Salade Camarguaise

vr 4 juni 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Je moet de dag niet prijzen voor het avond is natuurlijk, maar ik had vandaag toch echt het idee dat de zomer eindelijk begonnen was. Zowaar iets dat op een marktje leek op het dorp, maar liefst twee terrasjes open, opgewekte ogen boven afgezakte mondmaskers… ‘Het rooit erop’, zou mijn neef uit West-Friesland gezegd hebben, ‘het begint erop te lijken’. Al helemaal toen de nieuwe kroegbaas zomaar een krijtbord met het ‘menu du jour’ op een stoeltje naast me neerpootte. Zo zo, een dagmenu, in de kroeg. Het moest niet gekker worden. Ik keek eens naar het aanbod. Pompoensoep, fazant met zuurkool en een vanilletoetje. Fazant met zuurkool? Pure winterkost nu het eindelijk begon te zomeren? Het leek me om achterstallige magnetronmaaltijden te gaan die tijdens de corona-periode waren blijven liggen. Evengoed moest je er 14 € voor neertellen.
Nee, deze mooie dag verdiende beter. Dus heb ik thuis een vrolijk slaatje in elkaar geflanst. ’t Bestaat al zolang als er wilde paarden en stieren in de Camargue rondlopen en de gardians (zeg maar cowboys) ze hoeden. Makkelijk te maken en ideaal voor een luie lunch te midden van de kuddes. Of op je eigen terras vanzelfsprekend.

Ingrediënten:
150 gram langkorrelige rijst
1 kleine ui
1 teentje knoflook
½ komkommer
½ groene paprika
2 grote tomaten
250 gram gekookte garnaaltjes

Voor de vinaigrette :
3 eetlepels fromage blanc (verse kaas, kwark)
2 eetlepels ciderazijn
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel mosterd
zout, peper uit de molen

Bereiding:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
Pel en snipper de ui, pel de knoflookteen.
Schil de halve komkommer, snij overlangs doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snij ‘m in dunne plakjes.
Snij de tomaten in vieren, haal het binnenwerk eruit en snij het vruchtvlees in blokjes.
Haal de zaadlijsten uit de halve paprika en snij ‘m in ragfijne reepjes.
Klop in een ruime kom de olijfolie, de mosterd en de ciderazijn met wat peper en zout tot een mollige vinaigrette. Roer er de fromage blanc doorheen.
Doe er de rijst, ui, knoflook (uit de knijper), komkommer, tomaat, paprika, en garnaaltjes bij en mix alles door elkaar. Verdeel over de borden, geef er een lekker glaasje en een stukje brood bij en schuif snel aan op het terras.

2 gedachten over “Salade Camarguaise”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven