Als je komt, denk aan die milieusticker!

di 1 juni 2021

Categorieën:

Door alle corona-gedoe ben je misschien vergeten dat er in Frankrijk soms (wel steeds vaker) een milieusticker rechtsonder op de voorruit van je auto moet zitten. Dat heet een vignet Crit’Air.
De Fransen zijn een kleurrijk volk, dus die stickers zijn er in 6 kleuren, afhankelijk van het bouwjaar van je auto of motor, en de CO2-uitstoot volgens de Euro-norm. Groen staat voor nul emissie (elektrische auto’s), paars bijvoorbeeld voor auto’s op lpg, diesels van voor 2006 zijn bruin aangemerkt en die van voor 2001 grijs.
Om het nog ingewikkelder te maken: elke gemeente en departement kan zelf voor milieu-zones kiezen en dan heb je ook nog onderscheid tussen permanente en tijdelijke zones.
Bij de huidige stand van zaken is een vignet feitelijk verplicht in Annecy, Chambéry, La Drôme (departement), Haute-Garonne (departement) en Toulouse, Isère (departement) en Grenoble, Lille, Lyon, Parijs, Puy-de-Dome (departement) en Clermond-Ferrand, Rennes, en Straatsburg.
Het verstandigste is voor alle zekerheid zo’n vignet te regelen voor je naar Frankrijk reist. Kan alleen via de website certificat-air.gouv.fr
Inclusief verzendkosten € 4,51, reken op een levertijd van 10 dagen. Er zijn overigens ook private bedrijven die het klusje van je willen overnemen, vignet-bestellen.nl bijvoorbeeld, maar dan ben je al gauw een tientje duurder uit.
In een milieuzone rijden zonder sticker komt je op een boete van € 68 te staan en doorrijden kan verboden worden.
Als je in Frankrijk een auto huurt, heeft die vrijwel altijd een milieu-vignet. Huurauto’s uit Nederland en België meestal (nog) niet.
Voor alle duidelijkheid: zo’n sticker is in heel Frankrijk geldig.

11 gedachten over “Als je komt, denk aan die milieusticker!”

 1. Vraagje, is er al iets bekend over 9 juni of Frankrijk dan geel is? Zou weer graag naar france komen. Groetjes, Janny Biesma

  1. Momenteel kleurt la France qua NL reisadvies nog steeds oranje ?
   Hopelijk past NL dit aan m.i.v 9 juni a.s., doch ik heb zo mijn twijfels.
   Dan praten we nog maar niet over welke bewijzen de Franse overheid straks verlangd van de toerist m.b.t vaccinatie etc.
   Kortom…we bereiden ons voor maar wel met enig voorbehoud…helaas

 2. Paul van Gessel

  Heb op mijn vorige auto jarenlang zo’n sticker gehad. Heb er in Frankrijk echter NOOIT eentje op een andere auto gezien. Toen ik er daarom bij mijn Franse dorpsgenoten naar vroeg lachten ze mij uit: C’est la France!
  Onzin dus.

  1. U kunt het onzin vinden,omdat u misschien in een gebied verblijft waar de renault- 5′ jes alleen er zijn om naar de bakker te tuffen. U spreekt in het verleden,dus duidelijk heeft u niet mee gekregen dat het een maatregel is die pakweg 5 jaar geleden is ingegaan. Hier 74 Annecy raak je aardig geblokkeerd indien geen sticker op de auto,of een dikke bon(ook op de voorruit)

 3. NOOIT een op een andere auto gezien? Absoluut onmogelijk om die stickers niet te zien. Het is nu sinds 2016 verplicht en in een steeds groter gebied. En sorry, maar van die Franse dorpsgenoten, geloof ik niet zo veel van.
  Absoluut geen onzin, ik heb de gendarme zien controleren op de stickers. En wat Everundus al zegt, wellicht ben jij woont cv tig in een volstrekt afgelegen gebied en niet in of bij een grote stad.

 4. Bonsoir Renee,

  wat betreft die likes, hoeveel il je er hebben, ik volg je nauwlettend, want ik wil wel weten of we mogen komen half juni, ik vind het allemaal erg gecompliceerd, ik heb een vaccinatie en mijn man twee als we vertrekken, maar wat we allemaal daarnaast nodig hebben gaat mij te boven….. dus jij bent onze redende ENGEL,dus ******** zoveel sterren genoeg? Heerlijk om je verhalen en tips en bovenal je recepten te lezen.e dan heerlijk uitproberen, heerlijk allemaal, heeft mij ieder geval door die rotte tijd heen gesleept…….IK hoop het verlossende woord van je te horen in de komende eken, we vertrekken de 22/6 Cordialement, Yolande
  PS Heb je nog boeken uitgebracht na de eerste 3, die heb ik nml. allemaal gelezen, heerlijk. Zoniet neem ik ze wederom mee op vakanteie, Haut Provence, lekker hoog in de bergen, weinig mensen dus lekker genieten…..

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Vanaf 9 juni mag je weer komen Yolande. Je moet wel een vaccinatiebewijs bij je hebben en/of een PCR-test van jonger dan 72 uur kunnen overleggen. Dank voor alle complimenten, ik ga er zomaar van blozen. Mocht je nog een prettig boekje mee op vakantie willen nemen, dan vind ik dit een aanrader: https://www.vandorp.net/titel.aspx?id=356 Fijne vakantie!

 5. Hallo Renee,

  Wat betreft de milieusticker, wij hebben een Saab van 1997, bestel ik een milieusticker en wat dan…………?????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven