Spannend: straks ‘La Lune Rose’!

ma 26 april 2021

Door Micheline Van Hautem

Vannacht 3h31 kan je de ‘lune rose’ met het blote oog zien. De maan zal op haar dichtste punt bij de aarde staan, en kan dan groter en helderder worden waargenomen. Mogen we hopen op een wolkenloze hemel zodat we dit astronomisch spektakel in volle glorie kunnen aanschouwen. Dit verschijnsel staat ook bekend als de supermaan, een naam die Richard Nolle er aan gaf in 1979 en overgenomen werd door NASA en de media.
Het is ’t waard om voor wakker te blijven voor die prachtige grote, roze bol. Ik haal een gitaar naar boven, ga zingen voor de maan, ze schijnt toch wel elke nacht voor ons en beschermt onze goede nachtrust. Ik laat de inspiratie vloeien en eer ook Elvis met ‘Red moon’ op de melodie van ‘Bleu moon’.

Venus: l’étoile du berger
Weet je, het valt me steeds weer op hoe donker het kan zijn aan de Côte d’Azur, hoeveel sterren zichtbaar zijn hier op het platteland van de Provence buiten de stad. Het is altijd wat zoeken naar die Grote Beer doordat de aarde draait. Doch de poolster, en ook Venus, hier genaamd l’étoile du Berger naar de herder die zich op haar licht oriënteert om zijn schapen te hoeden, blijven trouw op hun plek. Ik spiek voor de andere hemellichamen, mijne man heeft me een appje aan de hand gedaan. Je houdt je telefoon richting de constellaties en krijgt netjes de vorm uitgelijnd en de naam erbij (Taurus, Orion, Leo,…) en zo leer ik astrologie. Nu het s’avonds warmer wordt, is het heerlijk om nog een kopje thee op het terras te doen en de fonkelingen van de nacht te aanschouwen. Er komt vast een mooi liedje naar boven om te zingen als dank voor een verlichte nacht. ‘Formidable’ van Aznavour lijkt me een uitstekende keuze.

Twee extra dagen
Lukt het je niet om vannacht wakker te blijven, dan heb je volgens NASA ongeveer drie dagen de tijd om alsnog van de kracht en schoonheid van La Lune Rose te genieten, daarna verwijderd de supermaan zich weer van ons.

De maan kondigt een vruchtbare tijd aan
Dra gaan we fruit oogsten, kersen en aardbeien, het groetentuinseizoen begint, de maan kondigt een vruchtbare tijd aan, en ja, ook de rozen komen in bloei. Ik hou jullie op de hoogte van liedjes in de tuin, jam en Limoncello!

Micheline Van Hautem, www.michelinemusic.com Chanteuse & Gite La Cigogne, Vence, Côte d‘Azur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven