Allez Les Bleus!

ma 31 mei 2021

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Dus Peter Bosz (1963) wordt de nieuwe trainer van Olympique Lyon. In mijn omgeving hadden ze nog nooit van ‘m gehoord zodat ik op het café-terras ineens uitgroeide tot vraagbaak. Een druilerige positie als je niet zo heel veel van iemand weet. Ik noemde Ajax, daar kom je altijd mee weg. Zelfs als ze zoals hier in Le Sud meer om rugby geven dan om voetbal.
’s Avonds zette ik me voor de tv: een eerste persconferentie van Bosz. Ik rekende op een tolk, misschien zelfs wel een gebarentolk, maar die bleken helemaal niet nodig. Vol bewondering luisterde ik naar het uitstekende Frans van de coach die nog maar net in Frankrijk was gearriveerd. Die nonnetjes in Vught weer? Dat leek me niet waarschijnlijk, Bosz wist een week geleden niet eens dat hij naar Lyon zou verkassen.
Hij gaf zelf het antwoord toen er naar zijn Frans werd gevraagd. Tussen 1988 en 1991 had ie 3 jaar voor Toulon in Le Var gespeeld, destijds al een magere club, 2e divisie en nu nog verder weggezakt. En daarna heeft hij als trainer – zelfs in Duitsland – altijd te maken gehad met Franstalige spelers waardoor z’n Frans min of meer op peil bleef.
Zo kan het dus ook, dacht ik.
Eerlijk gezegd ben ik meer van het wielrennen dan van het voetbal, maar ik volg de Franse competitie toch tamelijk nauwgezet. Ging ik vorige maand mooi de mist in want ik had er in februari een serieuze fles wijn om verwed dat Paris-Saint-Germain weer fluitend kampioen zou worden. De ravijndiepe zakken van Qatar, die sterspeler Kylian Mbappé. Maar het werd dus nota bene Lille, in Europees verband nog recent door Ajax afgetroefd.
Ik denk dat Bosz (voor 2 jaar getekend) aan een lastige klus begint. In elk geval is aanvoerder Memphis Depay al transfervrij vertrokken en de boekhouders veranderen in sombermannen als ze even door de folianten bladeren.
On verra.
Want nu eerst het EK.
Het eeuwige verwijt van Franse arrogantie zal wel weer opklinken, maar zo ongeveer het hele land (wereldkampioen 2018) is ervan overtuigd dat de Europese titel alleen even opgehaald hoeft te worden. Mbappé gaat zich manifesteren en bondscoach Deschamps heeft tot nationale volksvreugde Karim Benzema (Real Madrid) teruggehaald, min of meer in genade aangenomen. Hij was 6 jaar uit de Franse selectie verbannen nadat hij in opspraak raakte in verband met een seksvideo rond zijn collega Mathieu Valbuena. In oktober staat Benzema voor deze affaire terecht. Eerder was hij al verdacht van betrokkenheid bij gedoe in een Parijs bordeel.
Ik ben er niet zo heel gerust op dat Frankrijk Europees kampioen wordt, al hoop ik dat wel. Maar die eerste wedstrijd, meteen tegen Duitsland, daarna weten we meer.
Na zoveel jaar in dit land ben ik fan van Les Bleus. Oranje en de Rode Duivels zoeken het – bij voorkeur ver van het podium – maar lekker uit.

1 gedachte over “Allez Les Bleus!”

  1. Ik ben nog steeds voor Oranje en de buren weten dat want die hebben oranje ranonkels gehad zodat hun tuin ook wat Nederlands getint is tijdens het EK. Maakte gisteren een tocht en zag tot mijn verbazing dat veel tuinen erg oranje waren, deed me deugd maar misschien heb je in dit jaargetijde wat minder blauwe varianten. Hier kom ik niet verder dan de Amerikaanse Sering en wat wilde boshyacinten ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven