Actualités: corona-optimisme, seizoenbanen, politie versus justitie, vleesverlaters, BB voor de rechter, en meer

za 29 mei 2021

Categorieën:

Zaterdag 29 mei

Corona: optimisme
Zoals woensdag in het wekelijks cijferoverzicht al verteld, gaat het steeds nadrukkelijker de goede kant op. In het afgelopen etmaal weliswaar 11.268 nieuwe besmettingsgevallen, maar dat is een relatief laag getal. In de ziekenhuizen liggen nu 17.272 corona-patiënten, 689 minder dan een dag eerder. Van hen zijn er 3.104 ernstig aan toe, 102 minder dan 24 uur voordien. Er overleden 105 mensen, eerdere cijfers waren aanzienlijk hoger. In totaal zijn nu 109.319 personen aan het virus bezweken.
Ook de andere indicatoren rechtvaardigen het idee dat het ergste voorbij is. De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) daalde in een paar dagen van 124 naar 101, het streefcijfer is 50. Het besmettingspercentage (positief getesten) liep van 3,5% naar 3,3% terug.
Er zijn nu 24.992.823 mensen (37,3% van de bevolking) gevaccineerd en 10.578.349 (15,8%) twee keer.

En verder:
– 60% van de Fransen denkt deze zomer op vakantie gaan. Vorig jaar was dat om deze tijd minder dan 50%.
– Heropening van de Eiffeltoren op 16 juni. Er gelden wel beperkingen met betrekking tot het aantal bezoekers.
– Vanaf maandag verplichte quarantaine voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk.
– De zomeruitverkoop is door de regering een week uitgesteld. Begint nu op 30 juni.
– Vanaf 20 juni weer méditerrane cruises vanuit Marseille.

300.000 seizoenbanen in de horeca
Een paar jaar geleden liet president Macron zich tegen iemand ontvallen die ‘m vroeg waar de werkgelegenheid bleef: “Als je een baan zoekt, moet je de straat oversteken.” Woedende reacties, niet alleen van de vakbonden. Maar nu zou hij misschien gelijk kunnen hebben. Want in de horeca is men dringend op zoek naar 300.000 seizoen-medewerkers.

Minder vleeseters
Volgens een enquête van onderzoeksbureau Ifop eet 25% van de Fransen nu minder vlees dan een paar jaar geleden. Inmiddels zou 2,12% van de bevolking helemaal geen vlees meer eten, en ziet 24% zich als flexetariër. Van hen die vlees niet willen missen, zegt 89% dat het hen om de smaak gaat en 79% acht vlees om gezondheidsredenen onmisbaar. Zo’n 90% meent dat je voor vlees kunt kiezen zonder het dierenwelzijn schade te berokkenen.

Politie en justitie
Hét debat in Frankijk ging deze week over de relatie tussen de politie en justitie. Vrijwel dagelijks worden politiemensen aangevallen, gisteravond weer een policière in Nantes neergestoken, de dader werd neergeschoten en overleed even later. Volgens een enquête is 82% van de Fransen het met de politie eens dat justitie ‘laks’ is. De politie wil meer mensen, meer geld en meer bevoegdheden. Aan de andere kant is er veel onrust over excessief politiegeweld waar ook president Macron openlijk over sprak. De regering heeft nu toegezegd dat er voor het eind van het jaar 7.500 politiefunctionarissen bij komen en er ligt een wetsvoorstel dat bepaalt dat wie schuldig is bevonden aan de dood van een agent en tot levenslang is veroordeeld 30 jaar opgesloten moet blijven; is nu 20 jaar.
Ondertussen is de politie woedend over het oordeel van Le Conseil constitutionnel (grondwettelijke raad) dat artikel 24 van de ‘Loi Sécurité globale’ die extra veiligheidsmaatregelen voorziet, is strijd is met de grondwet. In dat artikel staat dat het verboden is politiemensen bijvoorbeeld bij demonstraties herkenbaar te filmen en/of te fotograferen.

Platteland verslaat de stad
Uit boekingen (tot nu toe) op het platform Airbnb blijkt dat vakantie ‘en campagne’ populairder is dan een verblijf in de stad. Van die boekingen betreft 42% het platteland, vorig jaar was dat 32%. In Frankrijk was Parijs vóór het departement Le Var altijd het meest geliefd bij Airbnb, nu zijn die rollen omgekeerd. Zie je ook in andere landen: Sardinië verslaat Rome en Londen verliest het van de Cornwalls.

BB voor de rechter
Brigitte Bardot (1934) was er zelf niet bij, maar moest zich deze week voor de rechtbank in Arras verweren tegen de beschuldiging van belediging. Ze had jagers uitgemaakt voor ‘sous-hommes’ (ondermensen). Er werd een boete van € 6.000 tegen haar geëist. De dierenactiviste is al vijf keer eerder veroordeeld wegens belediging en discriminatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven