Alvast een paar ‘geheime’ zwemplekjes

di 11 mei 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Zoals zaterdag in mijn gratis Nieuwsbrief voor abonnees beloofd, gaan we nu steeds weer wat vakantietips geven. Naar mijn idee is er een nogal groot soort ‘verlangen naar Frankrijk’ en met een beetje mazzel gooit dat vermaledijde virus van de zomer geen roet meer in de salade Niçoise of je glas rosé.
“Kom maar”, zou ik zeggen, “het kan weer”.
En aarzel niet te lang met boeken; ik hoor links en rechts iets over een stormloopje.
Moet je wel even weten dat Météo France een hete zomer voorspelt. Die om verkoeling vraagt. En dus dacht ik: ik verklap alvast een paar (zwem)plekjes die niet alleen wat afkoeling garanderen maar waar het ook betrekkelijk rustig is. Misschien nog zo gek niet als je op zoek bent naar je ideale zomervakantie.

La chute de Grand Baou, Le Val (Le Var)
Een heerlijke plek bij een ‘guingette’ (soort strandtent) waar je via een paadje de waterval bereikt (zie foto). Het water is ijskoud maar wat een feest om erin te duiken en er naartoe te zwemmen. Een mini-meertje.

Le Vallon des Carmes, Barjols (Le Var)
Le Vallon des Carmes is een 3 hectare groot natuurgebied bij Barjols. Een gemarkeerde wandelroute leidt je door het bos naar een ‘natuurlijk zwembad’ met waterval. Je kunt na het zwemmen ook het terrein verkennen, met grotwoningen en ruïne van een 17e eeuws Karmelietenklooster.

Lac du Paty in Caromb (Vaucluse)
Op een 6-tal km van Malaucène vind je het stuwmeert(je) van Paty. Een verkoelende plek in de bossen tussen Malaucène en Caromb. Pootjebaden en koel picknicken. De barrage zelf dateert al van de 18e eeuw en is de op één na oudste van Frankrijk. Ook prachtig om hier rond te wandelen, naar de Chapelle du Paty.

Gorges du Toulourenc (Vaucluse)
Vlakbij Mollans-sur-Ouvèze en Malaucènes vind je de rivier de Toulourenc, op de grens van de Drôme en de Vaucluse. In de Gorges van de Toulourenc kan je prachtige verfrissende en mooie wandelingen maken, wadend door het water.
Niet doen als het regent of als het dreigt te gaan regenen. Het water kan dan ineens gaan stijgen, vooral tijdens onweersbuien.

Gorges de la Méouge (Hautes-Alpes/Drôme)
Vanaf de ingang aan de oostkant (Chateauneuf-de-Chabre), 15 minuten ten noorden van Sisteron en 10 minuten ten zuiden van Laragne) rijd je zo de prachtige Vallée de la Méouge in. Je kunt op meerdere plekken parkeren langs de weg. Even naar beneden lopen en je zit bij prachtige watervalletjes en rotspartijen. Hoe verder je de vallei inrijdt, hoe rustiger het wordt. Het water is heerlijk fris, zelfs in de zomer.

Waterval La Druise (Drôme-Provençale)
Spectaculaire waterval ten noorden van Crest, je kunt er komen vanuit het dal van de rivier de Drôme. Bij restaurant Le Moulin La Pipe rechtsaf en dan de bordjes volgen ‘Chute de la Druise’ tot een parkeerplaats in het weiland. Dan 20 minuten naar beneden wandelen over een ezelspaadje en bij de rivier het hoekje om: dan zie je de prachtige waterval van 70 meter hoogte naar beneden storten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven