Duurzaam (ver)bouwen: waar moet je rekening mee houden?

di 18 mei 2021

Categorieën: , , ,

Door André van der Marel

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

Een investering die z’n waarde behoudt
Frankrijk heeft grote ambities en neemt bijbehorende maatregelen om de toekomst duurzaam tegemoet te treden. Er worden subsidies verstrekt voor besparende apparatuur en een nul-procentlening voor isolatie (PTZ). Voor de meeste subsidies aan particulieren geldt echter dat het om een ‘hoofdhuis’ gaat. Wat niet betekent dat duurzame investeringen niet meer aantrekkelijk zijn als een huis niet permanent bewoond wordt.
Het gebruik van traditionele energiebronnen zal de komende jaren steeds verder worden teruggedrongen. Dus als u onlangs een huis heeft gekocht dat een flinke verbouwing nodig heeft, dan is het raadzaam om apparatuur in te bouwen die op de lange termijn besparingen oplevert en niet meteen al verouderd is. Daar komt bij dat bij de waardebepaling van een huis steeds scherper wordt gekeken naar energielabels. Het is dus een investering die zijn waarde behouden heeft, mocht het huis in de toekomst weer verkocht worden.
Wat telt: hoe gaat een huis gebruikt worden? Voornamelijk in de zomer? Een grote investering in een complex verwarmingssysteem is dan niet logisch. Maar als een huis vrijwel permanent bewoond wordt, leveren besparende installatie en duurzame energiebronnen al snel voordeel op.
Ik introduceer hier een aantal mogelijkheden. Sommige van deze systemen zijn bijvoorbeeld in Nederland nog niet zo bekend maar worden in Frankrijk veelvuldig gebruikt.

Regenwateropvang en afwatering
De prijs van water stijgt en daarom wordt het steeds aantrekkelijker om een waterreservoir te bouwen. Zowel onder- als bovengronds zijn er vele mogelijkheden. Het gaat dan om water dat niet voor consumptie bedoeld is, maar voor tuin, toilet en wasmachine. Bijkomend voordeel kan zijn dat de grond niet doorweekt wordt of het afvoersysteem overbelast raakt bij hevige regenval.
Bij de bouw van een nieuw huis kan regenwateroovang zelfs een voorwaarde zijn voor het verkrijgen van een bouwvergunning.

Zonne-energie die rendeert
Bij zonne-energie moet men onderscheid maken tussen het opwekken van stroom en het accumuleren van warmte. De fotovoltaïsche cel wekt stroom op die voor eigen gebruik kan worden aangewend of aan het net kan worden verkocht. Dat laatste is ook interessant als je niet het hele jaar door van het huis gebruik maakt. Wel is het handig om te bekijken of je in een regio bent die goed rendeert wat betreft zonne-energie.
Bij de zonneboiler wordt de warmte geaccumuleerd en is dus zeer geschikt om zonnewarmte om te zetten in warm water voor douche en bad. Ook kunnen de zonnecollectoren een vloerverwarming voeden.

Warmtepompen, zo werkt het
In Frankrijk is de warmtepomp al aardig standaard geworden. Het principe is eenvoudig: er wordt uit de warmte van de buitenlucht energie gehaald. Hierdoor krijgt men circa drie keer zoveel stroom terug als men in het apparaat stopt. De pompes à chaleur (PAC) zijn er ook voor hoge temperatuursverwarming. Dat houdt in dat deze op bestaande CV-radiatoren kunnen worden aangesloten. De eerdere installaties werkten bij lagere temperaturen en waren hierdoor meer geschikt voor vloerverwarming of speciale (grotere) radiatoren. De warmtepomp kan dus ook in renovatieprojecten een rol spelen.
De warmtepomp kan omgekeerd worden gebruikt: door in de zomer koelte te creëren. Hierbij geldt weer dat een vloerverwarming/koeling hiervoor het meest geëigend is.
Klik hier om te zien hoe dat werkt.
Een nadeel is dat er een vrij grote kast buiten het huis moet worden geplaatst waarin een ventilator draait. Daarnaast is de aanschafprijs vrij hoog.

Aardwarmte, oftewel geothermie
In Frankrijk is het gebruik van aardwarmte al wat langer gebruikelijk. De zogenaamde geothermie is er zowel verticaal (men boort veertig tot tachtig meter de aarde in), alsook horizontaal: een buizensysteem circa zestig tot honderdvijftig centimeter onder de aarde. Dit zijn beiden zeer rendabele systemen om vloeren te verwarmen of te koelen. Nadelen zijn de hoge kosten en bij horizontale warmtewisseling het beperktere gebruik van de tuin. Bomen kunnen het systeem beschadigen.
Een bijzondere manier om energie te sparen is de zogenaamde ‘puits Canadien’. Deze aard-warmtewisselaar werkt als volgt: in de winter wordt de ventilatielucht door een ondergrondse buis gevoerd. Tijdens dit traject zal de lucht enigszins opwarmen en zo een energiebesparing mogelijk maken. In de zomer maakt dezelfde installatie het mogelijk om de binnenlucht te verfrissen zonder gebruik van een airco.

De gezelligheid van de houtkachel
Bent u van plan de winter in uw huis in Frankrijk door te brengen dan is een houtkachel een heel gezellige en voordelige manier van verwarmen. Het rendement op deze kachels is tegenwoordig erg hoog. Er zijn vele soorten en maten.
Daarnaast zijn er kachels die gebruik maken van hun inertie (warmteopslag). Dat wil zeggen dat deze forse (stenen) kachels korte tijd fel branden om vervolgens de hele dag hun aangename stralingswarmte af te geven. Ook zijn er CV installaties die op houtkorrels en houtblokken werken. Dit vergt wel enige (opslag)ruimte en wat meer handelingen dan een CV op gas of stookolie. Met als verschil dat hout een vervangbare energiebron is en gas en olie uitgeput zullen raken. Buiten de stedelijke gebieden is nog niet heel veel te merken van een anti-beweging om de uitstoot van fijnstof te beperken maar het speelt inmiddels wel.
Naast bovengenoemde apparatuur en systemen zijn er ook volop materialen voorhanden die op termijn gezonder zijn om in te wonen en beter zijn voor de leefomgeving. Zo zijn er de meest prachtige woningen te maken van hout, een vernieuwbare bron die bovendien CO2 vasthoudt.
Overigens : vanaf januari 2022 zal de huidige regelgeving van de ‘reglementation thermique’ RT2012 worden vervangen door die van de RE2020. Deze gaat weer een stuk verder en de bedoeling is dat in 2050 de hele bouwsector CO2 neutraal is.

Ir. André van der Marel is mede-oprichter en eigenaar van Villasophie Architecture in Alet-les-Bains (Aude): http://www.villasophie.eu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven