Primaverapasta met asperges

vr 14 mei 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Hemelvaartsdag gisteren en dat viel net niet op m’n vrijdagse receptendag. Maar geeft niks, we hebben nog een heel lang hemels weekeinde voor ons. Zelfs het weer werkt een beetje mee, al wil die mistral nog steeds van geen wijken weten. Maar langzaam maar zeker klimmen de temperaturen op tot hemelse waarden: niet meer zo onlente-achtig snoeikoud en nog niet zo loeiheet als voorspeld voor de komende zomer. Heerlijke tussentemperaturen zeg maar, een graadje of 20-24. Dat rechtvaardigt echt wel een luchthartige primaverapasta vind ik. Een hapje zonnig voorjaar op je bord, met verse groene asperges nu ze er nog zijn. En – ook niet onbelangrijk – in een handomdraai in elkaar te sleutelen zodat je niet eindeloos in de keuken staat te prutsen maar fluks weer op je terras kunt neerstrijken. Stukje sopbrood, glaasje frisse rosé, eventueel een paar blaadjes sla… La vie est belle en Provence. En elders ook wel.

Ingrediënten:
500 gram groene asperges
400 gram tagliatelle
1 ui
2 tenen knoflook
2 dl witte wijn
2 dl room (fleurette)
sap van een ½ citroen
100 gram parmesan in krullen geschaafd
zout, peper uit de molen
olijfolie

Bereiding:
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen en snij ze fijn.
Pers de halve citroen uit.
Snij de kopjes en de uiteinden van de asperges. Hou de kopjes apart, gooi de uiteinden weg, snij de rest in stukjes.
Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook, blancheer er de aspergepunten zo’n 2 minuten in. Schep ze eruit en laat ze uitlekken in een zeef of vergiet.
Doe de pasta in de pan kokend water en laat die beetgaar worden. Doe er zo’n 3 minuten voor het einde van de kooktijd de in stukjes gesneden asperges bij (dus niet die kopjes hè!). Gooi de hele boel in een vergiet en laat uitlekken.
Verhit een scheut olijfolie in dezelfde pan en fruit er de ui in aan, doe er de knoflook bij en laat even meebakken.
Doe de witte wijn erbij, roer alles even door elkaar en voeg dan de room toe, laat alles zo’n 10 minuten pruttelen, met het deksel op de pan.
Voeg de pasta met de asperge-stukjes toe, plus eventueel nog wat zout en een paar ferme draaien van de pepermolen. Giet het citroensap erbij. Meng alles goed door elkaar, draai het vuur uit en verdeel de pasta over de borden. Decoreer met de aspergekopjes en een paar fraaie krullen parmesan.

3 gedachten over “Primaverapasta met asperges”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven