Actualités: corona-nieuws, vaccinatie-verloop, terrassen vrij, stadsoorlogen, Fête de la Musique, en meer

za 15 mei 2021

Categorieën:

Zaterdag 15 mei

Corona: het blijft goed gaan
Zoals afgelopen woensdag in ons wekelijks corona-rapport al gemeld, verbetert de situatie in Frankrijk in aanzienlijke mate. Ook in de afgelopen dagen. De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) daalde verder, van 184 naar 168 en het besmettingspercentage (positief getesten) van 5,4% naar 4,7%.
Er liggen nu 23.406 corona-patiënten in de ziekenhuizen, 1.662 minder dan woensdag. Van hen zijn er 4.352 slecht aan toe, 391 minder dan eerder deze week. Er waren in de 2e helft van de week 488 doden te betreuren. Het sterftecijfer is naar 107.452 opgelopen.

Vaccinatie-doelstelling gehaald?
Premier Jean Castex beloofde destijds dat uiterlijk 15 mei 20 miljoen mensen gevaccineerd zouden zijn. Het wordt een race tegen de klok om die doelstelling te halen. Vrijdagmiddag stond de teller op 19.299.124 (28,6 % van de bevolking), terwijl 9.145.922 mensen inmiddels twee keer geprikt zijn.

Parijs: ruim baan voor de terrassen
Op 19 mei heropening van de terrassen en in Parijs willen ze dat weten ook. Daarom worden in het centrum van de stad 100 straten tijdelijk autovrij en tot voetgangersgebied gemaakt. Zo wil de gemeente extra ruimte scheppen voor de terrassen die ook extra groot mogen zijn.

Kleine terrassen ontzien
De regering heeft bij nader inzien besloten dat kleine terrassen (max. 10 tafeltjes) zich niet hoeven te houden aan de voorlopige regel dat er hooguit 50% van de beschikbare capaciteit bezet mag worden.

Seriemoordenaar overleden
De seriemoordenaar Michel Fourniret, ‘Het Monster van de Ardennen’ is op 79-jarige leeftijd in een ziekenhuis overleden. Veroordeeld wegens 8 moorden op meisjes en jonge vrouwen in Noord-Frankrijk en Zuid-België, twee keer levenslang. Maar hij werd verdacht van minstens nog 3 moorden, de geheimen daarvan heeft hij in zijn graf meegenomen. Vooral door toedoen van zijn ex-echtgenote Monique Olivier kreeg de politie greep op de zaak. Ze was bij een aantal moorden medeplichtig en kreeg ook levenslang.

Gespannen sfeer in Frankrijk
Zo ongeveer elke avond zijn er in een Franse stad wel schermutselingen tussen de politie en jeugdbendes. Autoriteiten spreken van een ‘guerilla urbaine’ , veelal spelen drugs een rol. Dezer dagen was er onder meer zo’n stadsoorlog in
Cannes, Fréjus, Valence en in Rive-de-Gier (Loire, bij Saint-Étienne). Daar werden agenten met flessen bekogeld, een policier werd zo hard getroffen dat hij in coma raakte. In Avignon werd brigadier Eric Masson doodgeschoten nadat hij een vermeende drugsdealer wilde aanhouden.
Nice heeft 3 drones gekocht om de situatie in ‘gevoelige’ wijken beter in de gaten te kunnen houden. Er is een extra peloton CRS naar Fréjus gestuurd.
In het weekblad ‘Valeurs actuelles’ voor de 2e keer een waarschuwing van militairen (dit keer anoniem) dat het fout gaat in het land. Volgens hen treedt de regering te slap op tegen de immigratie, de politieke islam, de jeugdbendes en nog zo het een en ander. Ze vrezen een burgeroorlog.
Uit een enquête blijkt dat 60% van de politie en gendarmes van plan is bij presidentsverkiezingen over 11 maanden op mevrouw Le Pen te stemmen.

Roland Garros: beperkt aantal toeschouwers
Het tennistoernooi Roland Garros (sinds 1928) staat op agenda van 30 mei tot 13 juni. De eerste dagen zijn bij deze ‘French Open’ 5.388 toeschouwers toegelaten. Maar vanaf 9 juni 13.146. Dan is de maximaal toegestane bezetting naar 65% van de capaciteit verhoogd.

Fête de la Musique gaat door
Volgens cultuur-minister Roselyne Bachelot kan op 21 juni het jaarlijkse muzikale volksfeest Fête de la Musique (sinds 1982) gewoon doorgaan. Het feest is een idee van de toenmalige cultuur-minister Jacques Lang die een enquête onder ogen kreeg waaruit bleek dat 5 miljoen Fransen een instrument bespelen. Hij bedacht toen het muziekfeest voor alle genres, in steden en dorpen, in straten en op pleinen.

11 gedachten over “Actualités: corona-nieuws, vaccinatie-verloop, terrassen vrij, stadsoorlogen, Fête de la Musique, en meer”

 1. Merci Renée voor deze tussentijdse update; dit geeft de burger weer moed.
  Weet je ook waarom 60% van de agenten op Marine wil gaan stemmen?
  Bon weekend.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Waarschijnlijk denken ze dat zij een steviger bewind zal voeren dan Macron en hun belangen beter zal behartigen, als ze gekozen wordt. Maar weten doe ik het niet, het is maar een enquête hè.

 2. De ex echtgenote van Michel Fourniret is Monique Olivier. Estelle Mouzin is het meisje dat 18 jaar geleden door hem vermoord is. Afgelopen weken werd nog naar haar lichaam gezocht.

 3. Wij verhuizen de eerste week van juni vanuit Spanje terug naar Nederland.
  Kan iemand me vertellen of ik dan nog een PCR test nodig heb om Frankrijk binnen te komen?
  Geen verblijf, alleen op doorreis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven