Boîte à lire: onze boekentips

za 15 mei 2021

Categorieën: ,

Door Maria Edelman

De leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar Frankrijk-boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of downloaden als E-book.
Onze boekenrecensent Maria Edelman leest alles wat los en vast zit en vertelt graag over wat haar opvalt en aanspreekt.
Haar bevindingen lees je hieronder.

 

De vermissing
Allicht geïnspireerd door een helaas nogal alledaags krantenbericht (rijk ouder echtpaar thuis overvallen) heeft Michael Berg opnieuw een heel knappe thriller gecomponeerd. Op zich niks bijzonders, want iedereen weet nu wel dat hij tot de toppers in het criminele genre behoort. In ‘De vermissing’ is weer een hoofdrol weggelegd voor de journaliste Chantal Zwart, die we kennen uit eerdere boeken van Berg, maar die een tijdje ‘on hold’ stond. Mevrouw Zwart wordt verzocht op zoek te gaan naar haar oud-klasgenootje Ella Drukker die al 10 jaar zoek is. In beginsel een vrij simpel thema voor een thriller, maar dat is buiten Berg gerekend. De speurtocht begint in Parijs en eindigt in de Limousin, op zo’n domaine voor schilder- en schrijfles. Ook op zo’n locatie kunnen – althans bij Berg – de vreselijkste dingen gebeuren. Als lezers maken we kennis met uiteenlopende, raak geportretteerde Fransen (je snapt meteen hoe ze zijn) die Chantal stukje bij beetje aan meer informatie helpen. Je krijgt en passant ook een idee van hoe dat tegenwoordig gaat in de journalistiek. Maar zoals zo vaak bij Berg is er een maatschappijkritische laag in het verhaal die voor extra reliëf zorgt. Zo is dat domaine een ‘ecologisch collectief’, geleid door een gewelddadige ‘idealist’ die een ‘handboek voor de revolutie’ heeft geschreven waarover hij op de tv mocht komen vertellen. Uitgerekend op die gek is Ella Drukker verliefd geworden.
Hoe dat zit met die overval op dat rijke echtpaar ga ik niet vertellen, evenmin hoe het verhaal tenslotte een dramatische wending neemt. Superspannend is het trefwoord dat ‘De vermissing’ verdient. De vermissing door Michael Berg. Uitgeverij The House of Books. €22,99.

Thérèse Raquin
Beetje raar misschien om te attenderen op een boek dat al in 1867 verscheen. Maar ja, de auteur is de grote 19e-eeuwse romancier Émile Zola (1804-1902) en Thérèse Raguin is – nu pas – vertaald. Het boek maakt deel uit van Zola’s levenswerk, de romancyclus Les Rougon-Macquart die over het leven in Frankrijk zo’n beetje halverwege de 19e eeuw gaat. Als sublieme schrijver geldt Zola als de aartsvader van het naturalisme en over Thérèse Raguin heeft hij zelf gezegd dat hij zich in dit boek niet in karakters wilde verdiepen, het moest gaan over het drama van de moderne tijd. We maken kennis met moeder Raquin die extreem waakt over haar ziekelijke zoontje Camille, ook als deze volwassen is. Ze arrangeert voor hem een huwelijk met zijn nichtje Thérèse en dan heerst de doem van de saaiheid. Ze wonen in een achterafstraatje in Parijs, het ‘amusement’ blijft beperkt tot dominospelen boven het fourniturenzaakje van moeder. En dat dan dus elke donderdagavond. Omdat ze genoeg heeft van de sleur van het bestaan papt ze aan met de min of meer decadente lanterfanter Laurent, een jeugdvriend en collega van Camille. Deze Laurent vindt het prima dat hij in huize Raquin kan aanschuiven en heeft allerminst een probleem met de opdringerigheid van Thérèse. Maar Camille wordt langzamerhand een obstakel en Zola laat dan zien wat er kan gebeuren in het verzet tegen alledaagse saaiheid en een spelletje domino op donderdagavond. Op schitterende wijze, duister en schokkend, verhaalt hij over schaamteloze leugens, hartstocht en verraad. Dierlijke driften, lust, schuld en boete, in afwachting van moord en de guillotine. Nou ja, van verraad had Zola in elk geval verstand, gelet op de brute manier waarop hij schoolvriend Paul Cézanne liet zakken. Die had als schilder (nog) geen succes en Zola als schrijver des temeer. Dus werd Cézanne een hinderlijk obstakel op weg naar de top en dus afgedankt.
Thérèse Raquin door Émile Zola. Uitgeverij L.J. Veen Klassiek. € 17,50.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven