mei open.
Op 12 juni heropening van de restaurants.
Ondertussen waarschuwen epidemielogen dat deze versoepelingen veel te vroeg komen.

Nog niet naar je 2e huis
In elk geval tot 3 mei kun je niet naar je 2e of vakantiehuis in Frankrijk. De grens is tot die datum alleen open voor Fransen en EU-burgers die in het land wonen. Vakantie of bijvoorbeeld onderhoud van je vakantiewoning is geen ‘dwingende’ reden om de grens te overschrijden.

Negatieve test voor vliegreizigers
Vanaf vandaag (zaterdag): wie per vliegtuig reist, moet op de luchthaven van vertrek een negatieve test, jonger dan 36 uur kunnen overleggen. Bij aankomst in Frankrijk een sneltest. En opgeven waar je – gedurende een eventuele quarantaine – verblijft. De politie komt controleren of je bent waar je gezegd hebt te zullen zijn. Je mag dan tussen 10 en 12 uur wel boodschappen doen. Een boete van € 1.500 voor wie de quarantaine-regel schendt. Wie uit Brazilië, India, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en het Franse departement Guyana komt, moet hoe dan ook 10 dagen in quarantaine.

Vrieskou: 30% wijn minder wijn
Door de voor de tijd van het jaar extreme vrieskou eerder deze maand, is naar schatting 30% van de wijnoogst verloren gegaan. Ook andere agrariërs weten zich zwaar getroffen. Premier Castex heeft € 1 miljard financiële steun toegezegd voor de getroffen sectoren.

Veiligheid is hét issue
Vrijdagmiddag werd een 49-jarige administratief medewerkster, moeder van 2 kinderen, doodgestoken in het politiebureau van Rambouillet (Yvelines). De dader, een 36-jarige Tunesiër, werd doodgeschoten. Hij zou Allah Akbar hebben geroepen, hij stond niet in de boeken van de inlichtingendiensten, volgens justitie gaat het om een terroristische aanslag.
Vrijwel dagelijks zijn er rellen in de ‘banlieus’ van de grote(re) steden. Deze week was het 4 avonden achtereen raak in Tourcoing (departement Nord, Les Hauts-de-France). Ook de woning van een agent werd beschoten.
Volgens een enquête is 65% van de Fransen bevreesd voor zijn veiligheid, of van die van zijn/haar bezittingen. Zo’n 21% is vaak bang, 50% soms.
President Macron kondigde aan dat er 10.000 politiemensen bijkomen, en 15.000 gevangeniscellen.

Marseille: liever geen toeristen
Uit vrees dat de stad ‘après Corona’ door toeristen overspoeld wordt, maakt Marseille voorlopig geen reclame meer voor z’n toeristische attracties.

De tonijn is terug
Na een aantal jaren van strenge vangstbeperkingen is de rode tonijn weer terug in de Méditerranée.

Belastingcontrole: € 7,8 miljard
Bij 365.000 controles in 2020 (17% minder dan in 2019) heeft de Belastingdienst € 7,8 miljard ‘opgehaald’ aan alsnog aan de staat verschuldigd geld.

22 gedachten over “Actualités: corona min of meer stabiel, versoepelingsagenda, naar je 2e huis, minder wijn, veiligheid, toeristen, en meer”

 1. Ik zou de Nederlanders met een huis in Frankrijk en die toch gaan/gegaan zijn, niet in de kost willen. ?? Best veel als ik het zo hoor.

 2. Op Janneke voortbordurend; ik kan nergens die restrictie van ‘vanuit NL mag je niet Frankrijk in’ vinden. Niet bij Buitenlandse Zaken, niet bij de Franse ambassade, niet op gouvernement.Fr. Of ik lees er overheen? Kun je me wegwijs maken? Ook wetende dat het in de Var ‘krioelt van de buitenlandse toeristen’.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Je mag Frankrijk in met een gegronde reden. Dat moet je aangeven op een attestation. Vakantie vieren of onderhoud plegen aan je 2e huis hoort daar niet bij.

 3. Dat ” niet naar je 2e huis mogen tot 3 mei” kan ik ff niet plaatsen. Alleen ik ken al enkele mensen die in maart of april gewoon hier naar toe zijn gereisd zonder problemen, contrôles of grensfuiken .

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Je mag Frankrijk in met een gegronde reden. Dat moet je aangeven op een attestation. Vakantie vieren of onderhoud plegen aan je 2e huis hoort daar niet bij.

 4. Het is onjuist geschreven dat je als Nederlander niet naar je 2e huis mag in Frankrijk. Zie onderstaande op de Franse overheid website. Uiteraard dien je wel in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur

  https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage#from2

  2.1. Verkeersregime
  Alle categorieën reizigers uit landen in de Europese ruimte hebben toestemming om het grootstedelijk grondgebied te betreden. Het regime van dwingende redenen is niet van toepassing binnen de Europese ruimte.

   1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

    Je mag Frankrijk in met een gegronde reden. Dat moet je aangeven op een attestation. Vakantie vieren of onderhoud plegen aan je 2e huis hoort daar niet bij.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Je mag Frankrijk in met een gegronde reden. Dat moet je aangeven op een attestation. Vakantie vieren of onderhoud plegen aan je 2e huis hoort daar niet bij.

  1. Wij moeten binnenkort ook naar Frankrijk,omdat we beginnen met bouwen.ook wij gaan reeds 2x gevaccineerd zijn,maar een corona test moet afgenomen worden niet ouder dan 72 u vóõr vertrek.

  2. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ja, ook dan. Sinds enige tijd is het duidelijk dat je (heel soms) ook mensen kunt besmetten als je gevaccineerd bent.

 5. Mensen met een tweede huis die aan kunnen tonen dat het huis ook echt op hun naam staat en kunnen overleggen dat zij in Frankrijk belasting en gas, water en licht betalen (om maar iets te noemen) zijn gewoon gegaan. Map met kopieën mee.
  Nergens bij de grenzen wordt kennelijk gecontroleerd dus ik zeg….gaan met die banaan.
  PCR of bewijs van vaccinatie meenemen zal handig zijn.

  1. Zorg dan dat je geen coronagerelateerde problemen krijgt want je Nederlandse verzekering zal niets uitbetalen. Ziektekosten alleen basis. Reisverzekering nul. Nederland gaat ervanuit dat je ondanks het verbod toch bent vertrokken. Eigen risico dus.

   1. Volgens mij is er een nadrukkelijke en dwingend negatief reisadvies tot 15 mei in NL, maar geen verbod.

   2. Kijk, Zuid-Frankrijk!

    Dat is van de Nederlandse overheid ja. Voor Frankrijk: zie het antwoord bij Roy.

  2. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Je mag Frankrijk in met een gegronde reden. Dat moet je aangeven op een attestation. Vakantie vieren of onderhoud plegen aan je 2e huis hoort daar niet bij. “Gewoon gegaan”, en bij geluk niet gecontroleerd zijn doet niets af aan de regels.

   1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

    Hier staat wat je wel en niet mag, dus de rest mag je niet (bron gouvernement: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus):

    Point de situation

    Les mesures renforcées sont en vigueur sur l’ensemble du territoire métropolitain depuis le samedi 3 avril et pour une durée de quatre semaines. Elles prévoient entre autres :
    les sorties sont autorisées dans un rayon de 10km autour de son domicile (calculez ici la zone précise que vous pouvez parcourir) sur présentation d’un justificatif de domicile ou de l’attestation de déplacement ;
    pas de déplacement en journée au-delà de 10 km sauf motif impérieux ou professionnel (sur présentation de l’attestation) ;
    un couvre-feu en vigueur à 19h sur tout le territoire métropolitain : les sorties et déplacements sans attestations dérogatoires sont interdits de 19h00 à 06h00, sous peine d’une amende de 135 € et jusqu’à 3750 € en cas de récidive ; les établissements autorisés à ouvrir ne pourront plus accueillir de public après 19h00 ;
    aucun déplacement inter-régionaux n’est autorisé après le lundi 5 avril, sauf motif impérieux, incluant les motifs familiaux pour, par exemple, accompagner un enfant chez un parent ;
    la possibilité de retour en France pour les Français de l’étranger ;
    la possibilité de trajets pour les travailleurs transfrontaliers.
    Des concertations sont en cours pour envisager des réouvertures territorialisées de commerces et autres lieux recevant du public à partir de la mi-mai ainsi que la levée des restrictions de déplacement en journée à partir du 3 mai, si la situation sanitaire le permet.

 6. Dat zijn de regels waar je aan moet houden als je op plaats van bestemming bent. Vanwege het schengenverdrag geldt onderstaande regel:

  wat dus betekend dat je EU burger zonder dwingende reden gewoon kan afreizen/doorreizen naar Frankrijk, wel met verplichte negatieve PCR test max 72uur oud en ingevulde Eerverklaring, eenmaal op plaats van bestemming gelden de Franse regels.

  https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage#from2

  2.1. Verkeersregime
  Alle categorieën reizigers uit landen in de Europese ruimte hebben toestemming om het grootstedelijk grondgebied te betreden. Het regime van dwingende redenen is niet van toepassing binnen de Europese ruimte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven